تفسیر الگوی گیره حجم
حجم معاملات یکی از ابزارهای معاملاتی برای تصمیمگیری در ترید است. بهطور کلی حجم معاملات به تعداد واحدهای معامله شده از یک دارایی در یک دوره زمانی اشاره دارد. یکی از الگوهایی که ترکیبی از حجم معاملات و حمایت و مقاومت است، الگوی گیره حجم است.
حجم معاملات یکی از کلیدیترین ابزارها برای تایید سلامت بازار است؛ اما چگونه میتواند این موضوع را از حجم بازار تشخیص داد؟ در این مقاله از «ارزنو» قصد داریم تا با معرفی حجم معاملات و الگوی «گیره حجم» (Volume Spike)، روش معامله با این الگو را توضیح دهیم.
منظور از حجم معاملات چیست؟
تعداد کل واحدهایی که در یک بازه زمانی خاص خرید و فروش میشود، حجم معاملات مینامند. معاملهگران حرفهای از این اندیکاتور برای تشخیص شکست جعلی و تایید روند استفاده میکنند. البته گفتنی است که حجم معاملات به عنوان یک تاییدیه بکار میرود و معاملهگران پرایس اکشن از آن به عنوان تایید بیشتر استفاده میکنند.
بهطور کلی افزایش حجم معاملات نشاندهنده حضور فعال معاملهگران است. همچنین وقتی حجم معاملات پایین است میتواند نشان از رکود در بازار باشد؛ چراکه معاملهگران خرید و فروش کمتری انجام میدهند.
در یک موقعیت تحلیل تکنیکال، زمانی که قیمت بالای مقاومت بسته میشود، میتوان انتظار داشت که در جهت شکسته شده حرکت کند. اما اگر این شکست با حجم معامله بالا تایید نشود، احتمال یک شکست جعلی وجود دارد. شکست جعلی به حالتی اطلاق میشود که قیمت بلافاصله بعد از نفوذ به ناحیه شکسته شده، باز میگردد و به شدت به سمت پایین حرکت میکند؛ چراکه برخی از معاملهگران بعد از عبور از ناحیه، موقعیت معاملاتی باز میکنند و با ایجاد شکست جعلی به سمت پایین حرکت میکنند.
چگونه از حجم معاملات برای تشخیص روند استفاده کنیم؟
در یک موج جنبشی، اگر با افزایش قیمت، حجم آن افزایش یابد، نشانه سلامت آن روند است. همچنین در اصلاحهای قیمتی انتظار میروند که حجم معاملات افزایش یابد.
این موضوع در روند نزولی نیز صدق میکند. در بازارهای ریزشی ارزدیجیتال به علت ترس ایجاد شده، معمولا مومنتوم و حجم معاملات موجهای جنبشی، بیشتر است.
نکتهای که باید در نظر گرفت این است که اگر با افزایش قیمت، حجم معاملات کاهش یافت، این موضوع به معنای یک واگرایی است و امکان چرخش روند وجود دارد. برای تاییدیه این موضوع میتوان از واگراییهای مکدی و RSI استفاده کرد.
همچنین در بازار سهام میتوانید از حجم معاملات در دوران رکود و رونق استفاده کنید. اگر شاخص کل در وضعیت با نوسانات محدود قرار گیرد و حجم معاملات افزایش یابد میتوانیم امدیوارم به بهبود روند معاملات در روزهای آتی بازار باشیم.
الگو گیره حجم چیست ؟
الگوی گیره حجم، به افزایش ناگهانی و شدید در تعداد سهام معامله شده در یک دوره خاص اشاره دارد. این موضوع معمولا نشاندهنده علاقه یا احساسات شدید خریداران یا فروشندگان است و اغلب قبل از حرکت عمده قیمت اتفاق میافتد.
گفتنی است که علت نامگذاری این الگو به گیره حجم یا میخ حجم آن است که میله حجم آن حدود دو یا سه برابر بقیه میلههای حجمی است.
این الگو میتواند صعودی یا نزولی باشد، بسته به اینکه در طول یک روند صعودی یا نزولی رخ دهد. برای معامله الگوی گیره حجم، باید به دنبال تایید سایر ابزارهای تحلیل تکنیکال مانند سطوح حمایت و مقاومت، خطوط روند، کندلها و الگوهای کندلی یا اندیکاتورها باشید. به عنوان مثال، اگر در یک سطح حمایتی، افزایش حجم معاملات و یک الگوی کندل صعودی بهعنوان مشاهده کردید، میتوانید وارد موقعیت خرید شوید و حد ضرر خود را زیر سطح حمایت قرار دهید. از طرف دیگر، اگر یک افزایش حجم نزولی در سطح مقاومت و به دنبال آن یک الگوی کندل نزولی مشاهده کردید، میتوانید وارد موقعیت فروش شوید و حد ضرر خود را بالاتر از سطح مقاومت قرار دهید.
چگونه از الگوی گیره حجم در معاملات خود استفاده کنیم؟
اگر در زمان نزدیک شدن قیمت به یک مقاومت شاهد الگوی گیره حجمی باشیم، میتواند نشاندهنده پایان روند صعودی باشد. با این حال اگر این الگو در یک حرکت بزرگ پدیدار شود، قیمت میتواند به حرکت صعودی خود ادامه دهد. اما نکته کلیدی این است که وقتی قیمت با افزایش حجم، یک حمایت و مقاومت کلیدی را لمس کند و رنج بزند، نشاندهنده این است که قیمت قرار است تثبیت شود.
همچنین اگر قیمت در محدودهای کوچک نوسان کند ولی حجم معاملات افزایش یابد، میتواند نشان از چرخش قیمت باشد. گفتنی است که استفاده از حجم معاملات به تنهایی برای ورود به معامله کافی نیست و معاملهگر باید از الگوهای کندلی و تاییدیههای اندیکاتورها و اسیلاتورها استفاده کنند.
به عنوان مثال اندیکاتور پارابولیک سار میتواند در نقطه ورود به معاملهگران کمک کند؛ زمانی که در نزدیکی مقاومت، شاهد افزایش حجم باشد، میتوانیم منتظر تغییر نقاط این اندیکاتور باشیم. اگر این نقاط بالای کندل قرار بگیرند میتوانیم آنها را بهعنوان نقطه ورود در نظر بگیریم.
با این حال مرحله قبل از پیدا کردن نقطه ورود، پیدا کردن روند است. معاملاتی که در جهت روند باشند از درصد برد بالاتری برخوردار خواهند بود.
اگر از الگوهای کلاسیک مثل دو دره، دو قله، سروشانه و … استفاده میکنید، حجم معاملات میتواند به عنوان یک فاکتور مهم در نظر گرفته شود. تایید این الگوها زمانی محقق میشود که یک شکست موفق شکل گیرد.
سخن پایانی
حجم معاملات میتواند یک ابزار مناسب برای تشخیص روند بازار باشد. اگر با رشد بازار، حجم معاملات افزایش پیدا کند، نشاندهنده سلامت بازار خواهد بود. گفتنی است که حجم معاملات به تنهایی برای معامله کافی نیست؛ شما باید از سایر اندیکاتورها و اسیلاتورها برای معامله استفاده کنید. تحلیلگران پرایس اکشن ابتدا روند را تشخیص میدهند و سپس با تاییدیههای کندلی وارد معامله میشوند.