اینوستونومی
بازارهای مالیتحلیل تکنیکال

نمودار قیمت لگاریتمی چیست؟ تفاوت نمودار لگاریتمی و حسابی

چه تریدر باشید چه سرمایه‌گذار، شناخت ابزار‌های مالی لازمه فعالیت شماست. از یادگیری اقتصاد کلان گرفته تا تحلیل تکنیکال، همگی شما را به سمت کسب درآمد هدایت می‌کنند. پیش از این در مقاله‌های گوناکون به معرفی انواع الگوها، سبک‌های معاملاتی و … پرداخته‌ایم. در این مقاله قصد داریم تا با پایه‌ایی‌ترین ابزار یعنی «نمودار قیمت لگاریتمی و حسابی‌» مسیر را هموارتر کنیم.

بسته به نوع مقیاس قیمتی که هنگام مشاهده داده‌ها استفاده می‌شود، تفسیر نمودار می‌تواند در بین معامله‌گران مختلف متفاوت باشد. اکثر نرم‌افزارهای آنلاین می‌توانند سبک‌های مختلفی را از نمودارها نمایش دهند. دو نوع متداول مقیاس قیمت که برای تحلیل حرکت قیمت استفاده می‌شوند عبارتند از: نمودار قیمت لگاریتمی و حسابی

مقیاس قیمت لگاریتمی چیست؟

نمودارهای لگاریتمی درصد تغییرات را به یک اندازه نمایش می‌دهند.

مقیاس قیمت لگاریتمی که به آن log نیز گفته می‌شود؛ نشان‌دهنده فاصله قیمت در محور عمودی یا y وابسته به درصد تغییرات در قیمت دارایی پایه است.

در نمودار لگاریتمی معمولا تغییرات درصد، با فاصله مساوی بین اعداد در مقیاس نشان داده می‌شود. به عنوان مثال، شکل زیر نمودار اتریوم را نشان می‌دهد که با افزایش قیمت از ۲۰۰ دلار تا ۴۰۰ دلار صددرصد رشد داشته و همچنین از ۲ هزار تا ۴ هزار حرکت کرده که باز هم افزایش صد درصدی داشته است. در نمودار لگاریتمی، این افزایش‌ها به یک اندازه نمایش داده می‌شوند. همچنین اکثر تحلیل‌گران و معامله‌گران از مقیاس‌های قیمت لگاریتمی استفاده می‌کنند.

نمودار لگاریتمی اتریوم/تتر

نمودار قیمت حسابی چیست؟

در نمودار‌های حسابی قدرمطلق فاصله‌ها نمایش داده می‌شود.

مقیاس قیمت خطی که به آن حسابی نیز گفته می‌شود؛ قیمت را با استفاده از فاصله‌های مساوی بین قیمت‌های تعیین شده، در محور عمودی نشان می‌دهد. نمودارهای خطی مقادیر مطلق را نمایش می‌دهند و معمولا به‌صورت پیش‌فرض روی نمودارها هستند.

در تصویر زیر نمودار قیمت اتریوم را مشاهده می‌کنید که در آن اختلاف قیمت هزار دلاری در هر دو فاصله‌ قیمتی ۲۰۰-۱۲۰۰ دلار و همچنین هزار تا ۲ هزار دلار به‌صورت یکسان رسم شده است.

اتریوم/تتر لگاریتمی

بین قیمت‌های ذکر شده فاصله یکسانی وجود دارد. همچنین، هر واحد تغییر قیمت در نمودار با همان فاصله عمودی، بدون توجه به سطح قیمت دارایی در زمان وقوع تغییر، نشان داده شده است. یک مقیاس قیمت خطی، تغییرات سطح قیمت را با هر تغییر واحد مطابق با ارزش واحد ثابت ترسیم می‌کند.

مقیاس‌های قیمت لگاریتمی بهتر از مقیاس‌های قیمت خطی هستند، چراکه افزایش یا کاهش شدید قیمت را نشان می‌دهند. آنها می‌توانند به شما کمک کنند تا حدی را که قیمت باید برای رسیدن به هدف خرید یا فروش حرکت کند، تجسم کنید. با این حال، اگر قیمت‌ها نزدیک به هم باشند، ممکن است مقیاس‌های لگاریتمیِ قیمت، شلوغ شوند.

مقایسه نمودار حسابی و لگاریتمی

به عنوان مثال، اگر قیمت دارایی از ۱۰۰ دلار به ۱۰ دلار سقوط کرده باشد، فاصله بین هر دلار در مقیاس خطی قیمت، بسیار کم خواهد بود و مشاهده حرکت بزرگ از ۱۵ دلار به ۱۰ دلار غیرممکن است. افزایش قیمت از ۱۰ دلار به ۱۵ دلار به همان اندازه‌ی حرکت بین ۲۰ تا ۲۵ دلار در نمودار خطی است. هر دو افزایش ۵ دلاری را نشان می‌دهند و نمودار خطی، قیمت را در بخش‌های مساوی نشان می‌دهد. با این حال، یک مقیاس قیمت لگاریتمی، حرکات عمودی متفاوتی را برای تغییرات قیمت بین ۱۰ تا ۱۵ دلار و تغییر قیمت بین ۲۰ تا ۲۵ دلار نشان می‌دهد.

تفاوت نمودار لگاریتمی و حسابی

در حالی که هر دو حرکت مبلغِ یکسانی هستند، اولین تغییر ۵ دلاری نشان‌دهنده افزایش ۵۰ درصدی قیمت دارایی است. دومین تغییر ۵ دلاری نشان‌دهنده افزایش ۲۵ درصدی قیمت دارایی است. از آنجایی که افزایش ۵۰ درصدی بیشتر از ۲۵ درصد است، طراحان نمودار از فاصله بیشتری بین قیمت‌ها استفاده می‌کنند تا به وضوح بزرگی (معروف به مرتبه‌های بزرگی) تغییرات را نشان دهند. به همین دلیل معمولا از نمودار‌های لگاریتمی در تحلیل تایم فریم‌های بزرگ مثلا روزانه و هفتگی و از نمودار حسابی در تحلیل تایم فریم‌های کوچک مثل ساعتی و دقیقه‌ای استفاده می‌شود.

هنگام استفاده از یک مقیاس لگاریتمی، فاصله عمودی بین قیمت‌ها در مقیاس زمانی برابر خواهد بود که درصد تغییر بین مقادیر یکسان باشد. با استفاده از مثال بالا، فاصله بین ۱۰ تا ۱۵ دلار برابر با فاصله بین ۲۰ تا ۳۰ دلار خواهد بود، زیرا هر دو نشان‌دهنده افزایش ۵۰ درصدی قیمت هستند.

به طور کلی، اکثر معامله‌گران و برنامه‌های ترسیم نمودار از مقیاس لگاریتمی استفاده می‌کنند، اما همیشه ایده خوبی است که روش‌های دیگر را مورد بررسی قرار دهید تا مشخص کنید کدام یک برای سبک معاملاتی شما مناسب‌تر است.

نکته قابل توجه اینجاست که استفاده از ابزار فیبوناچی نیز در این دو نوع نمودار یکسان نیست. ابزار فیبوناچی برای نمودارهای حسابی برنامه‌نویسی شده است. با لگارتیمی‌ کردن نمودار این مورد برطرف می‌شود و تحلیل‌گران می‌توانند از این ابزار به‌راحتی استفاده کنند.

نمودار لگاریتمی

سخن پایانی

در نمودار‌های حسابی تغییرات قیمتی، به‌صورت عدد محاسبه می‌شود؛ درصورتی که در نمودار قیمتی تغییرات قیمتی به‌صورت درصدی است. معمولا در بازار ارزدیجیتال و حتی بورس که حرکت‌های قیمتی شدیدی اتفاق می‌افتد، استفاده از نمودار لگاریتمی توصیه می‌شود، در حالی که در بازار فارکس به‌راحتی می‌توانید از نمودار حسابی استفاده کنید؛ چراکه تغییرات قیمتی در این بازار بسیار کوتاه است.

همچنین در بازار سهام مقدار سود‌ و زیان‌ها در اکثر موارد به درصد بیان می‌شود به همین علت نمودار‌های لگاریتمی محبوبیت بیشتری دارند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا