پرایس اکشن به زبان ساده | معرفی الگوهای مهم پرایس اکشن

در انواع بازارهای مالی، این قیمت است که به عنوان شاخصی مهم، کیفیت و ابعاد ترید را تعیین کرده و هرگونه تغییر در آن، بر روی سود یا زیان هم تاثیر میگذارد. فرقی ندارد که بر روی بازار ارزهای دیجیتال و جفت ارزها سرمایهگذاری میکنید یا بر روی سهام، باز هم به استراتژی تحت عنوان «پرایس اکشن» نیاز خواهید داشت که فقط بر روی شاخص قیمت متمرکز باشد.
همین شناسایی نقاط ورود و خروج به معامله میتواند معاملات شما را وارد جریانی پربازده کند. با اینکه در نگاه اول، پرایس اکشن تایم فریمهای کوتاهمدت از سرمایهگذاری را به خوبی پوشش میدهد، ولی با در نظرگرفتن اینکه چنین استراتژی با بررسی قیمتهای گذشته شکل میگیرد، میتواند برای همه تایم فریمهای معاملاتی هم مناسب باشد. مزایای پرایس اکشن به اندازهای است که واقعا ارزش امتحان را دارد؛ در رسانه ارزنو فرصتی فراهم شده است تا با افزایش اطلاعات در مورد الگوهای پرایس اکشن، معاملات خود را به سمت کسب سودهای چندبرابری هدایت کنید.
پرایس اکشن به زبان ساده
در رویکرد پرایس اکشن تغییراتی بر روی نمودار نمایش داده میشوند و حاصل تحلیل دادههای خام قیمت هستند. درک این استراتژی، شامل بررسی الگوهای مختلف و شناسایی آن دسته از شاخصهای کلیدی میشود که بر روی سرمایهگذاری تاثیر میگذارند. در واقع، میتوان قیمتهای آینده را پیشبینی کرد و از این اطلاعات ارزشمند در بازار فارکس و ارز دیجیتال بهره برد.
پرایس اکشن در فارکس چیست؟
در بازار فارکس، استراتژیهای پرایس اکشن برای جفت ارزهایی کاربرد دارد که از نوسانات متوسط تا شدید برخوردار هستند. به عنوان مثال، جفت ارزهایی مثل EURUSD وGBPUSD به خوبی تحت پوشش این استراتژی قرار میگیرند. توجه داشته باشید که اجرای این استراتژی برای جفت ارزهای عجیب و جفت ارزهای کراس، به دلیل ماهیت غیرقابل پیشبینی که دارند، اصلا پیشنهاد نمیشود.
بهترین نتیجه از اجرای استراتژی پرایس اکشن در فارکس زمانی بدست میآید که از آن برای داراییهایی استفاده کنید که از نظر نقدینگی در سطح بالایی قرار داشته باشند. هر چه سطح نقدینگی دارایی موردنظر پایین باشد، عملکرد پرایس اکشن چندان جالب نخواهد بود.
پرایس اکشن در ارز دیجیتال
بازار کریپتو و حرکات آن از یک جریان صعودی به سمت نزولی و بالعکس، نیازمند آنالیز قیمتهای واقعی است تا سیگنالهای دقیقی ایجاد شود و راهنمای تریدرها در مسیری پرنوسان باشد.
از این استراتژی همراه با اندیکاتورها و ابزارها استفاده میشود تا نتایج قابل اعتمادی را به دنبال داشته باشد. تریدرها در بازار کریپتو میتوانند با توجه به ترجیحات و اولویتهای شخصی خود، از ابزارهایی چون نمودار کندل استیک ژاپنی، نمودار خطی و میلهای، به همراه پرایس اکشن برای تحلیل قیمت استفاده کنند.
انواع سبکهای پرایس اکشن
با انتخاب استراتژی پرایس اکشن، میتوانید سبکهای مختلفی را دنبال کنید که هر یک، با وجود ماهیت مشابه، بر روی مولفههای خاصی متمرکز هستند. همین مسئله، تفاوتهایی را در انواع سبکها رقم زده است. در ادامه، با تعدادی از پرکاربردترین سبکها آشنا میشویم:
۱. پرایس اکشن آی سی تی (ICT)
پرایس اکشن ICT، کاربردیترین سبک معاملاتی است که تمرکز اصلی آن بر روی آنالیز همهجانبه وضعیت بازار و شناسایی فرصتهای سودآور قرار دارد. در کنار تکیه بر مهارتهای معاملاتی تریدر، از اوردر بلاک، استخر نقدینگی و خلا نقدینگی به عنوان شاخصههای اصلی تشکیل دهنده این سبک استفاده میشود. در واقع، در این روش تریدرها با اعمال یک رویکرد هدفمند که شامل در نظر گرفتن رویدادها، اخبار مهم بازار و سایر مفاهیم مشابه میشود، در جهت شکار استاپ لاس گام برداشته و نتیجه نهایی چیزی جز شناسایی فرصتهای بالقوه و دستیابی به نسبت ریسک به ریوارد بالا نخواهد بود.
۲. پرایس اکشن آر تی ام (RTM)
پرایس اکشن RTM یک نوع سبک معاملاتی برای تعیین بهترین نقطه ورود است. نقاط عرضه و تقاضا به عنوان مهمترین مولفه در نظر گرفته میشوند تا نقاط ورود و خروج از معامله به پیروی از سرمایهگذاران برتر بدست آید. نتیجه نهایی بر اساس آنالیز انواع کندل، مثل کندل مومنتوم، بیس و غیره بدست میآید.
۳. پرایس اکشن ال بروکس (Al Brooks)
پرایس اکشن ال بروکس به جای نقاط عرضه و تقاضا، بر روی قیمت فعلی و وضعیت کندلها متمرکز است. در واقع، موقعیت شکلگیری تمام کندل ها مورد ارزیابی قرار میگیرد تا بتوان به یک نتیجهگیری کلی رسید. بهترین تایم فریم معاملاتی با سبک ال بروکس، کوتاهمدت و میانمدت است.
۴. پرایس اکشن لنس بگز (Lance Beggs)
پرایس اکشن لنس بگز بر روی روند متمرکز است؛ در واقع، روندهای ضعیف شناسایی میشوند و معاملات در جهت خلاف آنها به اجرا میرسند. سه تایم فریم، یعنی بالا، میانی و پایین، در این سبک مورد بررسی قرار میگیرند. از آنجایی که احساسات بازار محدوده مشخصی از حمایتها و مقاومتها را شکل می دهند، بنابراین در پرایس اکشن لنس بگز به عنوان مولفهای مهم در نظر گرفته میشوند. مقایسه پرایس اکشن لنس بگز و ال بروکس خیلی از نقاط ضعف و قوت این دو استراتژی از یک خانواده را مشخص میکند و میتوانید انتخاب بهتری داشته باشید.
۵. پرایس اکشن آلفونسو مورنو (Alfonso Moreno)
پرایس اکشن آلفونسو مورنو مخصوص تریدرهایی است که استراتژیهای بلندمدت را دنبال میکنند. البته، تایم فریم میان مدت را هم به خوبی پوشش میدهد. در این سبک بر روی خط روند و عرضه و تقاضا متمرکز میشویم. برعکس لنس بگز، معاملات در جهت روند به اجرا میرسند و تنها در موارد بسیار نادر، معاملاتی خلاف روند هم مشاهده میشود. بکارگیری ابزار لیمیت اوردر (Limit Order) در این سبک باعث به حداقل رساندن انواع ریسکها میشود.
معرفی الگوهای مهم پرایس اکشن
الگوهای پرایس اکشن واقعا بسیار زیاد هستند و تعداد آنها به بیش از ۱۰۰ الگو هم میرسد. ۵ مورد از مهمترین الگوها را برای شما انتخاب کردهایم:
۱. الگوی سر و شانه (Head & Shoulder)
الگوی سر و شانه بیانگر تغییر روند قیمت از صعودی به نزولی است و بنابراین، از نوع برگشتی به شمار میآید. علت نامگذاری این الگو به خاطر وجود سه قله است؛ قله اول و سوم، شانه بوده و قله وسط، سر نامیده میشود. قله اول و سوم کاملا یک اندازه بوده و بیانگر حرکت صعودی در ابعاد کوچک هستند. قله دوم یا وسط از ابعاد بزرگتری برخوردار است و یک حرکت صعودی بزرگ را به نمایش میگذارد. نکته دیگری که باید توجه داشته باشید، این است که اگر شکل این الگو برعکس و رو به پایین باشد، از نوع سر و شانه معکوس در نظر گرفته میشود. در الگوی سر و شانه معکوس، تغییرات مربوط به روند قیمت از نزولی به صعودی است.
۲. الگوی فنجان و دسته (Cup & Handle)
الگوی فنجان و دسته بیانگر ادامه یافتن یک روند صعودی است. در واقع، تریدرها نباید گول توقف حرکت را بخورند و اطمینان داشته باشند که روند صعودی ادامهدار خواهد بود. علت نامگذاری این الگو به خاطر وجود مجموعهای از کندلها است که به شکل U در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند و بدنه فنجان را به نمایش میگذارند. از طرفی، با یک وقفه کوتاه، کندلها به شکل دسته ی فنجان نمایان میشوند. توجه داشته باشید که این الگو هم مانند سر و شانه میتواند از نوع معکوس هم باشد؛ در الگوی فنجان و دسته معکوس، شاهد یک روند نزولی خواهید بود و از نظر ظاهری هم کاملا برعکس الگوی اصلی است.
۳. الگوی جفت دره (Double Bottom)
الگوی جفت دره بیانگر پتانسیل بازار برای نمایش یک حرکت صعودی غیرمنتظره است. علت نامگذاری این الگو به خاطر وجود مجموعهای از کندلها است که در سطح پایین نمودار، به شکل یک دره درآمدهاند و به تعداد دفعات دو بار پشت سر هم تکرار شدهاند. با اینکه این کندل ها حرکات نزولی را به نمایش میگذارند، ولی واقعیت نهفته این است که دیگر قیمت دارایی پایینتر از این سطوح نخواهد رفت و پتانسیل زیادی برای حرکت رو به بالا وجود دارد.
۴. الگوی جفت قله (Double Top)
الگوی جفت قله بیانگر پتانسیل بازار برای نمایش یک حرکت نزولی غیرمنتظره است. علت نامگذاری این الگو به خاطر وجود مجموعهای از کندلها است که در سطح بالای نمودار، به شکل قله درآمده و دو بار به صورت متوالی تکرار شدهاند. این کندلها یک الگوی برگشتی را به نمایش میگذارند و نشان میدهند که حرکات صعودی ثابت نیستند و جای خود را به روند نزولی خواهند داد.
۵. الگوی مثلث (Triangle)
الگوی مثلث بیانگر قدرت برابر بین خریداران و فروشندگان است. علت نامگذاری این الگو به خاطر وجود خط افقی و خط روند است که به شکل یک مثلث نمایان میشوند. این الگو شامل ۳ نوع مختلف، یعنی صعودی، نزولی و متقارن میشود. الگوی مثلث صعودی بیانگر حرکت صعودی است و از یک خط افقی در ناحیه بالای نمودار و خط روند در ناحیه پایین تشکیل میشود. الگوی مثلث نزولی بیانگر حرکت نزولی بوده و محل قرارگیری خط افقی و خط روند در آن، برعکس الگوی صعودی است؛ به بیان دیگر، خط افقی در ناحیه پایین نمودار بوده و خط روند هم در ناحیه بالا قرار دارد. در الگوی مثلث متقارن، خبری از خط افقی نیست و در عوض، دو خط روند به نمایش گذاشته میشوند. توجه داشته باشید که با توجه به وضعیت الگوی متقارن نمیتوان دقیقا گفت که حرکت از نوع صعودی خواهد بود یا نزولی.
بهترین استراتژی پرایس اکشن
بهترین استراتژی پرایس اکشن بر اساس خصوصیات شما به عنوان یک تریدر تعیین خواهد شد؛ خصوصیاتی مثل سطح تحمل ریسک و قدرت پذیرش نوسانات، نقش مهمی را در تعیین بهترین استراتژی به جا خواهند گذاشت. از طرف دیگر، باید به میزان تجربیات و مهارتهای تریدینگ هم توجه ویژهای داشت. در نظر گرفتن مجموع این فاکتورها و همچنین، جزئیات مربوط به معاملات، نظیر تایم فریم و سبک اختصاصی تریدینگ، به شما در جهت یافتن بهترین استراتژی پرایس اکشن کمک خواهد کرد.
سخن پایانی
پرایس اکشن تریدینگ، به عنوان یک استراتژی کارآمد، حرکات قیمت را مورد آنالیز قرار میدهد. چه یک تریدر مبتدی باشید و چه یک معاملهگر با تجربه، این رویکرد به شما کمک میکند تا خیلی سریع به تغییرات بازار واکنش نشان دهید و وضعیت خود را در جهت دستیابی به موفقیت، به بهترین شکل بهبود ببخشید. با اینکه پرایس اکشن مانند هر استراتژی دیگری، محدودیتهای خاص خود را دارد، ولی خصوصیاتی مثل سادگی و شفاف بودن، آن را به یک ابزار قدرتمند برای درک رفتار بازار تبدیل کرده است. وقت آن رسیده است که بدون نیاز به اندیکاتورهای پیچیده، در جهت توسعه مهارتهای ترید گام مهمی بردارید.