اینوستونومی
استراتژی‌های معاملاتیتحلیل تکنیکال

آموزش الگوی مستطیل: استراتژی پر بازده استفاده از مستطیل‌ها

بازار‌های مالی همواره پر از فرصت‌های معاملاتی هستند که با پذیرش ریسک‌های آن می‌توان بازدهی قابل قبولی کسب کرد. استفاده از تحلیل تکنیکال به عنوان یکی از محبوب‌ترین روش‌ها برای خرید و فروش شناخته می‌شود. برای استفاده از این موقعیت‌های معاملاتی لازم است که نسبت به الگو‌ها و رفتار قیمت آگاهی داشت. هدف از این الگو‌ها پیش‌بینی روند و کاهش خطا‌‌های معاملاتی است.

در تحلیل تکنیکال کلاسیک بسیاری از الگوهای قیمت برگرفته از اشکال هندسی هستند؛ مثل مثلث‌های صعودی، نزولی و متقارن، پرچم‌، گوه و مستطیل و… .

اگر قصد دارید درصد برد معاملات خود را افزایش دهید، شناخت و معامله الگوی مستطیل می‌تواند به شما کمک کند.

الگوی مستطیل چیست؟

زمانی که قیمت، حداقل دو مرتبه بین حمایت و مقاومت افقی نوسان پیدا کند، الگوی مستطیل شکل می‌گیرد.

الگوی مستطیل یک الگوی تحلیل تکنیکال است که بین دو محدوده نوسان می‌کند. به‌طور کلی دو روش برای کسب سود از این الگو وجود دارد؛ یکی خرید در حمایت‌ها و فروش در مقاومت‌ها و استراتژی دیگر اینکه منتظر بمانیم برای خروج قیمت از الگوی مستطیل.

این الگو در یک محدوده‌ای ایجاد می‌شود که حمایت و مقاومت در آن به‌صورت موازی با یکدیگر قرار دارند. الگو مستطیل زمانی شکل می‌گیرد که سرمایه‌گذاران دچار بلاتکلیفی در مورد آینده قیمت دارایی هستند؛ بنابراین قیمت بین سقف و کف معامله می‌شود و روندی خنثی دارد.

البته این روند خنثی همیشه ادامه‌دار نیست و در نهایت از سقف رنج یا کف آن شکسته می‌شود. شکست از هر جهتی رخ دهد، انتظار رشد قیمت را در همان جهت داریم. البته همه شکست‌ها موفقیت‌آمیز نیستند و قیمت می‌تواند به مستطیل بازگردد. به این مدل شکست‌ها شکست جعلی می‌گویند.

زمانی که قیمت از مقاومت یا حمایت می‌گذرد ولی دوباره به آن بازمی‌گردد، نشان می‌دهد که عبور از آن سطح موفق‌آمیز نبوده و شکست صورت گرفته، جعلی بوده است.

انواع الگوی مستطیل

به‌طور کلی دو مدل مستطیل صعودی و نزولی در نمودار‌ها می‌تواند شکل بگیرد که روند قیمت، در حرکت آتی آن‌ها تعیین کننده است.

در یک روند صعودی ممکن است قیمت از ایجاد کف و سقف‌های بالاتر بازایستد و اصلاح خود را در قالب یک الگوی مستطیل ادامه دهد. الگو‌های مستطیل معمولا به عنوان الگوی‌های ادامه‌دهنده در نظر گرفته می‌شوند. البته همه چیز به جهت شکست بستگی دارد. مثلا در الگو‌ی وایکوف، با یک ساختاری شبیه به مستطیل سروکار داریم با این تفاوت که فاز دستکاری قیمت نیز در آن وجود دارد.

الگوی مستطیل صعودی- نزولی

در یک الگوی مستطیل صعودی انتظار می‌رود قیمت بعد از شکست و پولبک به رشد خود ادامه دهد. مستطیل نزولی نیز مشابه صعودی بوده ولی در جهت عکس حرکت می‌کند و بعد از شکست حمایت یعنی کف مستطیل انتظار سقوط بیشتر قیمت می‌رود. چگونه با استفاده از یک الگوی مستطیل معامله‌ کنیم؟

روش‌های مختلفی برای معامله یک مستطیل وجود دارد. دو روش اصلی این است که سعی کنید در حالی که قیمت در حمایت وجود دارد، خرید و زمانی که در مقاومت قرار دارد، فروش انجام دهید یا منتظر شکست الگو بمانید.

معامله با الگوی مستطیل مستلزم شناسایی زودهنگام این الگو است. تا قبل از خروج از الگو، امکان معامله در سقف و کف‌های قیمتی وجود دارد. معامله‌گران باید با گرفتن تاییدیه در نواحی حمایتی قیمت، خرید کنند و حد ضرر خود را زیر سطح حمایتی قرار دهند؛ حد سود نیز باید اندکی پایین‌تر از مقاومت قرار گیرد.

همچنین در مقاومت‌ها باید دنبال تاییدیه برای فروش باشید؛ این تاییدیه‌ها می‌توانند تغییر ساختار در تایم‌فریم‌های پایین‌تر، تشکیل الگو‌های ریزشی در سقف یا حتی الگو‌های کندلی باشند. در معاملات نزولی حد‌ضرر بالای مقاومت و حد سود نیز کمی بالاتر از سطح حمایت قرار می‌گیرد. این حرکت را آنقدر تکرار می‌کنیم تا قیمت از مستطیل خارج و حد ضرر فعال گردد.

ستاپ معاملاتی دیگری که می‌توانید از آن استفاده کنید، زمانی است که قیمت از حمایت یا مقاومت عبور می‌کند یا به اصطلاح شکست اتفاق می‌افتد. اگر قیمت بالاتر از مقاومت تثبیت شود، خرید انجام می‌دهیم و اگر قیمت به زیر سطح حمایت برسد و یک کندل به عنوان تاییدیه نشان دهد، معامله‌ فروش می‌گیریم. البته در صورتی که قیمت در جهت عکس تحلیل مورد نظر ما حرکت کرد، یک سفارش حد ضرر نیز برای خود تنظیم می‌کنیم. برخی از معامله‌گران برای هدف معامله خود، تمایل دارند عرض مستطیل را در نظر بگیرند.

به عنوان مثال، فرض کنید قیمت اتریوم برای چند هفته بین ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ دلار در نوسان بوده است. در نهایت قیمت به بالای ۲۰۰۰ دلار می‌رسد. برای مشخص کردن هدف قیمتی، به اندازه عرض مستطیل، یعنی حدود ۵۰۰ دلار به این محدوده معاملاتی، اضافه می‌شود و انتظار می‌رود قیمت تا ۲۵۰۰ دلار حرکت کند. همچنین اگر قیمت اتریوم از کف این محدوده خارج شد، ریزش تا ۱۰۰۰ دلار، دور از انتظار نیست.

این تاکتیک‌ها ساده به نظر می‌رسند، اما اجرای آن‌ها در دنیای واقعی چندان ساده نیست. معمولا هر بار که قیمت به یک حمایت می‌رسد، از همان نقطه باز نمی‌گردد. تعیین نقطه مناسب برای خرید یا فروش یا زمان شکست، همیشه مشخص نیست و شما باید از الگو‌‌های کندلی برای شناسایی این موضوع استفاده کنید.

همچنین می‌توانید از سایر ابزار‌ها و روش‌ها استفاده کنید؛ مثلا اندیکاتور سار (SAR) می‌تواند به شما در پیدا کردن نقطه مناسب کمک کند.

نکته قابل توجه درباره الگوی مستطیل این است که قیمت از لحاظ زمانی هرچقدر بیشتر بین سقف و کف نوسان کند، هنگام خروج از الگو، رشد شارپ‌تری را تجربه خواهد کرد.

مثالی از الگوی مستطیل

نمودار زیر سهام بانک Dominion (TD) تورنتو را نشان می‌دهد که الگوی مستطیل در آن شکل گرفته است. همانطور که مشاهده می‌کنید، قیمت در یک روند ساید یا خنثی قرار دارد و در هر سوینگ، قیمت از حمایت به مقاومت و از مقاومت به سمت حمایت حرکت می‌کند. در نهایت، قیمت الگوی مستطیل را به سمت پایین شکسته و سهام این بانک به شدت کاهش می‌یابد.

مثال از الگوی مستطیل

گفتنی است که حین تشکیل الگوی مستطیل، الگوی دیگری با نام مثلث نیز تشکیل شده است. همانطور که مشاهده می‌کنید، قیمت قبل از شکستن کف الگوی مستطیل، از الگوی مثلث خارج شده است.

اینفو الگوی مستطیل

سخن‌پایانی

اگرچه الگوی مستطیل پرتکرار است، اما معامله با آن چندان آسان نیست. قیمت همیشه به سطوح حمایت یا مقاومت قبلی نمی‌رسد و گاهی اوقات از آن‌ها می‌گذرد. این موضوع می‌تواند باعث زیان یا از دست رفتن فرصت معاملاتی معامله‌گران شود.

شکست‌های کاذب در الگوی مستطیل‌ زیاد است. برخی از معامله‌گران در واقع ترجیح می‌دهند منتظر یک شکست کاذب باشند و سپس معامله کنند.

برخی از شکست‌ها منجر به سودهای کلان می‌شود، زیرا قیمت مدت طولانی داخل رنج نوسان کرده است. همچنین بسیاری از مستطیل‌ها حرکت‌های کوتاهی انجام می‌دهند. در برخی موارد نیز، قیمت از محدوده خارج می‌شود و سپس دوباره شروع به نوسان می‌کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا