بررسی تحلیل شکست خط روند | آموزش تشخیص شکست خط روند
شکست خط روند از راههای تحلیل بازار به شمار میآید که برخی معاملهگران، معاملات خود را بر مبنای آن تنظیم میکنند. این تحلیل، از شیوههای معاملهگران پرایس اکشن یا تحلیل تکنیکال است که بیشتر با روند قیمت سر و کار دارند. خط روند و شکست خط روند از پارامترهای مهم در تحلیل تکنیکال هستند که اطلاعات زیادی در مورد قیمت فعلی یک دارایی و نقاط حمایت و مقاومت در اختیار تریدر قرار میدهند.
شکست خط روند از موضوعات مهم در تحلیل تکنیکال و پرایس اکشن است. در این مقاله قصد داریم به توضیح شکست خط روند و نحوه تشخیص و معامله با آن بپردازیم.
خط روند (Trend Line) چیست؟
خط روند از مهمترین ابزارهای مورد استفاده در تحلیل تکنیکال است؛ خطی است که از بالاترین سقفها یا پایینترین کفهای قیمتی رسم میشود تا مسیر غالب قیمت را نشان دهد. بررسی خط روند یکی از روشهای پرطرفدار برای تحلیل رفتار قیمت در انواع بازار مالی است. این خطوط روند، سطح حمایت و مقاومت را در هر بازه زمانی مشخص میکنند. خط روند میتواند شامل اطلاعاتی مانند جهت مسیر قیمت، سرعت و الگوهای قیمتی در بازههای زمانی متفاوت باشد. این خط میتواند به صورت صعودی (رو به بالا) یا نزولی (رو به پایین) بر روی نمودار ظاهر شود.
معاملهگران با استفاده از خطوط روند نقاط مناسب را برای ورود یا خروج معاملات انتخاب میکنند. این خطوط با وجود سادگی، اطلاعات زیادی را در برمیگیرند.
خطوط روند بهراحتی قابل تشخیص و یک نمایش بصری از سطوح حمایت و مقاومت در هر چارچوب زمانی هستند. آنها جهت و سرعت قیمت را نشان میدهند و همچنین الگوهایی را نمایش میدهند که به استخراج دادههای قیمتی کمک میکنند.
خط روند یکی از ابزارهای مهم قابل استفاده در تحلیل تکنیکال است؛ این ابزار به تریدر کمک میکند تا جهت حرکت فعلی قیمت را در بازار تشخیص دهد. تحلیلگران تکنیکال به جای بررسی فاندامنتالها به دنبال روند در عملکرد قیمت هستند.
تحلیل شکست خط روند (Breakout)
شکست خط روند یا «برک اوت» (Breakout) زمانی اتفاق میافتد که قیمت یک دارایی بالاتر از ناحیه مقاومت یا به زیر ناحیه حمایت حرکت کند.
شکستها نشاندهنده پتانسیل شروع روند قیمت در همان جهت شکست هستند. به عنوان مثال، یک شکست به سمت بالا از یک الگوی نمودار، میتواند نشان دهد که قیمت، یک حرکت صعودی را آغاز خواهد کرد و بالعکس، شکستِ رو به پایین، خبر از افت قیمت در آینده میدهد. معمولا شکستهایی که در حجم بالا (نسبت به حجم معمولی) رخ میدهند، اعتبار زیادی دارند؛ به این معنی که قیمت به احتمال زیاد در آن جهت حرکت میکند.
شکستها میتوانند ذهنی باشند؛ زیرا همه معاملهگران سطوح حمایت و مقاومت را یکسان تشخیص نمیدهند. شکست خط روند میتواند هم در روندهای نزولی رخ دهد و هم در روندهای صعودی!
لازم به ذکر است که یک شکست فرصت معاملاتی فراهم میکند. یک شکست صعودی به معاملهگران سیگنال میدهد که موقعیتهای لانگ یا شورت را پوشش دهند. شکست نزولی نیز به معاملهگران اعلان میکند که موقعیتهای شورت احتمالی را بخرند و لانگ را بفروشند.
تشخیص شکست خط روند معتبر
ممکن است تشخیص شکست خط روند در ابتدا کار سادهای به نظر برسد، اما لازم است نکاتی را در مورد شکستهای معتبر بدانیم.
- یک شکست زمانی از اعتبار بالا برخوردار است که قیمت بهطور ناگهانی به سطوح حمایت یا مقاومت هجوم ببرد و از آن سطوح عبور کند؛ شکست خط روند که با حجم زیاد و پولبک رخ میدهد، اعتبار بیشتری دارد.
- افزایش شیب شکست، نسبت به روند قبلی، حاکی از قدرت و اعتبار آن است. شیب حرکت قیمت با شتاب آن مشخص میشود؛ شتاب را میشود با اندیکاتور مومنتوم اندازهگیری کرد.
- حجم معاملات از فاکتورهای مهم دیگر است؛ در صورتیکه حجم معاملات در شکست چشمگیر باشد، شکست و ادامه روند را در آن سمت تایید میکند. حجم بالای معاملات، اهرمی برای فشار بر سطوح حمایت یا مقاومت است تا بتواند آن را شکست دهد.
- علاوه بر اینها، پولبک، بازگشت قیمت در جهت عکس روند فعلی است. یعنی حالتی که حمایت قبلی تبدیل به مقاومت یا شاید بالعکس میشود. در صورتی که پولبک در روند اتفاق افتد، خط روند در جهت عکس روند فعلی شکسته میشود و پولبک آن را تایید میکند.
معامله بر اساس شکست خط روند
تشخیص شکست خط روند و نحوه معامله با آن از مهارتهایی است که هر تریدر باید به آن تسلط داشته باشد. به طور معمول، پس از یک شکست شاهد اسپایک یا یک حرکت با قدرت خواهیم بود که آن را تایید کند. اغلب معامله پس از مشاهده شکست، موفقیت آمیز است؛ زیرا روند پس از آن، ادامهدار خواهد بود.
- اولین قدم برای معامله در شکست خط روند، شناسایی الگوی روند فعلی قیمت به همراه سطوح حمایت و مقاومت برای برنامهریزی نقاط ورود و خروج احتمالی است.
- هنگامی که استراتژی شکست را چیدید، بهتر است بدانید چه زمانی باید جلوی ضررهای خود را بگیرید و در صورت بروز یک شکست دیگر آماده باشید تا وضعیت را دوباره ارزیابی کنید.
- مانند هر استراتژی معاملاتی، اجازه ندهید احساسات، شما را تحت تاثیر قرار دهند. به برنامه خود پایبند باشید و بدانید چه زمانی وارد یا خارج شوید.
ورود به معامله:
زمانی که قیمتها بالای سطح مقاومت قرار بگیرند، فرد معاملهگر یک موقعیت صعودی را در نظر میگیرد. در صورتیکه قیمتها زیر سطح حمایت باشند، تریدرها به دنبال پوزیشنهای مناسب برای روند نزولی میگردند.
برای تشخیص یک شکست معتبر از جعلی، منتظر تایید باشید. به عنوان مثال، «فیک اوت» (Fake out) زمانی اتفاق میافتد که قیمت فراتر از سطح حمایت یا مقاومت میرود، اما در پایان روز به محدوده معاملات قبلی بازمیگردد.
اگر یک سرمایهگذار سریع یا بدون تایید گرفتن اقدام به معامله کند، هیچ تضمینی برای ادامه روند در جهت جدید وجود ندارد. بسیاری از معاملهگران به دنبال حجم بالاتر از متوسط به عنوان تایید یا منتظر پایان یک دوره معاملاتی هستند تا تعیین کنند که قیمتها سطوحی را که از آن خارج شدهاند حفظ می کنند یا خیر؟
خروج از معامله:
برای اینکه یک معامله موفق داشته باشید، بهتر است که پیش از شروع، استراتژی مناسبی نیز برای خروج بچینید. برای معامله در نقاط شکست روند، میتوانید سه استراتژی خروج در نظر بگیرید:
۱. کجا با سود از معامله خارج شویم؟
هنگام هدفگذاری، قیمت مورد نظر را با بررسی رفتار اخیر قیمت دارایی انتخاب کنید. ایده دیگر این است که نوسانات اخیر قیمت و میانگین آنها را برای به دست آوردن یک قیمت هدف نسبی، محاسبه کنید.
۲. کجا با ضرر از معامله خارج شویم؟
مهم است بدانید چه زمانی یک معامله شکست خورده است. در معاملات «برک اوت» (Breakout) پس از شکست، سطوح مقاومت قدیمی، باید بهعنوان حمایت جدید و سطوح حمایت قدیمی، باید به عنوان مقاومت جدید عمل کنند. پس از گرفتن یک موقعیت، از سطح حمایت یا مقاومت قدیمی بهعنوان نقطهای برای خروج در زمان ضرر استفاده کنید.
پس از شکست معامله، خروج سریع از پوزیشن مهم است. هرگز اجازه ندهید مقدار زیادی از سرمایه از دست برود.
۳. کجا توقف قرار دهیم؟
زمانی که به دنبال نقطهای برای خروج از معامله هستید، بهتر است سطح حمایت یا مقاومت قبلی را که قیمتها فراتر از آن شکسته شده است در نظر بگیرید؛ زیرا قرار دادن «استاپ» (Stop) در این نقاط یک راه مطمئن برای محافظت از دارایی شما است؛ معمولا قیمتها سطوح قیمتی را که به تازگی از آن خارج شدهاند دوباره آزمایش میکنند.
سخن پایانی
تحلیل شکست خط روند اطلاعاتی در مورد قیمت و جهت حرکت آن در اختیار تریدر قرار میدهد تا بتواند با دید بهتری نسبت به بازار، برای تنظیم سفارش خود تصمیم بگیرد. ممکن است تصور کنید که تشخیص و تحلیل شکست خط روند کار سادهای است، اما این کار نیاز به مهارت خاصی دارد که در این مقاله به زبان ساده آن را توضیح دادیم.
آیا تا به حال از تحلیل شکست خط روند برای برنامهریزی معاملات خود استفاده کردهاید؟ میتوانید تجربه خود را در قسمت نظرات با همراهان سایت ما به اشتراک بگذارید.