اینوستونومی
بازارهای مالیتحلیل تکنیکال

پدر علم تحلیل تکنیکال کیست و چه نظریه‌هایی دارد؟

تحلیل تکنیکال از جمله روش‌های تحلیل و پیش‌بینی بازارهای مالی است که در تمام بازارها نظیر ارزدیجیتال، فارکس و سهام کاربرد دارد. در واقع بسیاری از سرمایه‌گذاران و معامله‌گران در سراسر جهان از این روش تحلیلی برای انجام معاملات و پیش‌بینی روند حرکت دارایی در آینده استفاده می‌کنند.

تئوری‌ها و نظریه‌های بسیاری در خصوص تحلیل تکنیکال توسط سرمایه‌گذاران و متخصصان بازارهای سرمایه ارائه شده است. با این حال بسیاری از تحلیل‌گران، آقای «چارلز هنری داو» (Charles Henry Dow) را به‌عنوان پدر علم تحلیل تکنیکال می‌شناسند. ما در این مقاله قصد داریم تا در ابتدا به معرفی تحلیل تکنیکال و سپس به بررسی تاریخچه پیدایش آن بپردازیم.

تحلیل تکنیکال چیست؟

تحلیل تکنیکال یک روش تحلیلی در بازارهای مالی است که از طریق داده‌هایی نظیر تغییرات قیمت و حجم معاملات در گذشته، روند حرکت قیمت یک دارایی در آینده را پیش‌بینی می‌کند. در حقیقت تحلیل تکنیکال با تمرکز بر روی داده‌ها و نمودارهای قیمت، روندهای بازار در آینده را تشخیص می‌دهد.

تحلیل تکنیکال از جمله روش‌های معامله‌گری در بازار سرمایه است که با استفاده از اطلاعات گذشته یک دارایی مانند قیمت و حجم معاملات، پیش‌بینی قابل اطمینانی از آینده بازار ارائه می‌دهد. برخلاف تحلیل بنیادی که ارزش ذاتی یک دارایی را بر اساس مطالعه وضعیت تجاری یک شرکت ارزیابی می‌کند، تحلیل تکنیکال بر مطالعه قیمت و حجم یک دارایی تمرکز دارد.

در حقیقت سرمایه‌گذاران به کمک تحلیل تکنیکال الگوها و روندهای قیمتی را با بررسی داده‌ها و نمودارهای قیمتی یک دارایی، شناسایی کرده و به وسیله آن روند حرکت قیمت یک دارایی را در آینده پیش‌بینی می‌کنند. این تحلیل یک ابزار مناسب برای تولید سیگنال‌های معاملاتی کوتاه‌مدت است. همچنین معامله‌گران می‌توانند با استفاده از آن میزان قدرت یا ضعف یک دارایی را نسبت به بخش‌های مختلف بازارهای مالی ارزیابی نمایند.

تحلیل‌گران تکنیکال معتقدند که تمام اطلاعات مورد نیاز برای تحلیل قیمت یک دارایی در نمودار قیمتی آن گنجانده شده است و با توجه به اینکه سرمایه‌گذاران رفتار مشابهی در بازارهای مالی دارند؛ در نتیجه معامله‌گران می‌توانند با پیدا کردن الگوها تکرارشونده بر روی نمودار قیمت، معاملات خود را انجام دهند و کسب سود کنند.

به طور کلی می‌توان گفت تحلیل تکنیکال رایج‌ترین و محبوب‌ترین روش برای بررسی میزان عرضه و تقاضا یک دارایی و پیش‌بینی قیمت آن در آینده است که توسط بسیاری از تحلیل‌گران و سرمایه‌گذاران مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین تحلیل تکنیکال دارای انواع مختلف است که هر تریدر با توجه به بازار و مهارت‌های خود، می‌تواند هر یک از این روش‌ها را برای مدیریت سرمایه خود در نظر بگیرد.

تحلیل تکنیکال اولین‌بار توسط چارلز داو در اواخر دهه ۱۸۰۰ میلادی با همکاری محققین بسیاری نظیر «ویلیام پی همیلتون» (William P. Hamilton)، «رابرت ریا» (Robert Rhea)، «ادسون گولد» (Edson Gould) و «جان مگی» (John Magee) به بازار معرفی شد. امروزه تحلیل تکنیکال تکامل یافته و صدها الگو و سیگنال معاملاتی به آن اضافه شده که نتیجه سال‌ها تحقیق و توسعه است.

چارلز هنری داو

چارلز هنری داو موسس شرکت داو جونز بوده که بسیاری از فعالان بازار سرمایه او را به‌عنوان پدر علم تحلیل تکنیکال می‌شناسد. ار مهم‌ترین دستاوردهای ایشان می‌توان به انتشار مجله وال استریت، ایجاد شاخص میانگین صنعتی داو جونز و معرفی تئوری داو اشاره کرد.

چارلز هنری داو، یک کارآفرین و روزنامه‌نگار آمریکایی بود که در سال ۱۸۵۱ میلادی در شهر استرلینگ ایالت متحده آمریکا متولد شد. چارلز چند سال بعد از فعالیت در زمینه روزنامه‌نگاری به نیویورک مهاجرت کرد و در سال ۱۸۸۲ میلادی با همکاری «ادوارد جونز» (Edward Jones) و «چارلز برگسترسر» (Charles Bergstresser) شرکت داو جونز را تاسیس و شروع به انتشار اخبار در زمینه بازارهای مالی کرد.

در حقیقت چارلز در این روزنامه فعالیت اصلی خود را بر روی بازارهای مالی معطوف کرده بود و در ابتدا میانگین سهام ۹ شرکت را منتشر کرد که معامله‌گران و سرمایه‌گذاران با یک نگاه ساده به آن می‌توانستند روند کلی حرکت بازار را تشخیص دهند.

مجله‌ «وال استریت ژورنال» (The Wall Street Journal) از زیرمجموعه‌های معروف این کمپانی قدرتمند است که چارلز شاخص «میانگین صنعتی داو جونز» (Dow Jones Industrial Average) خود را در این مجله معرفی کرده است.

این شاخص در ابتدا با محاسبه میانگین سهام ۱۲ شرکت فعال منتشر شد، اما امروزه از ترکیب میانگین وزنی ۳۰ شرکت بزرگ آمریکا بدست می‌آید. به طور کلی، می‌توان گفت شاخص میانگین جونز جزو شاخص‌های مهم در تحلیل تکنیکال به شمار می‌رود که وضعیت کلی اقتصاد آمریکا را نشان می‌دهد.

به مرور زمان با تکامل میانگین صنعتی داو جونز، آقای چارلز الگوهایی را در میانگین خود پیدا کرد که این الگوها بعد از مرگ او، توسط اشخاص دیگر براساس نوشته‌های ایشان در مجله وال استریت گردآوری و در قالب نظریه‌ای به نام نظریه داو یا تئوری داو منتشر شد.

نظریه داو به این موضوع اشاره دارد که تمام بازارهای مالی از یکسری قوانین و اصول خاص پیروی می‌کنند که این قوانین خود به خود و در چرخه‌های مختلف تکرار می‌شوند. در نتیجه معامله‌گران و سرمایه‌گذاران با استفاده از این تئوری می‌توانند نوسانات موجود در بازار را تشخیص داده و بر این اساس روند حرکت بازار را به‌صورت دقیق پیش‌بینی کنند.

لازم به ذکر است که این نظریه بیش از صد سال است که مطرح شده و با وجود اینکه بازارهای مالی تغییرات بسیاری کرده‌اند، اما همچنان اصول اصلی تئوری داو در بازارهای سرمایه برقرار است.

سخن پایانی

تحلیل تکنیکال از جمله ابزارهای ضروری در پیش‌بینی بازارهای مالی است که معامله‌گران می‌توانند با تجزیه و تحلیل تاریخچه قیمت یک دارایی در گذشته و استفاده از اندیکاتورهای مختلف، روند حرکت قیمت آن دارایی در آینده را پیش‌بینی نمایند. در حقیقت ریشه علم تحلیل تکنیکال متعلق به صدها سال پیش است که در طی این سال‌ها توسط افراد زیادی تکامل یافته است.

بسیاری از معامله‌گران و فعالان بازارهای مالی آقای چارلز هنری داو را پدر علم تحلیل تکنیکال می‌دانند. با این که آقای چارلز به‌عنوان یک روزنامه‌نگار معروف شناخته شده بود؛ اما با ارائه خدمات بسیاری در حوزه بازارهای مالی و ابداع شاخص داو جونز توانست تاثیر زیادی بر روی تحلیل تکنیکال بگذارد.

لازم به ذکر است که چارلز به تحلیل تکنیکال نظم داد و با ارائه قواعد و اصولی برای آن، فهم و درک افراد از بازار را ساده‌تر و تحلیل تکنیکال را کاربردی‌تر نمود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا