اینوستونومی
ارز دیجیتالمفاهیم پایه

آلت کوین چیست؟ تفاوت آلت کوین و بیت کوین

اگر شما هم یکی از علاقه‌مندان به دنیای کریپتوکارنسی‌ها هستید، حتماا نام آلت کوین به گوش‌تان خورده است. همان‌طور که می‌دانید دنیای رمزارزها فقط محدود به ارز دیجیتال بیت کوین نیست. آلت کوین به کلیه‌ ارزهای دیجیتال به غیر از بیت کوین گفته می‌شود.

نام آلت کوین در واقع از کلمه‌ Alternative به معنی جایگزین و Coin به معنای سکه آمده است. یعنی کوین‌هایی که قصد دارند جایگزین بیت کوین شوند. پس این نامگذاری به این دلیل است که بیت کوین ارز دیجیتال اصلی بوده و سایر ارزها به عنوان سکه‌هایی که به‌جای آن آمده‌اند، محسوب می‌شوند.

اصطلاح آلت کوین برای اشاره به رمزارزهای دیجیتالی که از لحاظ فنی تحت عنوان «توکن» (Token) لقب گرفته‌اند نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. شناخته‌شده‌‌ترین نمونه، توکن‌های ERC20 نام دارد که روی بلاک چین اتریوم عمل می‌کنند.

در ادامه‌ مقاله با مفهوم آلت کوین و انواع مختلف آن؛ استیبل کوین، انواع توکن و در انتها تفاوت‌های بیت کوین و آلت کوین آشنا خواهید شد. پس با ما همراه باشید.

آلت کوین

«آلت کوین» (Altcoin) ارزهای دیجیتالی هستند که پس از بیت کوین عرضه شده‌اند. اکثر آلت کوین‌ها در چهارچوب اصلی بیت کوین ساخته شده‌اند و به همین دلیل تشابهات زیادی میان آن‌ها وجود دارد. بیشتر این آلت‌کوین‌ها با ایجاد تغییراتی در فرآیند استخراج و نحوه‌ تایید تراکنش‌ها ایجاد شده‌اند. اما با وجود شباهت‌های غیرقابل انکار میان این آلت کوین‌ها، به طور گسترده تفاوت‌های زیادی نیز با هم دارند.

می‌توان گفت که آلت کوین‌ها جایگزین‌های بهتری نسبت به بیت کوین هستند. موفقیت بی‌سابقه‌ بیت کوین به عنوان ارز دیجیتال باعث شد تا بسیاری از توسعه‌دهندگان، با اضافه کردن تغییرات بزرگ و کوچک، ارزهای دیجیتال جدیدی تحت عنوان آلت کوین معرفی کنند.

شاید اگر بدانید که بیش از ۵ هزار ارز دیجیتال تا‌به‌حال ساخته شده است، تعجب کنید. تمام این ارزهای دیجیتال در سرعت انجام معاملات، کارمزد، الگوریتم‌های پیاده‌سازی و بسیاری ویژگی‌های دیگر متفاوت هستند. بسیاری از این آلت کوین‌ها به سرعت از چرخه‌ رقابت خارج شده و با شکست مواجه شدند. بسیاری از افراد معتقد هستند که به سادگی نمی‌توان با بیت کوین رقابت کرد، چرا که زیرساخت بسیار قدرتمندی دارد.

اولین آلت کوین موفق، «نِیم کوین» (Namecoin) بود که براساس کد اصلی بیت کوین ساخته شده و از الگوریتم «اثبات کار» (Proof of Work) استفاده می‌کرد. درست مثل بیت کوین، نِیم کوین نیز فقط ۲۱ میلیون واحد برای عرضه دارد. این آلت کوین که در ماه آپریل ۲۰۱۱ معرفی شد، هدف افزایش محرمانگی تراکنش‌ها و مقابله با سانسور را دنبال می‌کرد.

آلت کوین‌های محبوب بازار در حال حاضر «دوج کوین» (Dodge coin) و «اتریوم» (Ethereum) هستند. کمی بعد از Namecoin، «لایت کوین» (Litecoin) در اکتبر همان سال معرفی شد که تحت عنوان نقره‌ دیجیتالی شناخته می‌شود. طلای دیجیتال به بیت کوین اختصاص داده شده است.

با وجود تشابه‌ کارایی لایت کوین و بیت کوین می‌توان گفت که لایت کوین چند تفاوت اساسی با بیت کوین دارد. از جمله ویژگی‌های ارتقا‌یافته‌ لایت کوین می‌توان از قابلیت تایید تراکنش در هر ۲ دقیقه و حداکثر عرضه‌ ۸۴ میلیونی آن نام برد. یکی دیگر از تفاوت‌های اساسی لایت کوین با بیت کوین الگوریتم متفاوت استخراج آن است که به آن «اسکریپت» (Scrypt) می‌گویند.

آلت کوین‌های زیاد دیگری نیز وجود دارد که به‌طور مداوم به تعداد آن‌ها اضافه می‌شود، ولی بسیاری از آلت کوین‌های تازه متولد شده، موفق نیستند و پس از مدتی از چرخه‌ بازار خارج می‌شوند.

انواع آلت کوین

تعداد آلت‌ کوین‌ها در بازار زیاد است و این تعداد زیاد و تکامل باعث شده است که دسته‌های متفاوتی از آلت کوین نیز ساخته شود. از انواع اصلی آلت کوین‌ها می‌توان به: استیبل کوین، آلت کوین‌های مبتنی بر ماینینگ، توکن‌های امنیتی و توکن‌های کمکی نام برد.

همان‌طور که اشاره کردیم، هزاران نوع آلت کوین وجود دارد که هرکدام برای حل کردن مشکل خاصی ایجاد شده‌اند. به عنوان مثال، بعضی از آلت کوین‌ها مانند لایت کوین و بیت کوین کش رمز ارزهای همتای بیت کوین هستند. برخی دیگر از آلت کوین‌ها نیز وجود دارد که اصلا رمز ارز محسوب نمی‌شوند.

برای درک بهتر به مثال آورده شده در مقاله توجه کنید. مثلا ارز دیجیتال «فکتوم» (Factom)، نوعی آلت کوین است که برای تامین اعتبار ارزهای دیجیتال با استفاده از لایه‌های اضافه‌ امنیتی، عمل می‌کند. این لایه‌ها در واقع بلاک‌ها را غیر قابل تغییر کرده و باعث می‌شود نفوذ به آن‌ها بسیار سخت شود. به جز فکتوم انواع دیگر آلت کوین نیز وجود دارد که با اهداف مختلف و به امید شکست دادن بیت کوین ساخته‌ شده‌اند.

 استیبل کوین

«استیبل کوین» (Stable coin) یا ارز پایدار یکی از محصولات فناوری بلاک چین در حوزه‌ ارزهای دیجیتال است که با شعار از بین بردن نوسانات شدید بازار، معرفی شده است و همیشه قیمت ثابت خود را حفظ می‌کند.

پس استیبل کوین‌ها برای سرمایه‌گذاران دنیای ارزهای دیجیتال، صرافی‌ها و تمامی بازار مرتبط اهمیت دارند. به عنوان مثال می‌توان «تتر» (Tether) را به عنوان یک استیبل کوین نام برد. تتر به عنوان یک استیبل کوین توسط دلار پشتیبانی شده و می‌توان آن را به قیمت یک دلار خرید و فروش کرد. با نگاهی به ساز و کار این ارز دیجیتال می‌توان کاربرد استیبل کوین‌ها را در اقتصاد آینده درک کرد.

در حال حاضر استیبل کوین‌های زیادی در صرافی‌های ارز دیجیتال وجود دارد که قابل خریداری شدن هستند. این کوین‌ها در گذر زمان محبوبیت زیادی پیدا خواهند کرد و اعتماد مردم را به ارزهای دیجیتال افزایش می‌دهند.

شاید با نگاهی به تعداد زیاد استیبل کوین‌ها، این سوال برای شما پیش بیاید که با وجود کاربری یکسان چرا تعداد آن‌ها در بازار زیاد است؟ درحقیقت هر استیبل کوین ساختار مخصوص به خود را داشته و هر کدام از آن‌ها پروتکل‌های منحصر به فرد و روش‌های متفاوتی برای حفظ ثبات قیمت خود دارند. در نهایت می‌توان ادعا کرد که هدف اصلی از ساخت استیبل کوین‌ها، همان حفظ ارزش اولیه است.

آلت کوین‌های مبتنی بر ماینینگ

آلت کوین‌های مبتنی بر ماینینگ نیز نوع دیگری از آلت کوین‌ها هستند. این نوع از آلت کوین‌ها همان‌طور که از نام آن‌ها پیداست، مانند بیت کوین توسط ماینرها استخراج می‌شوند. با استفاده از این نوع آلت کوین، کوین‌های جدید برای حل مشکل باز کردن بلاک‌ها ایجاد می‌شود.

لازم به ذکر است که در حال حاضر بهترین ارزهای دیجیتال جهان زیر مجموعه‌ این گروه از آلت کوین‌ها هستند. اتریوم از تاریخ فوریه‌ تاکنون به عنوان محبوب‌ترین آلت کوین مبتنی بر ماینینگ در جهان شناخته می‌شود.

توکن‌های کمکی

در درجه‌ بعدی بد نیست با کارایی و مفهوم «توکن‌های کمکی» (Utility Token) آشنا شوید. توکن‌های کمکی تحت عنوان نوعی از خدمات فعالیت می‌کنند و در برخی مواقع به عنوان قسمتی از عرضه‌ اولیه‌ سکه (ICO) به فروش می‌رسند. «فایل کوین» (Filecoin) یک نمونه‌ محبوب و عالی از توکن‌های کمکی است که توسط عرضه‌ اولیه‌ سکه ارائه شد. فایل کوین‌ها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که قادر هستند در فضای ذخیره‌‌سازی غیرمتمرکز فایل‌ها قابلیت تعویض داشته باشند.

نحوه‌ کار آن‌ها به این صورت است که توکن‌های کمکی به صاحب خود اجازه می‌دهند تا از شبکه استفاده کند. همچنین به صاحبان توکن اجازه می‌دهند تا از حق رای خود در شبکه استفاده کنند. یعنی اگر شما توکن کمکی داشته باشید، حق رای نیز در شبکه خواهید داشت. به جرات می‌توان گفت که توکن‌های کمکی محبوب‌ترین نوع توکن در بازار ارزهای دیجیتال هستند و بسیاری از شرکت‌ها با استفاده از این توکن‌ها قادر به جذب میلیاردها دلار سرمایه بوده‌اند.

توکن‌‌های امنیتی

«توکن‌های امنیتی» (Security Token) دستگاهی جانبی و قابل حمل برای دسترسی به یک منبع الکترونیکی هستند. این توکن در واقع به یک سیستم وصل می‌شود و اجازه‌ دسترسی به شبکه‌ خاص را می‌گیرد. برای مثال توکن‌های امنیتی به جای رمز عبور مورد استفاده قرار می‌گیرند و مانند یک کلید دیجیتالی برای دسترسی به کیف پول یا غیره عمل می‌کنند. مثلا برای مشتری که سعی در دسترسی به حساب بانکی خود به‌صورت آنلاین دارد، بانک با استفاده از توکن امنیتی می‌تواند مطمئن شود که مشتری همان کسی است که به آن تظاهر می‌کند.

به طور ساده‌تر باید بگوییم، توکن امنیتی وسیله‌ای است که از آن برای احراز هویت کاربران به منظور ورود به محیط‌های مجازی استفاده می‌شود. توکن‌های حال حاضر علاوه بر احراز هویت، عملیات دیجیتال و ذخیره‌سازی کلید را هم انجام می‌دهند.

همچنین این آلت کوین‌ها به یک معامله مرتبط هستند و معمولا با ارائه دادن عرضه‌ اولیه سکه (ICO) راه‌اندازی می‌شوند. توکن‌های امنیتی شبیه به استوک‌های سنتی هستند که اغلب نوعی سود سهام، مثل پرداخت یا مالکیت در یک معامله را خبر می‌دهند. اگر شما توکن امنیتی داشته باشید، می‌توانید توکن خود را با انواع دیگر دارایی معامله کنید، برای پرداخت بدهی از آن‌ها استفاده کنید و این توکن‌ها را در کیف پول‌های متفاوت نگه دارید.

تفاوت‌های آلت کوین و بیت کوین

از زمان پیدایش بیت کوین در سال ۲۰۰۸، بیشتر از ۲ هزار ارز دیجیتال جایگزین وارد بازار شده است. در واقع بسیاری از این آلت کوین‌ها تحت عنوان نمونه‌های اصلاح‌شده‌ بیت کوین، از طریق فرآیندی به نام «هارد فورک» (Hard fork) ساخته شده‌اند. با وجود اینکه برخی از شباهت‌ها میان بیت کوین و آلت کوین وجود دارد، اما هرکدام دارای ویژگی‌های مختص به خود نیز هستند.

آلت کوین‌هایی که از روش فورک بیت کوین ساخته می‌شوند، اغلب استخراج مشابهی با بیت کوین دارند که بر پایه‌ الگوریتم اجماع اثبات کار عمل می‌کند. با این حال، چندین رمز ارز دیگر نیز وجود دارد که با روش‌های جایگزین دستیابی به اجماع در شبکه‌های توزیع‌شده‌ بلاک چین فعالیت می‌کنند. الگوریتم اجماع «اثبات سهام» (Proof of Stake) متداول‌ترین جایگزین برای الگوریتم اثبات کار است.

از دیگر جایگزین‌ها می‌توان از Delayed Proof of Work، Proof of Authority، Proof of Bur، Delegated Proof of Stake نام برد.

با اینکه بعضی از کاربران اصطلاح آلت کوین را زیان‌آور می‌دانند، اما با این حال از آن به صورت گسترده استفاده می‌شود. در واقع این اصطلاح قرار نیست حس مثبت و منفی به شما بدهد. برخلاف اصطلاحی مانند «شیت کوین» (Shitcoin) که احساسات منفی به همراه دارد و عنوانی برای کم کردن ارزش به کار می‌رود.

سخن پایانی

حالا که با مفهوم آلت کوین و محبوب‌ترین آلت کوین‌های موجود در بازار آشنا شدید، شاید این سوال برای شما پیش بیاید که کدام یک از این آلت کوین‌ها، بهترین گزینه برای سرمایه‌گذاری هستند؟ پیشنهاد ما به شما این است که در ابتدا نیازهای خود را در نظر گرفته و در رابطه با آلت کوین‌های برتر موجود مطالعه و تحقیق کنید. برای مثال همان‌طور که گفتیم ارزهای دیجیتال درگیر نوسانات شدیدی هستند و اگر این موضوع شما را می‌ترساند، شاید بد نباشد که روی استیبل کوین‌ها بیشتر حساب باز کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا