آموزش جامع الگوی مثلث و استراتژیهای پرسود آن
تحلیل تکنیکال ابزاری برای پیداکردن موقعیتهای معاملاتی است. الگوهای نموداری به عنوان بخشی از تحلیل تکنیکال، یک روش پرکاربرد برای معامله و کسب درآمد در بازارهای بورس، کریپتو و فارکس هستند. همچنین این الگوها در تحلیل تکنیکال کلاسیک به معاملهگران کمک میکنند تا نقاط ورود بهینه را پیدا کنند. الگوهای گوه، مستطیل و مثلث از معتبرترین این الگوها هستند.
بهطور کلی الگوهای نموداری به دو بخش الگوهای ادامهدهنده یا الگوهای بازگشتی تقسیم میشوند که الگوی مثلث جزو الگوی ادامهدهنده است. اگر فعال بازارهای مالی هستید، شناخت این الگوها جهت تحلیل و ترید به شما کمک میکند.
اگر قصد دارید تا با انواع الگوهای مثلث و نحوه معامله آنها در نمودار آشنا شوید این مقاله کمک بسیاری به شما میکند.
الگوی مثلث چیست ؟
مثلث یک الگوی نموداری است که در تحلیل تکنیکال استفاده میشود. الگوی مثلث به این دلیل نامگذاری شده است که شبیه به یک مثلث است. در واقع شما میتوانید با ترسیم دو خط روند در امتداد یک محدوده قیمتی همگرا، الگوی مثلث را ترسیم کنید.
ایجاد الگوی مثلث، توقف روند را بههمراه دارد و بلاتکلیفی معاملهگران را نشان میدهد. تحلیلگران تکنیکال مثلثها را الگوهای ادامهدهنده میدانند؛ به این معنی که قیمت پس از خروج از الگو، در جهت قبلی روند، به حرکت خود ادامه خواهد داد. همچنین معاملهگران باید منتظر یک شکست سالم باشند تا یک موقعیت معاملاتی را شناسایی کنند.
این الگو از دو خط روند تشکیل شده است؛ یکی از این خطها به عنوان خط حمایتی در نظر گرفته میشود که در هنگام برخورد به این خط، خریداران از فروشندگان پیشی میگیرند و قیمت شروع به افزایش میکند. خط دیگر نقش مقاومتی دارد که در برخورد قیمت به آن، عرضه فروشندگان بیشتر از خریداران است. گفتنی است که قیمت بعد از چندین بار برخورد به این مثلث، در نهایت از آن خارج میشود.
انواع الگوی مثلث
الگوی مثلث صعودی در یک روند افزایشی به راحتی قابل تشخیص است. البته وجود روند در نمودار الزامی بوده تا الگوی مثلث بهدرستی تشخیص داده شود. در تصویر زیر همانطور که مشاهده میکنید یک روند صعودی در حال وقوع است و خط تقاضا یا خط روند به صورت مورب قرار دارد، در حالی که خط مقاومت بهصورت افقی است.
خریداران ممکن است در ابتدا نتوانند از مقاومت عبور کنند و قبل از شکست، چندین بار با مقاومت روبهرو شوند. البته معاملهگران از حجم معاملات به عنوان نشانه کلیدی برای شکلگیری موج جدید استفاده میکنند؛ به این معنی که شکست از مقاومت باید با حجم معامله قابل توجهی صورت گیرد.
گفتنی است در تایم فریم روزانه، شکلگیری یک الگوی مثلث صعودی حدود چهار هفته یا بیشتر طول میکشد. قیمت چندین بار با این دو حمایت و مقاومت برخورد میکند تا اینکه در نهایت به سمت بالا شکسته میشود.
مثلث نزولی معمولا در روندهای نزولی دیده شده و اغلب به عنوان یک سیگنال نزولی نیز در نظر گرفته میشود. همانطور که در تصویر پایین مشاهده میکنید، الگوی مثلث نزولی، تصویر وارونه الگوی مثلث صعودی است. در اصل این الگو، شروع به ایجاد کفهای یکسان و سقفهای پایینتر میکند تا اینکه در نهایت به سمت پایین میشکند و به ریزش خود ادامه میدهد.
زمان تشکیل مثلث نزولی به اندازه مثلث صعودی است و حجم معاملات نیز نقش مهمی در شکست به سمت پایین ایفا میکند. نوع دیگری از الگوی مثلث وجود دارد که تمایلات خاصی در جهت آن دیده نمیشود.
الگوی مثلث متقارن نشان میدهد که عرضه و تقاضا دارای قدرتی یکسان و خریداران و فروشندگان نیز با هم برابر هستند. در این الگو خط روندهای موجود نسبت به یکدیگر متقارن بوده و سقف و کفها به یکدیگر نزدیکتر میشوند.
در این الگو، در نهایت بعد از چند برخورد به سقف و کف انتظار داریم که قیمت با توجه به روند قبلی، به حرکت خود ادامه دهد. این الگو میتواند در یک روند صعودی یا نزولی رخ دهد.
چگونه با الگوی مثلث ترید کنیم؟
در روندهای صعودی، منتظر الگوی مثلث صعودی و در روندهای نزولی منتظر الگوی مثلث نزولی باشید. توجه داشته باشید که برای معامله باید منتظر شکست مقاومت به سمت بالا بمانید چون احتمال دارد قیمت شما را درگیر نوسانات کند و حدضررتان فعال شود.
در یک مثلث صعودی، اکثر تحلیلگران زمانی که قیمت از خط بالایی مثلث با افزایش حجم عبور کند، اقدام به گرفتن پوزیشن میکنند. همانطور در نمودار زیر میبینید، قیمت بیتکوین در یک الگوی مثلثی بزرگ قرار دارد.
در عکس بالا، سرمایهگذاران بعد از شکست این الگوی بزرگ و حتی پولبک میتوانستند اقدام به خرید بیتکوین کنند. عرض این الگو حدود ۱۴ هزار دلار بوده که بعد از شکست ۱۰ هزار دلار، به ۲۴ هزار دلار رسیده است.
نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید این است که گاهی الگوی مثلث به عنوان یک الگوی بازگشتی نیز عمل میکند. بنابراین باید علاوه بر نمودار قیمتی به بررسی وضعیت کلان و مولفههای اقتصادی نیز بپردازید.
بر اساس مطالعات در ۱۴٪ موارد این الگو میتواند بهصورت بازگشتی عمل کند؛ به همین علت بهتر است از سایر اندیکاتورها مثل پارابولیک سار و اندیکاتور مووینگ اوریج در کنار این الگو استفاده کنید تا جهت روند را بهدرستی تشخیص داده و حد سود و ضرر خود را مشخص کنید.
سخن پایانی
تحلیل تکنیکال نیاز به مقدار زیادی تمرین و صبر دارد. این توصیه مربوط به هر نوع ابزار معاملاتی از جمله الگوهای مثلث است. در نظر داشته باشید که بازار بسیار غیرقابل پیشبینی بوده و اگر بتوان از این ابزارها برای پیشبینی روند استفاده کرد، امکان حرکت به هر سمتی وجود دارد. اگر میخواهید از الگوهای مثلث استفاده کنید، مطمئن شوید که تنها پس از تایید شکست وارد معامله میشوید.
به طور کلی خروج از مثلثهای صعودی تمایل به افزایش قیمت را نشان میدهد. از سوی دیگر، مثلث نزولی، در نهایت کاهش قیمت را در پیش خواهد داشت. همچنین نوع سومی از مثلث با نام مثلثهای متقارن وجود دارند که بسته به شکست میتوان آنها را معامله کرد.
همواره این موضوع را در نظر داشته باشید که الگوهای مثلث، مانند الگوی گوه، الگوی مستطیل و… دارای درصد خطا هستند و ممکن است بعد از شکست و پولبک، به هدف خود نرسند، بنابراین باید مدیریت ریسک و سرمایه را رعایت کنید و به آن پایبند بمانید.