اصطلاحات ارز دیجیتال که باید بدانید!| کلمات کلیدی کریپتوکارنسی

“اصطلاحات ارز دیجیتال” مفاهیم و کانسپتهای تخصصی دنیای ترید را در برمیگیرد که آشنایی با آنها، شرط ورود به بازارهای معاملاتی و پیادهسازی استراتژیهای مختلف است. در واقع، فعالیت در بازار کریپتوکارنسی نیاز به آگاهی و اطلاعات زیادی دارد که آشنایی با اصطلاحات ارز دیجیتال، پیشنیاز آغاز به کار بهعنوان یک تریدر است.
از طرفی، ارتباط پیوستهای بین این اصطلاحات وجود دارد که ماهیت یادگیری مفاهیم ترید را بهصورت یک کل منسجم درآورده است. تعداد این اصطلاحات بسیار بالا است و در رسانه “ارزنو“، مهمترین و پرکاربردترین آنها را برای شما انتخاب کردهایم. اگر علاقهمند به یادگیری اصطلاحات ترید در دستهبندیهای مختلف هستید، با ما همراه باشید.
اصطلاحات پایه ارز دیجیتال
کریپتوکارنسی (Cryptocurrency): این اصطلاح از ترکیب کارنسی و کریپتو ساخته شده است که به ترتیب، به معنای ارز و دنیای پرچالش رمزارزها هستند؛ بنابراین، اصطلاح “کریپتوکارنسی” مترادف ارز دیجیتال در نظر گرفته میشود و از خصوصیاتی چون ترید در بازار و امکان تبادل بر بستر پلتفرمهای مختلف برخوردار است.
بلاکچین (Blockchain): اصطلاح بلاکچین به یک سیستم ایمن و غیرمتمرکز اشاره دارد که از قابلیت ثبت اطلاعات مربوط به تراکنشهای ارز دیجیتال برخوردار است.
غیرمتمرکز (Decentralized): پلتفرم غیرمتمرکز از عملکردی کاملا مستقلی دارد و بهجای مداخله اشخاص یا نهادها، تصمیمگیریها برعهده کاربران است.
همتا به همتا (Peer to Peer): به شبکهای اشاره دارد که کاربران آن، یک مدل ارتباطی از نوع مستقل و کاملا آزاد را تجربه میکنند. تعامل در شبکه همتا به همتا در قالب بهاشتراکگذاری همه نوع اطلاعات، بهخصوص در مورد داراییها و خدمات است.
قراردادهای هوشمند (Smart Contracts): این اصطلاح به برنامههایی اشاره دارد که مسئولیت بررسی قراردادها، اجرای آنها بر روی تمامی پلتفرمهای غیرمتمرکز و در نهایت، انجام معاملات بیواسطه را برعهده دارند.
توکن (Token): توکنها، داراییهایی هستند که در بازار کریپتو، با ماهیت دیجیتال معرفی شدهاند. توکنها انواع مختلفی دارند که از نظر بستر فعالیت و کاربردها با یکدیگر متفاوت هستند. بهعنوانمثال، توکنهای کریپتوکارنسی در پرداخت هزینه مربوط به تراکنشهای ارز دیجیتال کاربرد دارند.
کلیدهای عمومی و خصوصی (Public & Private Keys): این کلیدها از نوع رمزنگاری شده هستند و نقش آنها در فراهمکردن بستری امن برای ارتباطات خلاصه میشود. البته، کلیدهای عمومی و خصوصی متفاوت هستند؛ کلیدهای عمومی در هنگام ارسال اطلاعات به کار گرفته میشوند و کلیدهای خصوصی در شرایطی استفاده میشوند که برای دسترسی به اطلاعات موردنظر، نیاز به اثبات مالکیت وجود داشته باشد.
فورک (Fork): این اصطلاح پرکاربرد دنیای ارز دیجیتال به ارتقا یک بلاکچین یا ایجاد یک بستر جدید اشاره دارد. دو نمونه پرکاربرد شامل هارد فورک و سافت فورک میشود. در هارد فورک، نسخه جدید بلاکچین با قوانین کاملا جدید عرضه میشود و نسخه قبلی قابلاستفاده نیست. تغییرات بلاکچین در سافت فورک بهصورت جزئی است، قابلیتهای نسخه قبلی همچنان فعال بوده و کاربران میتوانند شبکه قبلی را دنبال کنند.
اصطلاحات مربوط به استخراج یا ماینینگ
مکانیسم اجماع (Consensus Mechanisms): مکانیسم اجماع بهعنوان الگوریتمی اختصاصی از شبکه بلاکچین، در زمینه اعتبارسنجی تراکنشها و ارتقا امنیت کاربرد دارد. اثبات کار، فعالیت و صلاحیت چند نمونه از مهمترین الگوریتمهای اجماع هستند.
هش ریت (Hash Rate): اصطلاح هش ریت به نرخی اشاره دارد که بر اساس آن، میتوان پتانسیل و سرعت استخراج بلاک در شبکه بلاکچین را سنجید. بهطورکلی، هش ریت در محاسبات رمزنگاری کاربرد دارد. از طرفی، این نرخ ارتباط مستقیمی با قدرت استخراج دارد.
بلاک ریوارد (Block Reward): بلاک ریوارد پاداشی است که در زمان تکمیل فرایند ماینینگ به تریدر ارائه میشود. به بیان دیگر، بهازای استخراج هر بلاک، پاداشی مشخص به ماینر تعلق پیدا میکند.
استخر استخراج (Mining Pool): استخر استخراج به یک مکان با ماهیت دیجیتالی گفته میشود که حاصل تلفیق منابع مختلفی از داراییهای تریدرها است. در نتیجه چنین تلفیقی، میتوان انتظار تولید بلاکهای جدید را داشت که با کسب پاداش همراه است. البته، قدرت پردازش تریدرها هم نقش مهمی در میزان سود نهایی خواهد داشت.
ماینینگ فارم (Mining Farm): اصطلاح ماینینگ فارم معادل مزرعه استخراج بیتکوین است. در این مزرعه، تریدرها از ابعاد گستردهای از ماینینگ بهرهمند میشوند. در این محل، فرایندی از کسب درآمد در جریان است که با حل الگوریتم امکانپذیر میشود.
استخراج ابری (Cloud Mining): اصطلاح استخراج ابری به مکانیزمی مربوط میشود که در آن، میتوان رمزارزهای خاصی را تولید کرد که زنجیره- محور هستند. فقط اینکه تریدر باید از سطح خوبی از توانمندی محاسباتی برخوردار باشد تا به سود قابلتوجهی دست یابد.
اصطلاحات مربوط به کیف پولها
کیف پول داغ (Hot Wallet): این دسته از ولتها برای انجام کلیه فرایندهای ذخیره، ارسال یا دریافت انواع ارزهای دیجیتال بهصورت آنلاین کار میروند. اجرا در سیستمهای متنوع و رابط کاربری ساده از خصوصیات کلیدی این نوع از ولتها است.
کیف پول سرد (Cold Wallet): برعکس کیف پولهای داغ، ولت سرد بهصورت آفلاین قابلاستفاده است. باوجود کلیدهای خصوصی و امضای تراکنش میتوان انتظار امنیت بالایی را از ولت سرد داشت. کیف پولهای سختافزاری یکی از پرطرفدارترین ولتهای سرد هستند.
کیف پول حضانتی (Custodial Wallet): ولت حضانتی یا امانی، مسئولیت نگهداری از کلیدهای خصوصی را بر عهده اشخاص، صرافیها و نهادهای ثالث گذاشته است؛ بنابراین، ایمنی تریدر توسط همین نهادهای ثالث تأمین میشود.
کیف پول غیرحضانتی (Non-custodial Wallet): ولت غیرحضانتی یا غیرامانی، مسئولیت نگهداری از کلیدهای خصوصی را بر عهده خود تریدر گذاشته است. همین مسئله، سطح امنیت و حفظ اطلاعات را تا حد قابلتوجهی افزایش داده است.
عبارت بازیابی (Recovery Phrase): عبارت بازیابی متشکل از کلماتی است که بهعنوان رمز عبور در شرایط خاص عمل میکند. منظور از شرایط خاص زمانی است که دچار مشکلاتی از قبیل گمکردن تلفن همراه خود میشوید و با داشتن عبارت بازیابی میتوانید دسترسی خود را به ولت مجدداً فعال کنید.
اصطلاحات مربوط به ترید
بول مارکت (Bull Market): اصطلاح بول مارکت به شرایط صعودی بازار اشاره دارد. در چنین شرایطی، قیمت انواع داراییهای دیجیتال و به دنبال آن، میزان تقاضا و حجم معاملات هم پیوسته در حال افزایش است.
بر مارکت (Bear Market): بر مارکت به شرایط نزولی بازار اشاره دارد. در چنین شرایطی، باوجود کاهش شدید تقاضا و حجم معاملات، میزان عرضه بالا است. از نظر قیمت هم شاهد کاهش ارزش ارزهای دیجیتال هستیم.
آلتکوین (Altcoin): ارزهای غیرمتمرکزی که نقلوانتقالات آنها بر بستر بلاکچین انجام میشود و مسئولیت انواع برنامههای غیرمتمرکز را بر عهده دارند. بعضی از آلتکوینها، خدمات و سرویسهایی را در قالب یک توکن ارائه میدهند. بیتکوین یک استثنا است و در دستهبندی آلتکوین قرار نمیگیرد.
عرضه اولیه کوین (ICO): فرایند پیشخرید یک توکن مشخص که بخش مهمی از استراتژی جمعآوری سرمایه به شمار میآید. برای جذب سرمایهگذاران نسبت به خرید توکن نوظهور، از ترفندهایی چون ارائه تخفیف استفاده میشود.
فومو (FUMO): اصطلاح فومو به معنای ترس ازدستدادن یا از بقیه جاماندن است؛ در بازار رمزارزها، توانایی مدیریت احساسات در تریدر از اهمیت زیادی برخوردار است و اگر سرمایهگذاری از این قابلیت بهرهمند نباشد، با این بهانه که از بقیه تریدرها عقبمانده است، دست به تصمیمات نا معقولانهای میزند.
فاد (FUD): اصطلاح فاد به معنای ترس، عدم قطعیت و شک است؛ چنین احساساتی، به دنبال کاهش ارزش ارزهای دیجیتال و دنبالکردن نظرات منفی تحلیلگران در فرد شکل میگیرد. در نهایت، ذهنیت تریدر نسبت به آینده رمزارزها کاملاً تیرهوتار شده و باید به دنبال راهکارهایی برای ازبینبردن احساسات منفی خود باشد.
هودل (HODL): هودل یا همان هولد کردن یک اصطلاح محبوب در بین تریدرها است که با پوشش برنامههای بلندمدت سرمایهگذاری، نقش نوسانات را در تصمیمات کمرنگ میکند. در این استراتژی، رمزارزهایی با قیمت مناسب را هدف قرار میدهیم.
نرخ بازگشت سرمایه (ROI): اصطلاح پرکاربردی است که به مقایسه سود سرمایهگذاری و هزینههای انجام شده میپردازد. کارایی محاسبه نرخ بازگشت سرمایه در برنامهریزی اولیه برای اجرای انواع استراتژیهای بازاریابی خلاصه میشود.
اصطلاحات کاربردی در صرافیها
صرافی متمرکز (Centralized Exchane): در صرافی متمرکز، مسئولیت نظارت و مدیریت معاملات بر عهده سازمان یا شرکت ثالث است. امنیت بالا در کنار برخورداری از نرخ قابلتوجه از نقدینگی، تریدرها را نسبت به استفاده از خدمات صرافیهای متمرکز ترغیب میکند.
صرافی غیرمتمرکز (Decentralized Exchange): قراردادهای هوشمند کنترل کلیه امور مربوط به صرافیهای غیرمتمرکز را برعهده دارند. تمامی معاملات در صرافی غیرمتمرکز، بدون مداخله و نظارت نهاد ثالث انجام میشود.
نقدینگی (Liquidity): منظور از نقدینگی در دنیای ارزهای دیجیتال این است که در پروسه ترید، شاهد کمترین میزان از تغییرات در قیمت رمزارزها خواهید بود. ازاینرو، نقدینگی بالا یک معیار مهم در انتخاب ارز دیجیتال محسوب میشود.
اسپات تریدینگ (Spot Trading): اسپات تریدینگ به معاملات لحظهای اشاره دارد که در آنها، تریدرها به تبادل داراییهای دیجیتال میپردازند. در واقع، اسپات تریدینگ همان معاملات نقدی است که ریسکهای بسیار کمی را به دنبال دارد.
حجم معاملات (Trading Volume): حجم معاملات یکی از شاخصهایی است که برای تعیین میزان اعتبار صرافی در نظر گرفته میشود. این شاخص به مقدار معاملات صرافی در یک تایم فریم مشخص اشاره دارد.
اوردر بوک (Order Book): اوردر بوک گزارشی از خرید و فروشهای انجام شده را در قالب اعداد و ارقام دقیق به نمایش میگذارد. این گزارش بسیار شفاف بوده و بیانگر قیمتهای معاملاتی است.
سخن پایانی
در هنگام یادگیری اصطلاحات ارز دیجیتال، ممکن است با مشکلاتی از قبیل فراموشی تعاریف مواجه شوید؛ جای هیچ نگرانی وجود ندارد، زیرا بهمرور و با ورود به بازارهای معاملاتی، بهقدری با این اصطلاحات سروکار خواهید داشت که در ذهن شما تثبیت میشود. نکته آخر اینکه، با گسترش دایره لغات و اصطلاحات تخصصی ارز دیجیتال میتوانید شاهد موفقیت در اجرای پلنهای معاملاتی خود باشید.