مشاوره جهت تبلیغات
استراتژی‌های معاملاتی

حد سود و حد ضرر چیست؟

معاملات در بازارهای مالی با بهره‌گیری از ابزارهای مختلفی انجام می‌شود و یکی از کاربردی‌ترین ابزارها در زمینه مدیریت ریسک، حد سود و حد ضرر (Take Profit & Stop Loss) است. با مدیریت ریسک می‌توان انواع استراتژی‌ها را در مسیر رسیدن به حداکثر سود تنظیم کرد.

«حد سود» یک دستور معاملاتی برای خروج از وضعیت تریدینگ است که در آن، برای حفظ سود، به قیمت تعیین شده اکتفا می‌کنیم. «حد ضرر» هم یک دستور معاملاتی است که ماهیت آن متفاوت است و خروج از تریدینگ، به‌منظور محدودکردن ریسک‌های بالقوه انجام می‌شود. برای درک بهتر مزایای این ابزارهای کلیدی با «رسانه ارزنو» همراه باشید.

حد سود و حد ضرر؛ ابزارهای پیشرو در اجرای معاملات

حد سود و حد ضرر مفاهیمی هستند که با تأکید بر روی فاکتورهایی چون نوسانات بازار، سطوح حمایت و مقاومت و توان ریسک‌پذیری، از چند جهت به تریدرها در روند اجرای معاملات کمک می‌کنند؛ از تریدر در برابر ضررهای بیش از اندازه محافظت کرده و تضمین می‌کنند که سود و بازدهی در سطح مطلوبی قرار دارد.

در هنگام تعیین حد سود و حد ضرر باید به چند نکته توجه داشت؛ اول اینکه، دستور حد سود را باید در سطحی اجرا کرد که دستیابی به سود قابل‌توجهی را امکان‌پذیر سازد. از طرفی، تریدرها باید در هنگام تنظیم سطح سود، دستیابی به پاداش‌های بالقوه را در نظر داشته باشند. دستور حد ضرر هم باید در سطحی قرار داشته باشد که وضعیت رویارویی با ضررهای ناخوشایند را به نمایش بگذارد. در این شرایط، تریدرها باید بر روی بی‌ثباتی بازار و ریسک بالقوه ترید متمرکز باشند. دوم اینکه، از حجم معاملات که به معنای میزان خرید فروش است، باید برای محدودکردن ضررهای احتمالی در ترید استفاده کرد.

عوامل اثرگذار بر روی حد سود و حد ضرر

اهمیت تعیین حد سود و حد ضرر

اول‌ازهمه، باید بدانید که اهمیت تعیین حد سود به‌قدری است که به تریدرها امکان بهره‌مندی از پوزیشن‌های معاملاتی موفق را می‌دهد. در واقع، نقش حد سود در حفظ نظم و جلوگیری از اتخاذ تصمیمات احساسی خلاصه می‌شود تا از ضرر جلوگیری به عمل آید.

از طرفی، در کنار دستیابی به سودهای جذاب، باید توانایی تحمل ریسک را داشت! بازارهای مالی بسیار متغیر هستند و تغییرات ناگهانی قیمت، ضررهای قابل‌توجهی را به دنبال دارد. تریدرها با تنظیم حد ضرر، از ریسک‌ها در امان مانده و روند اجرای معاملات را به روز دیگری واگذار می‌کنند.

مزایای تعیین حد سود و ضرر

به تعادل رساندن حد سود و حد ضرر

یافتن نقطه تعادل بین حد سود و حد ضرر، کلید اجرای استراتژی‌های ترید به نحو موفقیت‌آمیز است. به همین منظور، تریدرها باید چند عامل مهم را در نظر داشته باشند که شامل توان ریسک‌پذیری، سبک تریدینگ و وضعیت بازار می‌شود.

با ارزیابی نسبت ریسک به پاداش می‌توان سطوح بهینه‌ای از سود و ضرر را ایجاد کرد؛ البته، منظور دستیابی به نسبت مطلوبی از ریسک به پاداش است که سود از ضرر بسیار بیشتر است. حالا فرض کنید که نرخ موفقیت تریدری کمتر از ۵۰% است. با این وجود، می‌توان در دراز مدت هم انتظار دستیابی به سود بالا را داشت. در بخش بعدی به مثال‌هایی از این مفاهیم کلیدی می‌پردازیم.

مثال‌های واقعی از حد سود و حد ضرر

برای درک بهتر اهمیت حد سود و حد ضرر، می‌توانیم از دنیای مثال‌ها کمک بگیریم:

مثال اول: اجرای موفقیت‌آمیز حد سود و حد ضرر

تریدری حد سود مطلوب خود را بر روی ۳% تنظیم می کند و در طی معامله، رفتار منظم و مطلوبی را از خود نشان می دهد. او به محض دستیابی به حد سود، از پوزیشن خارج می‌شود. به این صورت، سود قفل شده و دیگر فرد برای دستیابی به سودهای بالاتر وسوسه نشده است.

مثال دوم: درس‌گرفتن از اشتباهات

از طرف دیگر، تریدری در اجرای حد ضرر با شکست مواجه می‌شود و افت قابل‌توجهی از سرمایه را تجربه می‌کند. وضعیت بازار نامطلوب می‌شود و تریدر از پذیرفتن ضرر امتناع می‌کند. تنها امید معامله‌گر به این است که وضعیت بازار تغییر پیدا کند، ولی واقعیت این است که ضرر نسبتاً کوچک، ضررهای بسیار بزرگ‌تری را به دنبال دارد.

باتوجه‌به این مثال‌ها، می‌توان نکات مختلفی را برای موفقیت در عرصه تریدینگ مطرح کرد؛ اول اینکه، متنوع‌سازی معاملات یک اصل کلیدی در مدیریت ریسک به نحو مؤثر و کارآمد است. وقتی سرمایه خود را به استراتژی‌های مختلفی اختصاص دهید، اثر تغییرات شدید قیمت به طرز قابل‌توجهی کاهش می‌یابد. دوم اینکه، ارزیابی مکرر و منظم استراتژی‌های تریدینگ اهمیت زیادی دارد. انعطاف‌پذیربودن و ایجاد تنظیمات لازم در مورد حد سود و حد ضرر که بر پایه پویایی‌های بازار باشد، می‌تواند اثرات زیادی در سودآوری به‌صورت درازمدت داشته باشد.

چگونه حد ضرر و حد سود را تعیین کنیم؟

تعیین حد سود و حد ضرر برای این است که جلوی از دست رفتن سرمایه در معاملات‌تان را بگیرید. اینکه چه نقاطی را به‌عنوان استاپ لاس و تیک پرافیت مشخص کنید به استراتژی معاملاتی شما و میزان ریسک‌پذیری‌تان بستگی دارد. در ادامه نکاتی که باید رعایت کنید را ذکر می‌کنیم.

تعیین حد سود

برای تعیین حد سود، روش‌های مختلفی وجود دارد پیشنهاد می‌دهیم؛ ابتدا، نسبت سود به ضرر را در نظر بگیرید. این نسبت با کمک معیار «نسبت ریسک به ریوارد» مشخص می‌شود. در مرحله بعد، می‌توانید نزدیک‌ترین سطوح حمایتی و مقاومتی را تعیین کنید تا نقطه ورود و خروج به طور دقیق‌تر مشخص شود. منظور از «خط حمایت» ناحیه‌ای است که در آن، کف قیمت مشخص بوده و باتوجه‌به افزایش رغبت خریداران نسبت به خرید، نوسانات مثبت در قیمت مشاهده می‌شود. «خط مقاومت» هم ناحیه‌ای به شمار می‌آید که در آن، سقف قیمت مشخص بوده و باتوجه‌به افزایش تمایل فروشندگان نسبت به فروش، نوسانات منفی در قیمت مشاهده می‌شود. اندازه‌گیری ارتفاع الگوی قیمتی هم راهکار خوبی برای تعیین حد سود است؛ به شرطی که در بررسی الگوهای قیمت مهارت کافی داشته باشید.

