اینوستونومی
استراتژی‌های معاملاتیتحلیل تکنیکال

امواج الیوت چیست؟ استراتژی های عملی امواج الیوت

میلیون‌ها معامله‌‌گر و سرمایه‌گذار در سراسر دنیا، برای دارایی‌‌های خود تصمیم‌گیری می‌کنند و در تلاش‌اند تا با روش‌های متفاوت بازار را پیش‌بینی و از آن سود کسب کنند.

در بازار‌های مالی می‌توانید نه‌تنها از رشد قیمت بلکه از ریزش آن نیز سود کسب کنید. در ادبیات مالی به موقعیت‌های «خرید» (Long) و به موقعیت‌های «فروش استقراضی» (Short) می‌گویند.

برای پیدا کردن موقعیت‌های معاملاتی از یکسری روش و استراتژی‌ها استفاده می‌‌شود. یکی از روش‌‌های نسبتا قدیمی ولی محبوب که توسط معامله‌گران استفاده می‌شود، امواج الیوت است که در این مقاله به بررسی آن خواهیم پرداخت.

امواج الیوت چیست؟

امواج الیوت نام یکی از نظریه‌های تحلیل تکنیکال است که برای پیش‌بینی بازار‌های مالی به‌کار می‌رود و دارای یک ساختار تکرار شونده است.

«نظریه امواج الیوت» (Elliot Wave Theory)یک روش تحلیلی برای پیش‌بینی بازار‌های مالی است. این روش توسط «رالف السون الیوت» (Ralph Nelson Elliott) در دهه ۲۰ و ۳۰ میلادی ابداع شد.

نظریه الیوت بیان می‌کند که بازار از یک ساختار خاصی پیروی می‌کند که مجموعه‌ای از قوانین و نظریه‌های تکمیلی را در بردارد.

بر اساس این نظریه، بازار‌ها از یکسری روند‌های تکرارشونده‌ای پیروی می‌کنند. به‌طور کلی امواج الیوت دارای ساختار فرکتال هستند؛ به این معنی که هر کدام از این موج‌ها در درون خود ریزموج‌هایی دارند که از همان امواج پیروی می‌کنند.

در سال ۱۹۳۵، پیش‌بینی الیوت درباره کف بازار سهام باعث محبوبیت این روش در بازار‌های مالی شد. این نظریه به تریدر‌ها کمک می‌کند تا ادامه روند یا چرخش آن را پیش‌بینی کنند.

اگرچه نزدیک به ۷۵ سال از زمان ابداع آن می‌گذرد، هنوز هم این روش در تمامی بازار‌های مالی و تایم‌فریم‌‌های مختلف استفاده می‌شود.

نحوه کارکرد امواج الیوت

به‌طور کلی امواج الیوت متشکل از موج‌های محرک و موج‌های اصلاحی هستند.

بر اساس نظریه الیوت، قیمت، دارای یک «موج محرک» (Impulsive) و «موج اصلاحی» (Corrective) است.

موج‌های محرک یا به عبارت دیگر جنبشی، موج‌هایی هستند که روند اصلی ما را تشکیل می‌دهند و حرکت‌های پرقدرتی به شمار می‌روند. در مقابل امواج اصلاحی، امواجی هستند که با کندل‌های پرتعداد در خلاف روند حرکت می‌کنند و روندی ضعیف را به‌جا می‌گذارند.

قیمت هر دارایی شامل هر دو موج است که بعد از هر موج محرک، انتظار یک موج اصلاحی داریم. گفتنی است که داخل هر موج جنبشی نیز موج‌های جنبشی و اصلاحی و کوچک‌تری یافت می‌شود. به عنوان مثال در نمودار یک ساله دارایی ممکن است شاهد موج جنبشی باشیم؛ درصورتی‌که در نمودار یک ماهه شاهد یک موج اصلاحی باشیم. بنابراین بسته به دیدگاه شما این دارایی می‌تواند یک روند صعودی یا نزولی داشته باشد.

امواج جنبشی الیوت

امواج جنبشی الیوت از ۵ ریز موج تشکیل شده که در یک ساختار صعودی سه ریز موج آن جنبشی و دو ریز موج دیگر اصلاحی هستند. در تحلیل تکنیکال به سبک امواج الیوت، تمرکز روی پیدا کردن امواج جنبشی است؛ چراکه این موج‌ها در مدت زمان کوتاه، حرکت‌های شارپی انجام می‌‌دهند. به‌طور کلی این امواج از قوانین خاصی پیروی می‌کنند که عبارتند از:

۱- موج دوم نباید ۱۰۰٪ موج اول را اصلاح کند.

۲- موج سوم نمی‌تواند کوتاه‌ترین موج در بین موج‌های ۱، ۳ و ۵ باشد.

۳- موج چهارم نمی‌تواند از موج سوم، به طرف بالا عبور کند.

۴-موج پنج معمولا با واگرایی روبه‌رو می‌شود.

گفتنی است در صورتی‌که هر یک از قوانین بالا نقض شود، این موج به عنوان یک موج جنشی درنظر گرفته نمی‌شود.

انواع امواج الیوت اصلاحی

امواج اصلاحی الیوت

امواج اصلاحی که امواج «قطری» (Diagonal) نیز نامیده می‌شوند در یک سیکل کامل شامل موج‌های A، B یا C هستند. از ویژگی این امواج، حرکت در خلاف روند آن‌هاست. معمولا بعد از امواج اصلاحی باید انتظار یک موج حرکتی قوی از قیمت را داشته باشیم.

۱- امواج اصلاحی از ۵ ریز موج تشکیل شده است. با این حال گاهی به صورت سه موجی هم دیده می‌شوند.

۲- این امواج شبیه الگوی گوه نمایان می‌شوند؛ به عبارت دیگر این امواج داخل یک محدوده حرکت می‌کنند.

۳- امواج اصلاحی هیچ‌گاه به‌طور کامل تا امواج اصلاحی بعدی اصلاح نمی‌شوند.

۴- در امواج اصلاحی ممکن است موج اصلاحی سه، کوتاه‌ترین موج نباشد.

چگونه با استفاده از امواج الیوت معامله کنیم؟

برای معامله با امواج الیوت باید ساختار کلی آن را در ذهن داشته باشید و در ابتدای موج‌های جنبشی وارد معامله شوید.

بعد از یادگیری جزئیات درمورد امواج الیوت، حال زمان استفاده‌ از آن‌ها برای انجام معاملات است. اگر قصد معامله با این امواج را دارید باید بتوانید به‌درستی موج‌شماری انجام دهید. فرض کنید در ابتدای یک روند هستیم؛ برای تشخیص روند درست حداقل به سه پیوت نیاز دارید. اگر دو کف و یک سقف بالاتر تشکیل شود احتملا در ابتدای یک روند صعودی هستید.

بعد از تشخیص روند صعودی، باید به درستی موج‌شماری کنید؛ قاعدتا موج ۱، ۲ و ۳ تاکنون تشکیل شده است. اکنون شما باید منتظر موج چهار باشید که یک موج اصلاحی است. این موج می‌تواند در قالب یکی از الگو‌های نموداری مثل مثلث، گوه، پرچم و… باشد.

بنابراین باید الگو‌های نموداری را بشناسید و بعد از شکست موفق این الگو‌ها، وارد معامله شوید.

گفتنی است که در یک سیکل کامل، بعد از موج ۵ انتظار تغییر روند داریم. موج A به عنوان تایید‌کننده روند نزولی، معمولا باعث شکست روند صعودی می‌شود. سپس بعد از اصلاح، انتظار موج ریزشی بعدی یا همان موج C می‌رود. شما می‌توانید با استفاده از خط روند و گرفتن تاییدیه از شکست در ابتدای موج C، اقدام به فروش استقراضی کنید.

اگر به معاملات اسکالپ نیز علاقه‌مند هستید، امواج الیوت می‌تواند به عنوان یک روش تحلیل برای ما مفید باشد. اسکلپر‌ها می‌توانند با استفاده از ریزموج‌ها در روند، در بازار پوزیشن‌های خرید و فروش بگیرند.

البته ابتدا باید در تایم فریم‌های بالا‌تر موج‌های اصلی خود را تشخیص داده، سپس در تایم فریم مورد نظر به شمارش ریزموج‌ها بپردازید.

سخن‌پایانی

امواج الیوت یک روش تحلیلی در بازار‌های مالی هستند که توسط رالف السون الیوت معرفی شدند. وی معتقد است که بازار از امواج جنبشی و اصلاحی تشکیل شده و الگو‌های بازار در هر تایم‌فریمی تکرارپذیر است. وی علت تشکیل این امواج را طرز تفکر و تصمیم‌گیری‌های سرمایه‌گذاران و معامله‌گران می‌داند. این تکرار تصمیم‌های آن‌ها در بازار‌های مالی است که باعث ایجاد الگو‌ها می‌شود.

عده‌ای استفاده از امواج الیوت برای معامله را روشی منسوخ می‌دانند، با این حال تاکنون فردی موفق به اثبات این ادعا نشده است. گفتنی است که این روش مانند هر روش دیگری نیاز به تمرین و استمرار دارد. شما باید به عنوان یک معامله‌گر در کنار استفاده از این الگو حتما مفاهیم دیگری مانند مدیریت ریسک و سرمایه و کنترل احساسات را در نظر داشته باشید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا