اینوستونومی
بازارهای مالیتحلیل تکنیکال

همه چیز در مورد سطوح مقاومت و حمایت

اگر از علاقه‌مندان به حوزه‌ ارزهای دیجیتال و خصوصا ترید کردن در بازار رمز ارزها هستید، به‌احتمال بسیار زیاد واژه‌های حمایت و مقاومت، بارها به گوشتان خورده است. حمایت و مقاومت (Support & Resistance) درواقع بیانگر نقاط اتصال کلیدی هستند که در آن‌ها فشار عرضه و تقاضا با یکدیگر تلاقی پیدا می‌کنند. سطوح حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال ارزهای دیجیتال و بررسی روندهای قیمتی رمز ارزها دارای کاربردهای بسیاری هستند و تریدرها از این سطوح جهت پیدا کردن نقاط مناسب خرید و فروش بهره می‌برند. در این مطلب قصد داریم تا به معرفی و بررسی مفهوم کلی و تمامی زوایای مقاومت و حمایت در تحلیل تکنیکال رمزارزها بپردازیم.

مفهوم سطوح حمایت و مقاومت چیست؟

منظور از سطوح حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال، سطوح از پیش‌ تعیین‌شده‌ای از قیمت‌ها است که معامله‌گران از آن‌ها جهت یافتن نقاط مناسب خرید و فروش بهره می‌برند. به‌صورت کلی سطح حمایتی، سطحی است که در آن فروشندگان با تعداد بیشتری خریدار مواجه خواهند شد و سطح مقاومتی نیز سطحی است که در آن خریداران با تعداد بیشتری از فروشندگان روبه‌رو می‌شوند. در ادامه به معرفی کامل این سطح حمایت و سطح مقاومت خواهیم پرداخت.

سطوح حمایت (Support Levels)

به‌صورت کلی سطح یا خط حمایت، مانعی است بر سر راه قیمت که اجازه نمی‌دهد تا قیمت از سطحی پایین‌تر برود. این سطح همواره در نمودارها در بخش پایینی قیمت قرار دارد و افرادی که قادر به تشخیص سطح یا خط حمایت هستند، منتظر خواهند ماند تا ارز دیجیتال را در این سطح خریداری کنند. یکی از رایج‌ترین راه‌ها جهت تشخیص سطح مقاومت، بررسی عملکرد گذشته‌ ارز دیجیتال از روی نمودار است.

از طرفی در سطح حمایت، از کاهش قیمت به‌وسیله‌ افزایش تقاضا جلوگیری می‌گردد. در حقیقت، در این سطح خریداران احساس می‌کنند که قیمت زیادی کاهش پیدا کرده و بهتر است که در این قیمت خرید کنند. درنتیجه میزان افزایش تقاضا مانع از کاهش قیمت خواهد شد.

همان‌گونه که در تصویر مشاهده می‌شود، یکی از اصلی‌ترین خطوط مقاومت بیت کوین در قیمتی در نزدیکی شش هزار دلار ایجاد شده است. در سال‌های ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸، چندین مرتبه روند قیمتی بیت کوین رو به نزول بود. اما، هر بار خط مقاومت از نزول قیمت بیت کوین به سطوح پایین‌تر جلوگیری کرد.

توجه کنید که اشاره به سطوح قیمتی مقاومتی و حمایتی، مفهومی تقریبی است و منظور از یک سطح حمایتی یا مقاومتی، یک محدوده است و نه دقیقا یک قیمت بخصوص.

سطوح حمایت

علاوه بر این، هر مرتبه که یک سطح مقاومتی مورد حمله‌ قیمت یک رمز ارز قرار گیرد و تا آستانه‌ شکستن نیز پیش برود ولی شکسته نشود، به سطحی قدرتمندتر بدل می‌گردد. اما، در صورتی که یک سطح حمایتی قدرتمند توسط قیمت یک ارز دیجیتال شکسته شود، بازار به روند نزولی خود ادامه داده و به‌سوی سطح حمایتی بعدی حرکت خواهد کرد.

سطوح مقاومت (Resistance Levels)

به‌طور کلی، سطح مقاومت مانعی است بر سر راه قیمت یک رمز ارز که اجازه نمی‌دهد از سطح قیمتی خاص بالاتر برود. این سطح یا خط همیشه در قسمت بالای قیمت فعلی در نمودار قرار دارد و شما می‌توانید در این نقطه اقدام به فروش رمز ارز خود کنید. در واقع، شما می‌توانید با نگاه به نمودار قیمتی یک رمز ارز، سطح مقاومت را در نقاط اوج قیمت (Peak) پیدا کنید.

درحقیقت، در سطح مقاومتی، فروشندگان احساس می‌کنند که قیمت زیادی افزایش پیدا کرده و بهتر است که در این قیمت، رمز ارز خود را بفروشند. درنتیجه افزایش عرضه، مانع از افزایش قیمت خواهد شد. در نمودار زیر که مربوط به قیمت بیت کوین در سپتامبر ۲۰۱۸ است، سطح مقاومت برای این ارز دیجیتال در حدود ۶۶۲۰ دلار قرار دارد.

سطوح مقاومت

نکاتی که باید در مورد مقاومت و حمایت بدانید

  • به‌صورت کلی، جهت آنکه بتوان خطوط حمایت و مقاومت را بهتر درک و ترسیم کرد، باید محدوده‌ زمانی بالاتری را در نظر گرفت؛ به این ترتیب، می‌توان خطوط حمایت و مقاومت قدرتمندتری داشت.
  • همواره دقت کنید که ممکن است قیمت یک ارز دیجیتال، از خط مقاومت آن فراتر رفته و کماکان به روند صعودی خود ادامه دهد. در این صورت، سطح مقاومتی، تبدیل به سطح حمایتی می‌گردد. از طرفی، عکس این موضوع نیز صادق است. در حقیقت می‌توان دید که قیمت یک رمز ارز از خط حمایت خود پایین‌تر بیاید و کماکان به روند نزولی خود ادامه داده و درنتیجه با قرار گرفتن در این شرایط، سطح حمایتی به سطح مقاومتی تبدیل می‌شود.
  • شناسایی خطوط حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال بازار ارزهای دیجیتال اهمیت بسزایی دارد. بیشتر تریدرها هرروز این سطوح را بررسی می‌کنند و به‌وسیله‌ آن‌ها می‌توانند حرکت قیمت‌ها را پیش‌بینی کنند. درواقع این سطوح جهت جلوگیری از ضرر در معاملات، ضروری است تا قبل از خریدوفروش، آگاهی کاملی از سطوح مقاومت و حمایت داشته باشیم.
  • در بازه‌های زمانی کوتاه‌مدت که فاصله سطوح حمایتی و مقاومتی به یکدیگر نزدیک است و نوسانات شدید قیمتی را در آن شاهد هستیم، این امکان وجود دارد که شکست سطوح حمایتی و مقاومتی را تجربه کنیم و باز هم قیمت به حالت اولیه‌ خود باز گردد.
  • در تعیین سطوح حمایتی و مقاومتی باید به این نکته دقت کرد که روند حرکتی قیمت یک ارز دیجیتال بعد از چندین مرتبه برخورد به یک سطح مقاومتی، نهایتا آن سطح را شکسته و از آن عبور می‌کند.

انواع مقاومت و حمایت

خطوط حمایت و مقاومت انواع مختلفی دارند که در ادامه قصد داریم تا اشکال متفاوت آن‌ها را بررسی کنیم.

سطح یا خط حمایتی و مقاومتی افقی

از اتصال بالاترین نقطه‌ها بر روی نمودار قیمت که در یک سطح قرار دارند، خطوط مقاومت افقی تشکیل می‌شوند. همچنین، با اتصال پایین‌ترین نقطه‌های قیمتی بر روی نمودار می‌توان به خطوط حمایت افقی رسید. در شکل زیر خط بالایی خط مقاومت و خط پایینی خط حمایت است.

نمودار

سطح یا خط حمایتی و مقاومتی صعودی

سطوح حمایت و مقاومت صعودی در اثر امتداد نقاط Low و Higher Low ها و نقاط High و Higher Highها به‌دست خواهند آمد. با توجه به تصویر فوق، اگر بالا و بالاترین نقاط روند را به یکدیگر متصل کنیم، یک خط مقاومت صعودی ایجاد خواهد شد. در مقابل، اگر پایین و پایین‌ترین نقاط روند را به یکدیگر متصل کرده و امتداد دهیم، شاهد شکل‌گیری یک خط حمایت صعودی خواهیم بود.

سطوح صعودی

سطح یا خط حمایت و مقاومت نزولی

سطح حمایتی و مقاومتی نزولی به ترتیب با اتصال نقاط Low و Lower Lowها و همچنین اتصال نقاط High و Lower High ها شکل می‌گیرند. در شکل زیر، خط نزولی بالایی مقاومتی و خط نزولی پایینی حمایتی است. خط حمایتی نزولی در اثر متصل کردن نقاط Low و Lower Low ایجاد می‌گردد. در حالی که خط مقاومتی نزولی با متصل کردن نقاط High وlower High ها ایجاد می‌شود.

نمودار

مزایا و معایب استفاده از سطوح مقاومت و حمایت

در تحلیل تکنیکال بازار ارزهای دیجیتال، استفاده از سطوح مقاومت و حمایت نیز همچون دیگر ابزارهای مورد استفاده دارای مزایا و معایب مخصوص به خود است که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم داشت.

مزایا استفاده از سطح مقاومت و حمایت

  • ازجمله خصوصیات غیرقابل‌ انکار استفاده از سطوح حمایت و مقاومت این است که یادگیری و درک آن‌ها ساده است و بیشتر افراد درزمانی کوتاه قادر هستند تا نحوه‌ استفاده از این ابزار را یاد بگیرند.
  • با استفاده از اصول سطوح حمایت و مقاومت، می‌توان به‌راحتی نمودار قیمت هر دارایی دیجیتالی را تجزیه‌وتحلیل کرد و در این زمینه، تقریبا هیچ محدودیتی وجود ندارد.
  • تحلیل قیمت یک رمز ارز در بازه‌های زمانی مختلف مثل نمودارهای کوتاه‌مدت (دقیقه‌ای و ساعتی)، میان‌مدت (روزانه) و بلندمدت (هفتگی یا ماهانه) را امکانپذیر می‌کنند.
  • استفاده از سطوح حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال ارزهای دیجیتال باعث خواهد شد تا فرد تحلیلگر یا تریدر با سرعتی بالا نسبت به روند قیمتی اطلاع پیدا کند و این موضوع سرمایه‌گذاری و کسب سود وی را تحت تأثیر قرار خواهد داد.
  • یکی از ویژگی‌های حائز اهمیت استفاده از سطوح حمایتی و مقاومتی در تحلیل تکنیکال ارزهای دیجیتال، تعیین نقاط دقیق ورود و خروج در بازار است. در حقیقت، شما به‌وسیله‌ این سطوح و ابزارهایی مثل اندیکاتورها، سطوح فیبوناچی و… امکان تعیین دقیق شرایط خرید و فروش رمز ارزهای مختلف را خواهید داشت.

معایب استفاده از سطوح مقاومت و حمایت

  • گاهی اوقات ممکن است تا فرد به دلایلی همچون تجربیات قبلی یا شایعات پیرامون بازار، دیدگاه افراطی مثبت یا منفی نسبت به وضعیت یک ارز دیجیتال پیدا کند و در این شرایط، فرد تریدر یا تحلیل‌گر صرفا سیگنال‌های همسو با تعصبات خود را در نظر می‌گیرد و متعاقبا خروجی تحلیل وی، نتایج منفی را در پی خواهد داشت.
  • از مهم‌ترین معایب استفاده از سطوح حمایت و مقاومت، وجود تفاسیر مختلف نسبت به نتیجه‌ استفاده از ابزاری مشابه و داده‌هایی یکسان است. به عنوان مثال، یک اندیکاتور در منطقه‌ اشباع فروش قرار دارد و تریدر A طبق مشاهده‌ یک سیگنال صعودی اقدام به خرید می‌کند، اما در همین ناحیه فرد B با مشاهده واگرایی منفی در نمودار قیمت و اندیکاتورها، انتظار سقوط بیشتر قیمت را دارد.
  • اگر جزو تریدرهای تکنیکالی بلندمدت نباشید، به‌احتمال‌زیاد سیگنال‌های معاملاتی زیادی را در طول روز یا هفته مشاهده می‌کنید که ممکن است تمامی آن‌ها مناسب سرمایه‌گذاری نباشند و باعث ضرر و زیان و سردرگمی شما شوند.
  • قرارگیری قیمت در بهترین نواحی طبق تحلیل‌های نموداری، الزامی بر ارزش ذاتی یک رمز ارز نخواهد بود و ممکن است ارزش بازاری یک سهم در تابلوی قیمت چند برابر ارزش ذاتی آن باشد و در صورت سقوط بازار، تریدرها زیان زیادی را متحمل شود.

چگونه روی نمودار مقاومت‌‌ها و حمایت‌ها را مشخص کنیم

شناخت سطوح حمایتی و مقاومتی از مهم‌ترین اصول در تحلیل تکنیکال ارزهای دیجیتال است که با تمرین زیاد می‌توان به آن دست پیدا کرد. در حقیقت با نگاه به نمودار قیمتی یک ارز دیجیتال می‌توان در گذشته‌ آن سطوحی را یافت که در آن واکنش‌های قیمتی بخصوصی اتفاق افتاده که نشانه‌ تشکیل شمع‌ها یا کندل‌ها است. به بیانی دیگر، در این نواحی، سطوح حمایتی و مقاومتی به شکلی هستند که به ترتیب کندل‌ها در سمت پایین و بالا دارای shadow یا سایه هستند.

به‌صورت کلی، با نگاه به نمودارهای قیمتی یک ارز دیجیتال می‌توان متوجه شد که سطوح حمایتی و مقاومتی همواره تکرار می‌شوند و این تکرار به شکلی است که خریداران با خرید یک رمز ارز از ادامه‌ روند کاهش قیمت در محدوده حمایتی جلوگیری کرده و باعث روند صعودی آن خواهند شد. همچنین، فروشندگان با فروش یک ارز دیجیتال از ادامه‌ روند افزایش قیمت در محدوده مقاومتی جلوگیری کرده و باعث توقف روند نزولی آن می‌شوند.

از طرفی، بازار همواره میان فروشندگان و خریداران در نوسان است و بهتر است  دقت داشته باشید که هر چه خطوط حمایت و مقاومت از یکدیگر فاصله کمتری داشته باشند، میزان نوسان در نمودار بالاتر خواهد بود؛ تا زمانی که فروشندگان یا خریداران برنده‌ این نبرد باشند و پس از آن، روند به سمتی برنده‌ نبرد می‌رود.

با توجه به این موارد، به‌صورت کلی چند روش جهت تشخیص و ترسیم سطوح حمایت و مقاومت وجود دارد که در ادامه به آن‌ها خواهیم پرداخت.

اهمیت گذشته یک نمودار

توجه به گذشته یک نمودار قیمتی می‌تواند برای تشخیص سطوح مقاومتی یا حمایتی به ما کمک کند؛ به خصوص زمانی که در گذشته توالی تقریبی قله‌ها یا دره‌ها را در حوالی یک سطح قیمتی شاهد باشیم. در واقع، هر چه تعداد قله‌ها و دره‌ها در یک سطح قیمتی بیشتر باشد، اعتبار اینکه آن سطح، سطوح اصلی باشد بیشتر خواهد بود.

اعداد رند (Round Numbers)

از روش های ساده برای تشخیص سطوح مقاومت و حمایت توجه به «اعداد رند» است. یافته‌های اقتصاد و رفتاری به‌صورت تجربی نشان داده‌اند که اعداد رند می‌توانند موانعی جهت ادامه روند قیمت به شمار آیند. البته، تعریف عدد رند در بازارهای مختلف متفاوت است. برای مثال، می‌توان به مقاومت قیمت بیت کوین بر روی چهل و هفت هزار دلار در روزهای اخیر اشاره کرد.

ابزار فیبوناچی (Fibonacci retracement)

اساسا پیشنهاد می‌شود که جهت تشخیص سطوح مقاومتی و حمایتی از «ابزار فیبوناچی» استفاده کنید. درواقع با اضافه کردن ابزار فیبوناچی به یک خط روند می‌توانید خیلی سریع تعدادی سطوح حمایت و مقاومت را مشاهده کنید.

قانون ۲۰-۸۰

این قانون یک قانون رسمی نیست. اما، بررسی آن بر روی نمودارهای قیمت می‌تواند درستی نسبی آن را نشان دهد. قانون ۲۰-۸۰ به این موضوع اشاره دارد که اگر برفرض عدد ۵۰۰، سطح مقاومت باشد، قیمت عملا بر روی ۴۸۰ یا ۵۲۰ خواهد بود.

سخن پایانی

این روزها تحلیل تکنیکال به‌عنوان یکی از رایج‌ترین تحلیل‌ها در تمامی بازارهای مالی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نوع از تحلیل، ابزارهایی بخصوصی دارد که جهت پیش‌بینی روند بازار و اعلام موقعیت‌های خرید و فروش مناسب با توجه به بازه‌ زمانی توسط تریدر استفاده می‌شوند. سطوح حمایتی و مقاومتی نیز دو مفهوم کلیدی در تحلیل تکنیکال هستند که درک مفاهیم و استفاده‌ عملی از آن‌ها برای تمامی تحلیلگران و تریدرهای بازار رمز ارزها امری ضروری است.

در این مطلب سعی داشتیم تا به بررسی و نحوه‌ تشخیص سطوح مقاومت و حمایت که از مفاهیم مهم و کاربردی در زمینه تحلیل بازارهای مالی هستند، بپردازیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا