مشاوره جهت تبلیغات
تحلیل تکنیکال

الگوی چکش (hammer pattern) چیست؟ نحوه معامله با الگوی چکش

در تحلیل تکنیکال، تغییرات قیمتی و روندها با کمک نمودارهای مختلفی مورد بررسی قرار می‌گیرند که یکی از معروف‌ترین آنها، نمودار کندل استیک است. این نمودار، الگوهای مختلفی دارد و یکی از مهم‌ترین آنها، الگوی چکش (Hammer Candlestick Pattern) است. الگوی چکش نقش یک ابزار را در پیش‌بینی روندهای احتمالی بازار ایفا می‌کند.

دلیل نام‌گذاری این الگو به شکل آن بر روی نمودار برمی‌گردد که به‌صورت یک چکش ظاهر می‌شود. این الگو هم در بازار کریپتو و هم در بازار فارکس و سهام به کار می‌رود. ادغام آن با سایر ابزارهای تحلیل تکنیکال، برگ برنده‌ای برای تریدرها محسوب می‌شود. اگر برای پیشرفت در بازارهای مالی می‌خواهید از الگوی چکش استفاده کنید، با رسانه «ارزنو» همراه باشید تا اطلاعات پایه را به دست آورید.

الگوی چکش

الگوی چکش؛ ابزاری برای درک عمیق پویایی بازار

الگوی چکش زمانی بر روی نمودار ایجاد می‌شود که یک دارایی با قیمتی پایین‌تر از قیمت اولیه، خریدوفروش می‌شود.

خریدوفروش یک دارایی با قیمتی کمتر از قیمت اولیه، باعث می‌شود شاهد تغییراتی در اجزا اصلی نمودار کندل استیک، یعنی بدنه و سایه باشیم. «بدنه» کندل استیک نشان‌دهنده تفاوت بین قیمت اولیه و قیمت پایانی است. «سایه» هم بالاترین و پایین‌ترین قیمت‌ها را در یک تایم فریم مشخص نشان می‌دهد. در نگاهی دقیق‌تر، تغییرات ایجاد شده به نحوی است که محل قرارگیری سایه، پایین‌تر از حالت معمول و ابعاد بدنه هم بزرگ‌تر است.

کارشناسان مالی، الگوی چکش را به‌عنوان سیگنال صعودی در نظر می‌گیرند. از طرفی، این الگو در طی روند نزولی ظاهر می‌شود و همین یک نشانه از تغییرات بزرگ و مثبت است. به‌طورکلی، این الگو یک ابزار برای درک عمیق پویایی بازار است که بدون آن، استفاده از سایر ابزارها ناقص به نظر می‎رسد.

کاربردهای الگوی چکش

الگوی چکش چگونه عمل می‌کند؟

برای درک عملکرد الگوی چکش، ابتدا باید ماهیت سایه را در نمودار کندل استیک درک کنید؛ همان‌طور که در بخش قبل هم اشاره کردیم، وجود سایه‌ای با طول زیاد که در سطحی پایین‌تر از حالت سابق قرار دارد، بیانگر این است که شمارش معکوس برای دگرگونی وضعیت آغاز شده است. تریدرها از این سیگنال برای ورود به پوزیشن لانگ استفاده می‌کنند.

از نظر تایم فریم، این الگو در بازه‌های زمانی مختلف، از چارت‌های یک‌دقیقه‌ای گرفته تا چارت‌های هفتگی، ظاهر می‌شود. بعضی از کارشناسان مالی پیشنهاد می‌دهند که درست در زیر سایه، از مکانیزم استاپ لاس استفاده کنیم. مزیت اجرای این مکانیزم در مدیریت ریسک خلاصه می‌شود. نکته آخر در بحث عملکرد به لزوم استفاده هم‌زمان از سایر ابزارها و تحلیل‌ها اشاره دارد. در واقع، برای اینکه بهترین استراتژی را پیاده کنید، از الگوی چکش در کنار تحلیل روند، قیمت و سایر شاخص‌های فنی استفاده کنید.

انواع الگوی چکش

 

  • کندل چکش معکوس: زمانی الگوی چکش از نوع کندل چکش معکوس است که در پایان روند نزولی نمایان شود و روند بازار را به صعودی تغییر دهد. تغییراتی که در نمودار شاهد آن هستید، شامل سایه‌های بلند در قسمت بالا می‌شود که از نظر ابعاد، دوبرابر بدنه است.
  • کندل مرد دارآویز (چکش نزولی): زمانی الگوی چکش از نوع کندل مرد دارآویز است که بعد از روند صعودی نمایان شود و روند بازار را به نزولی تغییر دهد. توجه داشته باشید که با قرمز بودن رنگ الگو، قدرت سیگنال هم بیشتر است.  
  • کندل ستاره ثاقب (چکش معکوس نزولی): این نوع الگو هم بیانگر روند نزولی بازار است. از نظر سیگنال هم می‌توانید بر روی آن حساب کنید.

خصوصیات الگوی چکش

الگوی چکش در بازار ارزهای دیجیتال و بررسی نمونه‌ای از آن

برای درک نحوه استفاده از الگوی چکش در بازار کریپتو، بهتر است از یک مثال کمک بگیریم؛ مثالی که به استفاده از اتریوم، مربوط می‌شود. همان‌طور که می‌دانید، علی‌رغم ماهیت متغیر و پر از نوسان، اتریوم همواره در لیست محبوب‌ترین رمزارزها قرار دارد و حالا ما از چشم‌انداز یک الگو، این مسئله را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

فرض کنید که اتریوم با یک ‌روند از نوع نزولی مواجه شده است؛ اگر سایه کندل استیک بلندتر از بدنه باشد، بیانگر تغییر احتمالی قیمت و رویکرد صعودی است. از طرفی، اگر بدنه کندل استیک بلندتر باشد، احتمالاً نشان‌دهنده این است که ارزش دارایی بیشتر از قیمت پایانی است.

در تصویر زیر، نمودار کندل استیک اتریوم را بر اساس یک تایم فریم روزانه مشاهده می‌کنید؛ قیمت در حال ورود به سطوح بسیار پایین، حتی پایین از خط روند نزولی است و در زیر سطح مقاومت کوتاه‌مدت (به ارزش ۳۵۰۰.۰۰ دلار) می‌شکند.

کندل چکش

بااین‌حال، بعد از گذشت مدت زمانی که با کاهش قیمت همراه است، اولین نشانه‌ها از فشار صعودی ظاهر می‌شود. توجه داشته باشید که این تغیر مثبت همچنان در بازار به‌وضوح مشخص نیست. فشار نزولی همچنان در تلاش است تا قیمت‌ها را پایین آورد، ولی همچنان شکست می‌خورد. در نهایت، الگوی چکش بر روی نمودار پدیدار می‌گردد.

معامله با الگوی چکش

در تصویر بالا، می‌توانیم نقطه ورود از نوع بهینه را شناسایی کنیم. استراتژی هم شامل قراردادن سفارش بای استاپ، در بالای کندل استیک چکش می‌شود که با قرارگرفتن مکانیزم استاپ لاس در پایین سایه همراه است.

درست بعد از نمایان‌شدن روند نزولی در سطح مقاومت، می‌توان به سود قابل توجهی دست یافت یا اینکه می توانید برای روند پیش رو، سفارش خرید جدید را به ثبت برسانید.

معایب الگوی چکش

به‌طورکلی، الگوی چکش یک استراتژی پربازده تضمین شده به شمار نمی‌آید، ولی مدیریت ریسک و پتانسیل سوددهی را افزایش می‌دهد. در ادامه، به مهم‌ترین معایب آن اشاره می‌کنیم:

  • امکان ایجاد سیگنال‌های درست توسط الگوی چکش وجود دارد؛ مخصوصاً وقتی به‌تنهایی از آن استفاده شود.
  • برای اینکه در موقعیت‌های پیچیده، تحلیل درستی از وضعیت بازار داشته باشید، به داده‌ها و اندیکاتورهای دیگر هم نیاز خواهید داشت.
  • برای استفاده از این الگو در بازار کریپتو یا ترید به شیوه سنتی، لازم است به‌منظور تضمین هماهنگی بین سیگنال‌های الگو با وضعیت بازار، از فاکتورهای خارجی استفاده شود.

سخن پایانی

در آخر، به تعدادی از مهم‌ترین عوامل اثرگذار بر روی اعتبار الگوی چکش می‌پردازیم؛ اول اینکه، اگر الگوی چکش بعد از یک روند نزولی از نوع طولانی‌مدت نمایان شود، نسبت به وضعیتی که روند نزولی بسیار سطحی و کوتاه‌مدت است، معتبرتر و دقیق‌تر خواهد بود. حجم معاملات هم بسیار اهمیت دارد. اگر الگوی چکش در وضعیتی نمایان شود که حجم معاملات فوق‌العاده بالا باشد، نرخ برد آن هم بالاتر است. علاوه بر این، به دنبال تلفیق با اندیکاتورها، اعتبار الگوی چکش باز هم افزایش ‌یافته و شاهد بهبود عملکرد آن هستید.

سؤالات متداول:

۱. هر یک از رنگ‌های الگوی چکش در نمودار کندل استیک بیانگر چه مفاهیمی هستند؟

در نمودار کندل استیک، شاهد نمایش دو رنگ، یعنی سبز و قرمز هستید؛ رنگ سبز بیانگر روند صعودی است که قیمت پایانی کندل، بالاتر از قیمت اولیه است. رنگ قرمز هم روند نزولی را نشان می‌دهد و قیمت پایانی کمتر قیمت اولیه است.

۲. اعتبار الگوی چکش چقدر است؟

در بحث اعتبار الگوی چکش باید گفت که نمی‌توان به‌صورت  ۱۰۰% بر روی آن حساب باز کرد. همانطور که در توضیحات مقاله هم به آن اشاره شد، برای افزایش اعتبار الگو از ترکیبی از الگوها و ابزارها استفاده کنید. در واقع، الگوی چکش در تلفیق با سایر اندیکاتورها اعتبار دارد.

۳. الگوی چکش هر چند وقت یک بار بر روی نمودار ظاهر می‌شود؟

بر اساس تحلیل‌های کمی، احتمال نمایان‌شدن الگوی چکش بر روی نمودار کندل استیک بسیار کم است و فقط در ۱-۲% از مواقع شاهد این الگو هستیم. در واقع، همین مسئله باعث شده است که به‌عنوان یک سیگنال بسیار مهم در نظر گرفته شود.

۴. مزایای الگوی چکش چیست؟

شاید مهم‌ترین مزیت الگوی چکش این باشد که با کمک آن می‌توان فرصت‌های صعودی را بسیار زود شناسایی کرد. در یک برآورد کلی، تا ۶۰% احتمال موفقیت تریدر وجود دارد. افزایش تقاضا برای خرید دارایی، پوشش تایم فریم‌های مختلف، سهولت در شناسایی آن و برخورداری از یک رویکرد منعطف، از جمله مهم‌ترین مزایای الگوی چکش است. 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا