آموزش الگوی گُوه: چگونه این الگو ما را به سود میرساند؟
معاملهگران تحلیل تکنیکال با استفاده از الگوهای نموداری سعی در تحلیل قیمت دارند. این الگوها که براساس تکرار رفتار معاملهگران بهوجود آمدهاند، به معاملهگران در پیشبینی گام بعدی بازار کمک میکنند. تحلیل تکنیکال بر حرکات قیمت تمرکز دارد و به معاملهگران این امکان را میدهد که صرفا قیمت را بررسی نمایند.
یکی از الگوهایی که بهخوبی به معاملهگران سیگنال میدهد، الگوی گوه (کنج) است. این الگو به عنوان یک الگوی بازگشتی در نظر گرفته میشود؛ به این معنی که بعد از خروج از تراکم، انتظار داریم روند قیمتی تغییر کند.
اگر با الگوی گوه آشنایی کامل ندارید، این مقاله به شما کمک میکند تا در بازارهای مختلف، بهراحتی این الگو را تشخیص دهید و کسب درآمد کنید.
الگوی گوه و انواع آن چیست؟
الگوی «گوه» یا «کنج» (Wedge) در تحلیل تکنیکال الگویی است که با خطهای روند همگرا تشکیل میشود و قیمت در یک محدوده باریک بین سطوح حمایت و مقاومت قرار میگیرد. در یک روند نزولی این الگو زمانی شکل میگیرد که در فاز انباشت باشیم و بعد از آن انتظار یک رشد قوی را از دارایی داریم.
- گوه صعودی: الگوی گوه صعودی میان دو خط حمایت و مقاومت صعودی قرار میگیرد. اگرچه قیمت در این الگو بهصورت سقف و کفهای بالاتر نمایان میشود، فشردگی موجود در آن، نشان از تغییر روند میدهد. گفتنی است که این الگو را به عنوان یک سیگنال نزولی در نظر میگیرند.
- گوه نزولی: الگوی گوه نزولی میان دو خط حمایت و مقاومت نزولی قرار میگیرد. دقیقا عکس حالت گوه صعودی، این الگو سقف و کفهای پایینتر تشکیل میدهد، اما در نهایت با شکست مقاومت خود باعث رشد قیمت میشود. این الگو به عنوان یک سیگنال صعودی در نظر گرفته میشود.
ویژگیهای الگوی گوه چیست ؟
الگوی گوه معمولا در انتهای روند شکل میگیرد و با کاهش مومنتوم قیمت همراه است. به طور کلی، در زمان شکلگیری الگوی گوه، حجم معاملات اغلب کاهش مییابد و خروج از آن همراه با افزایش حجم، نشانه تغییر روند قیمت است. همچنین امکان دارد الگوهای گوه، در تایمفریم کوتاهمدت مثل پنج دقیقه و یا در تایمفریم بلندمدت مثل هفتگی دیده شوند.
معمولا معاملهگران منتظر شکست در بالا یا پایین الگوی گوه هستند تا جهت معامله را تعیین کنند. در واقع جهت شکست مشخص میکند که سیگنال صعودی یا نزولی است. گرفتن تاییدیههای قیمتی میتواند باعث افزایش برد معاملات شما شود، با این حال ریسک به ریواد معاملات را کاهش میدهد.
شکلگیری الگوی گوه صعودی
فرض کنید قیمت در یک روند صعودی قرار دارد؛ الگوی گوه صعودی در حالی شکل میگیرد که قیمت بین دو خط روند حرکت میکند، خط روند مقاومتی، بالاترین نقاط و خط حمایتی پایینترین نقاط را بههم متصل میکند. الگوی گوه صعودی به طور کلی به عنوان یک سیگنال نزولی تفسیر میشود.
در زمان شکلگیری الگوی گوه صعودی، حجم معاملات کاهش مییابد که نشانگر کمبود علاقه معاملهگران به خرید و فروش است. معاملهگران تکنیکال از این اتفاق بهعنوان کاهش مومنتوم یاد میکنند. گفتنی است این الگو معمولا با واگرایی از سمت اسیلاتورهایی مثل RSI و مکدی همراه است.
در یک الگوی گوه صعودی خطوط روند، دارای شیب مثبت هستند، اما شیب خط حمایتی تندتر از شیب خط مقاومتی است. الگوی گوه صعودی، کاهش نوسان قیمت و انباشت توسط نهنگهای بازار را نشان میدهد.
جالب است بدانید که طبق تحقیقات، گوههای نزولی در دو سوم موارد قابل اعتمادتر از گوههای صعودی هستند و درواقع درصد بردهای بالاتری دارند.