تعیین حد ضرر

برای تعیین حد ضرر، ابتدا باید قادر به تحلیل وضعیت بازار باشد؛ تحلیل تکنیکال و فاندامنتال به‌عنوان دو ابزار کلیدی برای بررسی انواع نمودارها، الگوها، خبرها، گزارش‌ها و غیره عمل می‌کنند. در مرحله بعد، باید به دنبال موقعیت‌هایی بگردید که برای استاپ‌لاس مناسب باشد.

البته، تعیین مقدار حد ضرر را هم دراین‌بین، در نظر داشته باشید که مقدار آن کاملاً به فاکتورهای شخصی، مثل نوع استراتژی شما، بستگی دارد. از اندیکاتورها هم غافل نشوید که به شما کمک زیادی می‌کنند. تنظیم دستی یا اتوماتیک استاپ‌لاس را بر اساس ترجیحات خود انتخاب کنید. در مرحله آخر، فاصله زمانی و قیمتی که می‌خواهید استاپ‌لاس را از نقطه ورود به معامله قرار دهید را در به طور دقیق مشخص کنید.

سخن پایانی

در دنیای معاملات، مبحثی به اسم «روان‌شناختی مدیریت حد» وجود دارد که بر اساس آن، بر دو اصل صبر و تداوم تأکید شده است. ما باید درک کنیم که ضرر بخشی از سفر تریدینگ است و اینکه اجرای حد سود و حد ضرر به تریدرها کمک می‌کند تا رویکرد منظم‌تری را دنبال کنند. با پذیرش ضرر به‌عنوان یک فرصت یادگیری، می‌توان استراتژی‌ها و تصمیم‌گیری را به طور مکرر بهبود بخشید. در آخر، حتماً از اشتباهات رایج خودداری کنید و عملکرد خود را در ترید مورد ارزیابی قرار دهید.

سؤالات متداول:

۱. چگونه می‌توان حد سود را به درستی انتخاب کرد؟

حد سود مناسب به عوامل مختلفی بستگی دارد؛ قدرت تحمل ریسک، استراتژی ترید و وضعیت بازار جزو مهم‌ترین عوامل هستند. با بررسی نحوه عملکرد یک استراتژی معاملاتی در گذشته (بک تست) و آزمون‌وخطا می‌توان سطح مناسب را یافت.

۲. بهترین تایم فریم برای تعیین حد سود و حد ضرر کدام است؟

بهترین تایم فریم برای تعیین حد سود و ضرر، باتوجه‌به بازار معاملاتی انتخاب می‌شود. شما باید به نقطه ورود خود به بازار توجه داشته باشید تا ضررهای قابل‌توجه را به دنبال نداشته باشد. به‌طورکلی، تایم فریم‌های چنددقیقه‌ای یا روزانه را در نظر داشته باشید.

۳. چگونه می‌‎توان حد سود و ضرر را به صورت اتوماتیک تعیین کرد؟

برای تعیین حد سود و ضرر به‌صورت اتوماتیک، به نوع بازار معاملاتی توجه داشته باشید. به‌عنوان‌مثال، در بازار ارزهای دیجیتال، باید از صرافی‌ها کمک بگیرید، ولی در بازار فارکس، این روند به‌راحتی با نرم‌افزارهای پیشرفته‌ای چون متاتریدر انجام می‌شود. 

۴. استراتژی‌های اصلی حد سود و حد ضرر چه نام دارند؟

استراتژی ثابت و شناور به‌عنوان استراتژی‌های اصلی حد سود و حد ضرر در نظر گرفته می‌شوند. در استراتژی ثابت، حد سود و حد ضرر با مقادیر ثابت در نظر گرفته می‌شوند، ولی در استراتژی شناور، مقدار خاصی تعیین نمی‌شود، بلکه باتوجه‌به وضعیت بازار می‌توان هر بار مقداری را تعیین کرد و آن را به‌سرعت تغییر داد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا