اسیلاتور چیست و چه تفاوتی با اندیکاتور دارد؟
در تحلیل تکنیکال، ابزارها و شاخصهای مختلفی وجود دارند که استفاده از آنها به پیشبینی رفتار بازار و قیمتها کمک میکند؛ اسیلاتورها و اندیکاتورها از جمله این ابزارها هستند.
سبکهای مختلفی برای تحلیل و پیشبینی قیمت وجود دارد، با این حال استفاده از اندیکاتورها و اسیلاتورها از مرسومترین روشها برای معاملهگران است.
اگر قصد دارید وارد دنیای معاملهگری و ترید شوید، این مقاله میتواند شروع خوبی باشد. در این مقاله به تعریف اسیلاتور در تحلیل تکنیکال و تفاوت آن با اندیکاتور میپردازیم.
اسیلاتور چیست؟
اسیلاتورها از محاسبات ریاضی و فرمولهای خاصی برای تولید خطوط و نمودارها استفاده میکنند. معمولا اطلاعات این ابزارها بر اساس قیمت و حجم معاملات به دست میآیند. برخی از معروفترین اسیلاتورها شامل شاخص قدرت نسبی (RSI)، شاخص استوکاستیک (Stochastic Oscillator)، مکدی (MACD) و شاخص نیروی خرید و فروش (Force Index) و پارابولیک سار (Parabolic SAR) هستند.
بهعنوان مثال، RSI یک اندیکاتور بازگشتی است که میتواند نواحی که پتانسیل بازگشت قیمت از آنجا وجود دارد را نمایش بدهد. اسیلاتورها به عنوان نشانگری برای وضعیت بازار استفاده میشوند. این ابزارها محدودهای خاص دارند که بین دو مقدار حداکثر و حداقل تعیین میشود. محدوده معمولا این اسیلاتورها بین ۰ و ۱۰۰ یا ۱- و ۱+ قرار دارد.
استفاده از اسیلاتورها در تحلیل تکنیکال میتواند مفید باشد. برای مثال، یک اسیلاتور میتواند نشاندهنده ورود یا خروج از یک روند باشد. در کل، اسیلاتورها به عنوان ابزارهایی برای نشان دادن قدرت و ضعف روند، شدت خرید یا فروش و تحلیل وضعیت بازار در تحلیل تکنیکال استفاده میشوند. استفاده صحیح از این ابزارها نیازمند آشنایی با روشها و فرمولهای محاسباتی مربوطه است.
تفاوت اسیلاتور و اندیکاتور چیست؟
اسیلاتورها و اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال به دو دسته متفاوت تعلق دارند. اندیکاتورها از قیمت و حجم معاملات استفاده میکنند و معمولا به صورت خطوطی رسم میشوند که با قیمت یا نمودار قیمت هماهنگ هستند. در حالیکه اسیلاتورها به عنوان یک مقیاس برای نشان دادن قدرت یک روند یا خرید و فروش استفاده میشوند و بهطور کلی به صورت خطوطی یا ستونی رسم میشوند.
اسیلاتورها به طور معمول در محدودهای خاص قرار میگیرند که بین دو مقدار حداکثر و حداقل تعیین شده است. این در حالیست که اندیکاتورها بین مقادیر مثبت و منفی متغیر هستند و محدوده آنها به تناسب با شرایط بازار تغییر میکند.
محدودههای اشباع خرید و فروش به ترتیب به محدودههایی گفته میشود که که خریداران به طور هیجانی شروع به خرید کردهاند و حجم معاملات خرید به مراتب بیشتر از معاملات فروش است. همچنین زمانی که قیمت سقوط میکند و فروشندگان به مراتب قویتر از خریداران عمل میکنند، اشباع فروش رخ داده است. در اسیلاتورها زمانی که قیمت از حالت اشباع خارج میشود، سیگنال خرید و فروش ظاهر میشود.
تقاطعهای اسیلاتورها اهمیت بسزایی دارند. مثلا زمانی که مکدی کراس میانگینهای متحرک را قطع میکند، میتواند نشانهای برای ایجاد یک پوزیشن باشد.
یکی از متداولترین روشها برای ورود به معامله استفاده از واگراییها است. واگرایی حالتی است که قیمت با اندیکاتور ناهمسو میشود. به این معنی است که قیمت قله بالاتر میسازد، در حالی که اندیکاتور این را نشان نمیدهد. این موضوع میتواند نشانه معتبر برای تضعیف قیمت و چرخش احتمالی روند باشد.
همچنین اغلب اسیلاتورها در پایین صفحه اضافه میشوند، درحالی که اندیکاتورها معمولا روی نمودار ظاهر میشوند. مثلا مکدی در پایین صفحه و میانگین متحرک به عنوان اندیکاتور روی نمودار ظاهر میشود.
عموما اندیکاتورها برای تایید الگوهای قیمتی مورد استفاده قرار میگیرند و ممکن است در تعیین نقاط ورود و خروج به بازار مفید باشند. اسیلاتورها به عنوان ابزاری مستقل برای تحلیل استفاده میشوند و معمولا به صورت جداگانه و بهعنوان یک ابزار اصلی در تحلیل تکنیکال مورد استفاده قرار میگیرند.
اندیکاتور و اسیلاتور چه مزایایی دارند؟
هر دوی اندیکاتور و اسیلاتورها به شما کمک میکنند تا روند قیمت داراییها را بهتر تشخیص دهید. این ابزارها اطلاعاتی از قیمت به شما میدهند تا بدون استفاده از روشهایی مثل پرایس اکشن، بتوانید قیمت را تحلیل کنید. همچنین به معاملهگرهای مبتدی کمک میکند تا درصد برد معاملاتشان را افزایش دهند.
گفتنی است که استفاده از هر دوی این ابزارها به شما کمک میکند تا در معاملاتتان موفقتر باشید. سعی کنید که در کنار استفاده از اندیکاتورها و اسیلاتورها از چندین تکنیک معاملاتی نیز استفاده کنید، تا احتمال خطایتان را کاهش دهید؛ چراکه هیچ یک از این ابزارها بدون خطا نیستند.
سخن پایانی
اسیلاتورها و اندیکاتورها هر دو ابزارهای مهم در تحلیل تکنیکال هستند، اما تفاوتهای مهمی در استفاده و عملکرد آنها وجود دارد. اسیلاتورها به عنوان نشانگرهای قدرت و ضعف روند و تقاطعهای آنها میتواند نشانهای برای ورود و خروج از معامله باشد، در حالی که اندیکاتورها برای تایید الگوهای قیمتی و تحلیل ورود و خروج به بازار استفاده میشوند. در استفاده از این ابزارها، آشنایی با عملکرد و نحوه تفسیر آنها امری ضروری است.
برای استفاده بهینه از اسیلاتورها بهتر است از اندیکاتورهای مکمل مثل RSI، میانگین متحرک و حتی الگوهای نموداری استفاده کنید. گفتنی است هیچ ابزاری به تنهایی برای تحلیل تکنیکال کافی نیست و شما باید از سایر تاییدیهها نیز استفاده نمایید.