شکلگیری الگو گوه نزولی
الگوی کنج نزولی از همگرا شدن دو خط روند نزولی تشکیل شده و معاملهگر میتواند با وصل کردن خطوط روند این الگو را تشخیص دهد. این الگو با کاهش مومنتوم نزولی، نشان از ورود خریداران دارد. الگوی گوه نزولی در انتها روند نزولی دیده میشود.
همانند الگوی صعودی، حجم معاملات در داخل این الگو، کاهش مییابد. الگوی گوه نزولی مشابه الگوی گوه صعودی ولی در خلاف جهت آن است. بعد از شکست از کانال این الگو شما میتوانید به دنبال تاییدیه و تثبیت باشید. همچنین اگر از اسیلاتورهای قیمتی استفاده میکنید، هنگام تشکیل الگو گوه، واگرایی در آنها قابل مشاهده است.
استراتژیهای معاملاتی گوه
اولین مرحله، شناسایی الگوی گوه صعودی یا نزولی است. یک معاملهگر یا سرمایهگذار باید بهدنبال خطوط همگرا و شیبدار باشد. سپس قبل از ورود به معامله، باید یک تاییدیه بگیرد. این تاییدیه، همان شکست خط روند است. تاییدیه دیگری که به افزایش برد معاملات شما کمک میکند، کاهش حجم معاملات هنگام تشکیل این الگو است. به محض شکست معتبر و تایید الگو، میتوانید وارد معامله شوید.
به عنوان مثال، تایید سیگنال نزولی هنگامی رخ میدهد که قیمت زیر خط روند بسته شده و با افزایش حجم معامله خارج شود که اعتبار ریزش را افزایش میدهد. با توجه به اینکه الگوی گوه شبیه مثلث است، معمولا معاملهگران هدف قیمتی را به اندازه عرض الگوی گوه درنظر میگیرند.
از آنجا که درالگوی گوه نوسان قیمت در یک کانال محدود و محدودتر شده و در انتها همگرا میشود، فاصله کوچکی بین قیمت ورود به معامله و حد ضرر وجود دارد؛ به این معنی که در زمان شروع معامله میتوان یک حدضرر در نزدیکی آن قرار داد و اگر معامله موفقیتآمیز باشد، میتوان بازدهی جذابی در مقابل ریسک متحمل شده، دریافت کرد.
همچنین مدیریت ریسک و سرمایه هنگام معامله با این الگو اهمیت زیادی دارد. اگرچه این الگو، معاملاتی با ریسک به ریواردهای بالا میدهد، اما این موضوع به معنای برد همیشگی نیست و امکان رسیدن قیمت به حدضرر شما وجود دارد. بنابراین رعایت حجم معامله ورود اهمیت بسزایی دارد.
به یاد داشته باشید قبل از تصمیمگیری در معاملات، منتظر تایید الگو باشید؛ چراکه صرفا ایجاد این الگو بهمعنای تغییر روند آن نیست. همچنین ترکیب این الگو با سایر اندیکاتورها و پرایساکشن میتواند کارایی آن را در پیشبینی حرکات آتی قیمتی افزایش دهد. مثلا زمانی که انتهای این الگو به یک محدوده عرضه میرسد، احتمال ریزش تقویت میشود.
یکی از اخطارها برای معامله الگوی گوه در حال افزایش، شکستهای کاذب هستند. گاهی اوقات ممکن است قیمت خط روند را بشکند، اما به سرعت بازگردد و به سمت استاپ شما برود. بنابراین، معاملهگران باید منتظر بمانند تا یک کندل در زیر خط روند بسته شود.
سخن پایانی
الگوی گوه، به عنوان یکی از الگوهای مهم و پرکاربرد در تحلیل تکنیکال اهمیت دارد؛ زیرا درکی از جهت حرکت قیمتها در آینده ارائه میدهد. اما معمولا معاملهگران از آن به همراه سایر ابزارها و اندیکاتورهای تکنیکال استفاده میکنند تا تصمیمات دقیقتری بگیرند. تاییدیه ریزش و تحلیل حجم، از جمله عناصر حیاتی در معاملات بر اساس الگوی گوه است.
گفتنی است که همیشه خروج از این الگو به معنای تغییر روند نیست و گاهی به عنوان یک الگوی ادامهدهنده در نظر گرفته میشود. با این وجود، تشخیص این الگو بهتنهایی کافی نیست و داشتن برنامه معاملاتی از پیش تعیین شده و نوشتن ژورنال به شما در جهت تبدیل شدن به یک معاملهگر حرفهای کمک خواهد کرد.