اینوستونومی
پادکست‌های آموزشی

پادکست پروژه ورلدکوین

سلام خدمت شما دوستان عزیز، امیدوارم که حالتون عالی باشه با پادکست ۷ مرداد ۱۴۰۲ همراه شما هستیم.

حتما شماهم خبرای مربوط به پروژه ورلدکوین رو شنیدید. تصاویر زیادی از کشور‌های مختلف منتشر شد که مردم برای اسکن شدن عنبیشون تو صفهای طولانی جا گرفتن و در ازاش قراره توکن بگیرن.

اما این پروژه چیه که این همه سروصدا کرده؟

در این پادکست می‌خوایم یه کم درباره این پروژه با هم صحبت کنیم. بعد از سه سال توسعه، بالاخره پلتفرم هویت دیجیتال ورلدکوین به صورت رسمی راه‌اندازی شد. یکی از موسس های این پروژه ، سم آلت‌منه که شرکت اوپِن ای آی رو بنیان‌گذاری کرده. تو پروژه ورلدکوین برای هر کاربر یه هویتِ دیجیتالِ تاییدشده ، ایجاد میشه، به علاوه توکن رمزارزی WLD در اختیارشون قرار میگیره و باید اپلیکیشنشو هم دانلود کنن.

ورلدکوین میگه که با توجه به پیشرفت حوزه هوش مصنوعی، خیلی سخته که تشخیص بدیم، یه فعالیت آنلاین، یا یه متن، یا یه اثر هنری، یا هرچی که تو اینترنته کار انسانه یا هوش مصنوعیِ، به خاطر همین میخواد تو الگوریتم اجماعش یه جور مدرک شناسایی دیجیتال ایجاد کنه که بهش Proof of Humanity یا Proof of Personhood میگن.

در واقع این پروژه می‌خواد یه شبکه جهانی مالی و هویتی بر اساس الگوریتم Proof of humanity ایجاد کنه.

روش تایید هویت تو پروژه Worldcoin‌ اینطوریه که عنبیه افراد اسکن می‌شه و برای هرکس حساب هویتی ایمن و منحصر به فردی ایجاد می‌شه.
این حساب‌های هویتی یا کد‌ها بر روی بلاکچین به صورت غیرمتمرکز ذخیره می‌شن و شرکت توسعه‌دهنده ، ادعا می‌کنه که نمیشه کپی یا جعلشون کرد.

از این طریق هویت هر فرد به صورت تغییر ناپذیر ثبت می‌شه و اطمینان حاصل می‌شه که اونا ربات یا الگوریتمِ هوش مصنوعی نیستند.
شرکت ورلدکوین میگه که بیشتر از دو میلیون کاربر رو تو مرحله آزمایشیِ بتا ثبت نام کرده و میخواد فعالیتهای ثبت هویتش رو تو شهرهای مختلف از ۲۰ تا کشور ، توسعه بده.

پروژه ورلدکوین سه جزو اصلی داره و فقط در صورتی میشه توش عضو شد که از هر سه تا رُکنش استفاده کنیم یا توشون ثبت نام کنیم.
اولیش World ID که انسان بودن اعضا، از این طریق ، ضمن حفظ حریم خصوصیشون ، به صورت آنلاین تایید می‌شه.
این کار از طریق تجهیزاتی انجام میشه که عنبیه چشم افراد رو اسکن می‌کنن و بهشون Orb می‌گن.

مثل اثر انگشت، الگوی عنبیه هر فرد هم منحصر به فرده و ازش می‌شه برای شناسایی هویت افراد استفاده کرد.
وقتی Orb عنبیه شخص رو اسکن می‌کنه کد عنبیه یا Iris code ِ منحصر به فردی رو برای هر شخص ایجاد می‌کنه.

به گفته تیم توسعه‌دهنده، این کد ارتباطی با اطلاعات شخصی فرد پیدا نمی‌کنه و فقط کاربردش اینه که هر شخص دوتا World ID نداشته باشه
بعد این که Iriscode شخص ایجاد شد، به صورت دائم تصویر عنبیه شخص حذف می‌شه و فقط کدتون به بلاکچین ورلدکوین اضافه می‌شه.

تا این زمان، ارب‌های ورلدکوین تو شهرایی مثل هنگ‌کنگ، توکیو، پاریس ، نیویورک، سانفرانسیسکو و خیلی شهرهای دیگه در دسترس قرار گرفتن.

دومیش ورلد اَپه که کد هویتی شما تو اون ذخیره می‌شه. ورلدکوین ادعا می‌کنه که اپلیکیشن ، از حریم خصوصی افراد محافظت می‌کنه و از طریق این اَپ می‌تونن به اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز مالی دسترسی داشته باشن. این اپ همچنین به عنوان یه والت رمزارزی عمل می‌کنه و می‌تونید توش بیت‌کوین، اتریوم، و USDC هم نگه‌داری کنید.

سومیش ورلد کوینه. وقتی افراد ورلد آیدیشون رو گرفتن و اپلکیشینشو دانلود کردن، می‌تونن به توکن‌های WLD‌ دسترسی داشته باشن. توکن‌ WLD‌ به افرادی تعلق می‌گیره که تو برنامه بتاِ پروژه یعنی ثبت عنبیه شرکت کرده بودن که حجم زیادی از اون‌ها تو روز راه‌اندازی رسمی پروژه ، ایردراپ شد.

صرافی‌های بزرگی مثل بایننس و کوکوین این ارز رو لیست کردن. طبق وایت پیپر ورلدکوین، ۱۰ میلیارد توکن WLD طی ۱۵ سال مینت می‌شن، اگرچه در حال حاضر فقط ۱۴۳ میلیون از این توکن‌ها در حال گردشه.

از پروژه ورلدکوین به خاطر روش جمع‌آوری اطلاعاتش انتقادات زیادی شده. بعد راه‌اندازی، ویتالیک بوترین نگرانیشو درباره این پروژه ابراز کرد و گفت که ، اسکن عنبیه تو این پروژه ممکنه اطلاعات بیشتری از اونچیزی که ادعا میشه، جمع‌آوری کنه یا از این اطلاعات سواستفاده بشه.

تو آپریل ۲۰۲۲ یه مقاله توسط دانشگاه MIT منتشر شد که می‌گفت پروژه ورلدکوین از روش‌های بازاریابی فریبکارانه‌ای استفاده می‌کنه و بدون کسب رضایت، اطلاعات زیادی رو از کاربران جمع‌آوری می‌کنه. البته ورلد‌کوین هم به این ادعاها پاسخ داده که ما شرکت جمع‌آوری اطلاعات نیستیم و نمی‌خوایم این اطلاعات رو بفروشیم یا ازشون سواستفاده کنیم.

یه انتقاد دیگه‌ای که به این پروژه وارده اینه که تو کشور‌های در حال توسعه تبلیغات زیادی انجام می‌ده و بخش زیادی از کاربرای جدیدش تو قاره‌های آسیا و آفریقا ساکنند که نگرانی‌ها رو درباره سوءاستفاده رو افزایش می‌ده. شما با انتقاداتی که از پروژه ورلدکوین میشه موافقید؟ به نظر شما تو این پروژه قراره از اطلاعات کاربرها سو استفاده بشه؟

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا