مشاوره جهت تبلیغات
مفاهیم پایه

مفهوم عرضه و تقاضا در بازارهای مالی

«عرضه و تقاضا» نیروهای محرکی هستند که حرکات بازار را کنترل کرده و بر روی اقدامات خریدار و فروشنده تأثیر می‌گذارند. به زبان ساده، «عرضه» به تعداد کالاها و خدماتی اشاره دارد که برای خرید، موجود و در دسترس هستند و «تقاضا» هم تعداد کالاها و خدماتی است که برای خریداری آنها، درخواست ارائه شود.

این مفاهیم اقتصادی به‌ظاهر ساده، علاوه بر بازار فیزیکی، در بازارهای مالی هم کاربرد دارند. در واقع، اثرات آنها بر بازارهای مالی فراتر از تغییر روند قیمت‌ها است. برای فعالیت در بازارهای مالی و تضمین عملکردی موفقیت‌آمیز، باید اطلاعات کاملی در مورد عرضه و تقاضا در ابعاد مختلف داشته باشید؛ در «رسانه ارزنو» با این هدف، مفهوم عرضه و تقاضا را پوشش می‌دهیم، لطفاً با ما همراه باشید.

عرضه و تقاضا؛ فاکتورهای مؤثر در شکل‌گیری روند بازار

قانون عرضه و تقاضا، ارتباط میان دسترسی به یک محصول و درخواست برای داشتن آن را به نمایش می‌گذارد.

قانون کلی به این صورت است که دسترسی پایین و درخواست بالا، قیمت کالا یا محصول را افزایش می‌دهد و بالعکس. در واقع، ارتباط بین کسب‌وکارها و مصرف‌کنندگان هم بر پایه همین قانون شکل می‌گیرد.

عرضه و تقاضا با تعیین قیمت در تمام سطوح، بازارهای مالی را به‌شدت تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. بسیاری بر این باورند که تأمین‌کنندگان می‌توانند کنترل قیمت بازار را به دست بگیرند، ولی واقعیت این است که آنها تنها اختیار میزان موجودی را بر عهده دارند و نهایت بتوانند ظرفیت را افزایش دهند. در کل، عوامل مختلفی بر عرضه و تقاضا به‌عنوان فاکتورهای مؤثر بر شکل‌گیری روند بازار تأثیر می‌گذارند. درک این عوامل راهنمای ما برای عملکردی بهتر در جریان نوسانات است.

عوامل موثر در عرضه و تقاضا

تعریف ناحیه عرضه و تقاضا

قبل از بررسی مفهوم عرضا و تقاضا در بازارهای مالی، ابتدا باید با تعریف ناحیه عرضه و تقاضا آشنا شوید.

«ناحیه عرضه» به منطقه قیمتی گفته می‌شود که از بیشترین پتانسیل برای فروش برخوردار است، زیرا روند آن نزولی است. در این ناحیه، عرضه بیشتر از تقاضا است. «ناحیه تقاضا» به منطقه قیمتی گفته می‌شود که از بیشترین پتانسیل برای خرید برخوردار است، زیرا روند آن صعودی است. در این ناحیه، تقاضا بیشتر از عرضه است.

عرضه و تقاضا در بازارهای مالی

مفهوم عرضه و تقاضا در هر بازار مالی، با وجود پایه و اساس مشترک، یک سری تفاوت‌هایی هم دارد. در ادامه، بازارهای فارکس، بورس و کریپتو را پوشش می‌دهیم:

  1. عرضه و تقاضا در بازار فارکس

فارکس، بازار معامله جفت‌ارزها، عرضه و تقاضا را به‌عنوان فاکتورهای اثرگذار بر قیمت و ارزش ارزهای خارجی معرفی می‌کند. «عرضه» مفهوم میزان دارایی در گردش را در برمی‌گیرد و «تقاضا» بر اساس نیاز و تمایل سرمایه‌گذاران به دارایی شکل می‌گیرد. نوسانات در بازار فارکس تابع نرخ عرضه و تقاضا است که خود از عواملی چون احساسات بازار و شاخص‌های مهم اقتصادی تاثیر می‌پذیرد.

نواحی عرضه و تقاضا در بازار فارکس با اندکی تامل قابل شناسایی هستند؛ ناحیه عرضه با کاهش قیمت جفت ارزها در سریع‌‌ترین زمان همراه است و در ناحیه تقاضا شاهد افزایش قیمت جفت ارزها هستیم.

از نمودارها و الگوهای مربوط به قیمت می‌توان برای شناسایی نواحی عرضه و تقاضا در بازار فارکس استفاده کرد. معامله‌گران موفق از نوسانات شدید قیمت نهایت استفاده را می‌کنند. علاوه بر این، با دارا بودن مجموعه‌ای از مهارت‌ها و توانمندی‌ها، مثل قابلیت تصمیم‌گیری استراتژیک معاملاتی و شکار سیگنال‌ها، می‌توان به میزان بازدهی افزود.

  1. عرضه و تقاضا در بازار بورس

بورس، بازار خرید و فروش اوراق بهادار، کالا و قرارداد آتی، عرضه و تقاضا را به عنوان عوامل اثرگذار بر نیازهای سرمایه‌گذاران معرفی می‌کند. «عرضه» تعداد واحدهای آماده فروش و در دسترس از اوراق بهادار است و «تقاضا» مفهوم میزان سفارشات سرمایه‌گذاران را دربرمی‌گیرد. توانایی مقدار تولید، میزان دسترسی به مواد اولیه و اولویت‌های خریداران، از جمله عوامل موثر بر عرضه و تقاضا در بازار بورس هستند.

شناسایی نواحی عرضه و تقاضا در بازار بورس به دلیل شفافیت ماهیت معاملات و مکانیزم پیشرفته آنها به‌راحتی انجام می‌شود. با نگاهی به حجم سفارش‌ها می‌توان به نسبت عرضه و تقاضا پی برد؛ با بالا رفتن حجم سفارش‌ها فروش، میزان عرضه افزایش می‌یابد و افزایش حجم سفارش‌ها خرید هم منجر به افزایش میزان تقاضا خواهد شد.

در بازار بورس مفهومی به نام «نقطه تعادل بازار» هم وجود دارد که به عرضه و تقاضا مرتبط است؛ در واقع، نقطه تعادل بازار زمانی شکل می‌گیرد که میزان خرید با میزان فروش برابر باشد. رسیدن به این نقطه مزایایی را برای خریداران و فروشندگان به دنبال دارد که به قیمت خریدوفروش مربوط می‌شود. به بیان دیگر، دو طرف معامله روند خریدوفروش را با قیمت دلخواه خود پیش می‌برند و این امر، روند معاملات را کاملاً رضایت‌بخش می‌کند. در کل، افزایش میزان عرضه، امکان معامله با قیمت‌های پایین را فراهم می‌کند و بالعکس.

  1. عرضه و تقاضا در بازار کریپتو

کریپتو، بازار ترید ارزهای دیجیتال، عرضه و تقاضا را به‌عنوان عوامل اثرگذار بر قیمت رمزارزها معرفی می‌کند. تعداد فروشندگان و میزان فعالیت آنها مفهوم «عرضه» را شکل می‌دهد و بررسی وضعیت خریداران از نظر تعداد و فعالیت هم بیانگر «تقاضا» است.

نواحی عرضه و تقاضا در بازار کریپتو با تغییراتی در پتانسیل خریدوفروش مشخص می‌شود؛ برای درک این ارتباط، ابتدا به تعریف نواحی عرضه و تقاضا می‌پردازیم. «ناحیه عرضه» به منطقه قیمتی اشاره دارد که برای فروش ارز دیجیتال ایده‌آل به شمار می‌آید. «ناحیه تقاضا» هم برای خرید رمزارزها ایده‌آل است. منظور از ایده‌آل بودن، پتانسیل بالا برای سودآوری است. در واقع، ناحیه عرضه از بیشترین پتانسیل سودآوری برخوردار است که فروش ارزهای دیجیتال می‌توان به آن دست‌ یافت. از طرف دیگر، با شناسایی ناحیه تقاضا، فرصت بی‌نظیری برای خرید ارزهای دیجیتال فراهم می‌شود.

نکته مهمی که فعالان بازار کریپتو باید بدانند، این است که عرضه و تقاضا برای هر یک از ارزهای دیجیتال مفهوم متفاوتی را به دنبال دارد؛ به بیان دیگر، ابتدا باید شرایط رمزارز را در بازار درنظر گرفت و بعد، مفهوم عرضه و تقاضا را برای آن پیاده کرد. به عنوان مثال، بیت کوین به عنوان یکی از محبوب‌ترین ارزهای دیجیتال، در اکثر اوقات مفهوم تقاضا در بالاترین سطح را به نمایش می‌گذارد.

یک تریدر موفق برای شناسایی نواحی عرضه و تقاضا از مهارت‌های خود در تحلیل نمودارهای قیمتی استفاده می‌کند. تمامی تلاش‌های تریدرها باید در راستای یافتن نواحی‌ای باشد که پتانسیل بالایی برای برگشت روند دارند.

سخن پایانی

در آخر، می‌خواهیم در مورد رفتار معامله‌گران به‌عنوان یکی از عوامل مؤثر بر روی میزان عرضه و تقاضا مقداری توضیح بدهیم. در واقع، دو دسته از معامله‌گران هستند که بیشترین تأثیر را می‌گذارند: معامله‌گران کوتاه‌مدت و معامله‌گران بزرگ. دسته اول از معامله‌گران که استراتژی معاملاتی خود را در تایم فریم کوتاه‌مدت تنظیم می‌کنند، به طور مستقیم در افزایش میزان تقاضا و عرضه تأثیر می‌گذارند، ولی این اثر کاملاً موقتی است. دسته دوم که معامله‌گران بزرگ هستند، اثرات بیشتری را به جا می‌گذارند که تقریباً پایدار است و در درازمدت ادامه می‌یابد.

سؤالات متداول:

۱. آیا بازارهای مالی همیشه به سطوح عرضه و تقاضا واکنش نشان می‌دهند؟

باید نوع بازار مالی را در نظر گرفت. به‌عنوان‌مثال، نوسانات ارزش جفت‌ارزها در بازار فارکس به طور مستقیم تابع سطح عرضه و تقاضا است، ولی در بازار هیجانی کریپتو وضعیت متفاوت است.

۲. بهترین بازار برای معامله بر اساس شرایط عرضه و تقاضا چیست؟

بین بازارهای مالی مختلف، بازار فارکس به‌عنوان بهترین بازار برای معامله بر اساس شرایط عرضه و تقاضا در نظر گرفته می‌شود. علت آن هم به شرایط بازار فارکس و نوع معاملات آن برمی‌گردد.

۳. چرا در قیمت‌های پایین، تقاضا بیشتر می‌شود؟

معامله با قیمت‌های پایین به دلیل ماهیت سودآوری آن، همیشه در اولویت خریداران قرار دارد. قیمت‌های پایین، روند صعودی را به دنبال داشته و به دنبال آن میزان تقاضا افزایش می‌یابد.

۴. چرا معامله‌گری بر اساس سطوح عرضه و تقاضا اهمیت دارد؟

رویکرد معامله‌گری بر اساس سطوح عرضه و تقاضا، دستیابی به سودآوری بالا را تضمین می‌کند. باتوجه‌به اینکه معامله‌گران بزرگ با چنین رویکردی به موفقیت‌های بزرگ دست می‌یابند، تنظیم استراتژی معاملاتی بر اساس عرضه و تقاضا بهترین رویکرد به شمار می‌آید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا