مشاوره جهت تبلیغات
ارز دیجیتالمفاهیم پایه

اتریوم چیست؟ آموزش ساده و کاربردی

بعد از پیدایش پادشاه ارزهای دیجیتال، بیت کوین،‌ ارز دیجیتال دیگری به نام اتر برای از بین بردن مشکلات بیت کوین پدید ‌آمد. شبکه‌ این ارز دیجیتال، اتریوم نام دارد که با قراردادهای هوشمند خود سروصدای زیادی را به وجود آورد. در ادامه با ما باشید تا بیشتر درباره‌ این ارز دیجیتال و شبکه‌ آن بدانید.

اتریوم چیست؟

«اتریوم» (Ethereum) یک بلاک چین غیرمتمرکز و متن‌باز است که ارز دیجیتال خود به نام «اتر» (Ether) را دارد که دومین ارز دیجیتال محبوب در دنیای رمزارزها به شمار می‌رود. هدف اتریوم ترویج قراردادهای هوشمند و اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز در بین کاربران است و به آن‌ها اجازه می‌دهد این نوع برنامه‌ها را بسازند و به کار با آن‌ها بپردازند.

همان‌طور که گفته شد، اتریوم یک سیستم غیرمتمرکز است‌؛ به این معنی که از روش همتا به همتا استفاده می‌کند. هر تعاملی که بین کاربران اتفاق می‌افتد، فقط توسط کاربران شرکت‌کننده‌ پشتیبانی می‌شود‌، بدون اینکه هیچ شخص یا سازمان ثالثی در میان باشد. چنین سازوکاری بر خلاف سیستم‌های سنتی است که یک مدیریت متمرکز آن را اداره می‌کند. این سیستم‌ها مشکلات فراوانی نظیر هک شدن و عدم اعتماد طرفین به یکدیگر را به دنبال دارند.

اتریوم توسط شبکه‌ای از «نودها» (Node) پشتیبانی می‌شود. نودها یا گره‌ها داوطلبانی هستند که کل بلاک چین اتریوم را در رایانه‌های خود بارگیری نموده و تمام قوانین اجماع سیستم را به طور کامل اجرا می‌کنند و شبکه را امن کرده و در ازای آن پاداش می‌گیرند.

قوانین اجماع و همچنین بسیاری از جنبه‌های دیگری که در شبکه‌ وجود دارند، توسط «قراردادهای هوشمند» (smart contracts) تعیین می‌شوند. این قوانین برای انجام خودکار معاملات و سایر اقدامات خاص در شبکه برای طرف‌های معامله طراحی شده‌اند که اشخاص لزوما به آن‌ها اعتماد ندارند. تحقق شرایط لازم دوطرف در قراردادهای هوشمند از قبل برنامه‌ریزی شده است.

پس از تکمیل این شرایط است که معامله یا هر اقدام خاص دیگری در شبکه آغاز می‌شود. بسیاری از مردم بر این باورند که قراردادهای هوشمند تحولی نوین در آینده ایجاد کرده و سرانجام جایگزین سایر توافق‌نامه‌های قراردادی خواهند شد؛ زیرا اجرای قراردادهای هوشمند، امنیتی را فراهم می‌کند که از قانون قراردادهای سنتی برتر است. قراردادهای هوشمند هزینه‌های معامله‌ مرتبط با قرارداد را کاهش داده و اعتماد بین طرفین را ایجاد می‌کند.

اتریوم، ماشین مجازی اتریوم (Ethereum Virtual Machine) یا EVM را در اختیار کاربران خود قرار می‌دهد‌، که  محیطی برای اجرای قراردادهای هوشمندی است که بر پایه‌ اتریوم قرار دارند. این برنامه ضمن اطمینان از عدم تداخل برنامه‌ها با یکدیگر‌، برای اجرای کدهای غیرقابل اعتماد، به کاربران امنیت می‌دهد. سیستم EVM کاملا از شبکه‌ اصلی اتریوم جدا شده که همین موضوع این فناوری را به ابزاری ایده‌ال برای آزمایش و بهبود قراردادهای هوشمند تبدیل کرده است.

در ادامه در رابطه با قراردادهای هوشمند، اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز و تفاوت بیت کوین و بلاک چین بیشتر خواهید خواند.

اتریوم چگونه به وجود آمد؟

در اواخر سال ۲۰۱۳‌، «ویتالیک بوترین» (Vitalik Buterin) ایده‌ خود را به‌صورت یک وایت‌ پیپر نوشت‌ و آن را برای چند نفر از دوستان خود ارسال کرد‌، ایده‌ وی به نظر دوستانش ایده‌ جالبی بود، به همین دلیل آن‌ها نیز این پروژه را برای دوستان خود ارسال کردند. در نتیجه‌، حدود ۳۰ نفر برای گفت‌وگو در مورد این مفهوم با ویتالیک تماس گرفتند. او منتظر بررسی‌های انتقادی بود که به اشتباهات اساسی این مفهوم اشاره کند، اما هرگز این اتفاق نیفتاد.

این پروژه با حضور تیم اصلی متشکل از ویتالیک بوترین‌، میهای آلیسی‌، آنتونی دی یوریو‌، چارلز هوسکینسون‌، جو لوبین و گاوین وود در ژانویه ۲۰۱۴ به‌صورت عمومی اعلام شد. بوترین همچنین اتریوم را در یک کنفرانس بیت کوین در میامی ارائه داد و چند ماه بعد تیم تصمیم گرفت که برای تامین بودجه‌ توسعه‌، تعداد زیادی از توکن اتر را به فروش برساند.

اتریوم چگونه کار می‌کند؟

همان‌طور که قبلا ذکر شد‌، اتریوم براساس پروتکل بیت کوین و طرح بلاک چین آن ساخته شده، اما به گونه‌ای تغییر یافته است که بتواند از برنامه‌های فراتر از سیستم‌های پول پشتیبانی کند. تنها شباهتی که بین بلاک چین بیت کوین و اتریوم وجود دارد، این است که بلاک چین بیت کوین کل تاریخ معاملات شبکه‌های مربوط به خود را ذخیره می‌کنند‌، اما بلاک چین اتریوم کارهای بسیار بیشتری را نسبت به رقیب خود انجام می‌دهد.

علاوه‌بر تاریخچه‌ معاملات‌، هر نود در شبکه‌ اتریوم باید جدیدترین حالت یا اطلاعات مربوط به هر قرارداد هوشمند درون شبکه‌، موجودی هرکاربر، همه‌ کدهای قرارداد هوشمند و مکان ذخیره‌ ‌آن‌ها را بارگیری کند.

با اینکه شبکه‌ای مانند بیت کوین یک دفتر کل توزیع‌یافته است، ولی بلاک چین اتریوم، به عنوان یک «ماشین حالت توزیع‌یافته» (Distributed State Machine) مبتنی‌بر معامله توصیف شود. وقتی نوبت به علوم کامپیوتری می‌رسد‌، یک ماشین حالت به عنوان مفهومی تعریف می‌شود که قادر به خواندن ورودی‌ها، انتقال داده‌ها به حالت جدید و براساس آن ورودی‌ها باشد.

وقتی تراکنش‌ها اجرا می‌شوند‌، دستگاه به حالت دیگری منتقل می‌شود. هر حالت اتریوم از میلیون‌ها معامله تشکیل شده است. این تراکنش‌ها برای تشکیل «بلوک‌ها» دسته‌بندی می‌‌شوند که هر بلوک به بلوک‌های قبلی خود زنجیر می‌شود. اما قبل از افزودن معامله به دفتر کل‌، باید اعتبارسنجی شود‌، که فرایندی به نام استخراج را طی می‌کند.

اتریوم از پروتکل اجماع «اثبات کار» (proof of work) استفاده می‌کند و در آخرین به‌روزرسانی خود (Ethereum 2.0) قرار است به پروتکل اجماع «اثبات سهام» تغییر پیدا کند. منظور از استخراج که براساس این پروتکل‌ها انجام می‌شود، حل یک معمای ریاضی است. هرچه رایانه‌های کاربران قدرت پردازشی بیشتری داشته باشند، سریع‌تر به جواب معما دست پیدا می‌کنند و به عنوان پاداش کوین شبکه که همان اتر است را دریافت می‌نمایند.

بلاک چین اتریوم

همان‌طور که قبل‌تر نیز گفته شد، شبکه‌ ارز دیجیتال اتریوم شامل تعداد زیادی کامپیوتر یا همان نودها است که در سراسر دنیا قرار دارند و شبکه بلاک چین اتریوم (دفتر دیجیتال) را بر روی خود دارند. اطلاعات تمامی تراکنش‌ها بر روی همین دفتر دیجیتال نوشته شده و هر کامپیوتر یک رونوشت از آن را در اختیار دارد.

تمامی نودها با یکدیگر در ارتباط هستند و زمانی که تراکنشی به شبکه ارسال می‌شود، نودها موظف هستند که درستی آن را بررسی کنند. اگر بیش از نیمی از شبکه به درستی آن رأی دهند، تراکنش به شبکه اضافه خواهد شد. توزیع این نودها باعث می‌شود تا هیچ نقطه‌ نفوذ مرکزی در شبکه وجود نداشته باشد. با خروج یا خطای یک نود نیز مشکلی متوجه شبکه نخواهد شد.

اتر (Ether)

اتر هم همانند بیت کوین یک ارز دیجیتال است که می‌‌تواند به‌راحتی ارزش را منتقل نماید. با این وجود، هدف اتر با بیت کوین متفاوت است. ارز دیجیتال اتر برای پرداخت هزینه‌ها و به‌عنوان انگیزه‌ای برای مشارکت‌کنندگان در جهت ادامه‌ فعالیت شبکه‌ اتریوم ساخته شده است. اگر اتر، این دارایی کلیدی نبود چه کسی حاضر بود به عنوان ماینر در شبکه فعالیت نماید؟ به همین دلیل است که به اتر «سوخت شبکه‌ اتریوم» نیز می‌گویند. اگر بیت کوین طلای دیجیتال این روزهای دنیا باشد، اتر نفت بازارهای دیجیتال است.

استفاده از خدمات شبکه‌ اتریوم و ایجاد برنامه‌های غیرمتمرکز یا قراردادها‌ی هوشمند روی این شبکه نیاز به پرداخت کارمزد دارد که این کارمزد به‌صورت اتر به ماینرهایی که امنیت شبکه را حفظ می‌کنند پرداخت می‌شود.

برخلاف بیت کوین که به ۲۱ میلیون محدود می‌شود، تولید اتر هیچ محدودیتی ندارد، با‌این‌حال تنها ۱۸ میلیون اتر در هر سال تولید می‌شود. حدودا تورم اتر سالی ۴ درصد است.

گس در اتریوم به چه معنا است؟

برای انجام هر تراکنش در اتریوم باید کارمزد پرداخت شود. «گس» (GAS) درواقع کارمزدی است که باید در هنگام انجام تراکنش‌ها یا ایجاد قراردادها در شبکه اتریوم پرداخت شود. می‌توان گفت که گس همان سوخت شبکه‌ اتریوم است. در شبکه‌ اتریوم هزینه‌ای بابت گس پرداخت می‌کنید تا این هزینه به ماینرهای اتریوم تعلق گیرد. میزان سوخت مورد نیاز بر اساس قدرت پردازشی کامپیوتر و زمان مصرف‌شده محاسبه می‌شود.

مزایای اتریوم

پلتفرم اتریوم از تمام ویژگی‌های فناوری بلاک چین که در آن اجرا می‌شود، بهره می‌برد. ماهیت غیرمتمرکز بودن و رمزنگاری باعث می‌شود که امنیت شبکه بسیار بالا باشد و البته تمامی برنامه‌ها همیشه آنلاین باشند و هیچ خاموشی‌ای رخ ندهد. همچنین تمامی برنامه‌های غیرمتمرکز و DAO مستقر در بستر شبکه‌ اتریوم، توسط هیچ فردی قابل کنترل نخواهند بود.

هر شبکه‌ بلاک چین حول یک اصل اجماع تشکیل شده است‌، به این معنی که همه‌ نودهای سیستم باید درباره‌ هر تغییری که در شبکه ایجاد می‌شود توافق کنند. این ترفند امکان تقلب و فساد در شبکه را از بین برده و باعث می‌شود شبکه دستکاری نشود.

معایب اتریوم

علی‌رغم این واقعیت که قراردادهای هوشمند برای جلوگیری از خطای شبکه ساخته شده‌اند‌، اما این قراردادها می‌توانند به همان خوبی افرادی باشند که برای آن‌ها کد می‌نویسند. احتمال بروز خطای انسانی همیشه وجود دارد و هراشتباهی در کد ممکن است مورد سو‌استفاده قرار بگیرد.

در صورت بروز چنین اتفاقی‌، هیچ راه مستقیمی برای جلوگیری از حمله‌ هکرها یا بهره‌برداری از اشتباه وجود ندارد. تنها راه ممکن برای جلوگیری از وقوع همچین اتفاقاتی، توافق و بازنویسی یک کد اساسی است. با‌این‌حال‌، این کار کاملا خلاف اصل بلاک چین است‌، زیرا بلاک چین یک دفتر کل تغییرناپذیر به شمار می‌رود.

شباهت اتریوم با بیت کوین

بیت کوین اولین ارز دیجیتال است که به‌وجود آمد و رتبه‌ نخست در این بازار را دارد، پس از آن اتریوم به منظور حذف برخی ایرادات و اصلاحات لازم برای بلاک چین شکل گرفت. پس در ادامه ببینیم این دو چه شباهت‌هایی با یکدیگر دارند.

  • اتریوم هم بلاک چین مختص به خود را دارد!

همانند بیت کوین، اتریوم نیز بلاک چین مخصوص به خود را دارد. اطلاعات مربوط به تراکنش‌ها و قراردادهای هوشمند بر روی بلاک چین ذخیره می‌شود. درواقع بلاک چین نوعی دفتر یادداشت دیجیتالی امن و تغییرناپذیر است که برای ذخیره‌ داده‌ها و اطلاعات استفاده می‌شود.

  • اتریوم عمومی بوده و نیاز به مجوز ندارد!

همانند بیت کوین،‌ اتریوم نیز عمومی است و همه‌ می‌توانند از آن استفاده نمایند. هرکسی قادر خواهد بود از این شبکه برای ایجاد تراکنش‌ یا قراردادهای هوشمند بهره ببرد، بدون اینکه نیاز باشد از جایی کسب اجازه کند. البته اگر کسی بخواهد می‌تواند برروی شبکه‌ اتریوم بسترهای خصوصی ایجاد نماید. اما خود بلاک چین اتریوم، شفاف، عمومی و آزاد است.

  • اتریوم مبتنی بر استخراج اثبات کار است!

همانند بیت کوین، اتریوم نیز مبتنی‌بر استخراج اثبات کار است. افرادی که بخواهند در فرایند ساخت بلاک شرکت نمایند، باید قدرت پردازش سخت‌افزاری‌های رایانه‌ای را برای شرکت در عملیات ماینینگ به شبکه‌ اختصاص دهند، شبکه در ازای این قدرت پردازش که در نهایت باعث امنیت و تایید تراکنش‌ها خواهد شد، به ماینرها پاداش اهدا می‌کند.

قابل ذکر است طبق یک برنامه‌ از پیش تعیین شده در طرحی به نام «‌اتریوم ۲.۰» (ETH ۲.۰) که چند وقت پیش برای مقیاس‌پذیری بیشتر (تراکنش‌های سریع‌تر و ارزان‌تر) راه‌اندازی شد، در اتریوم دو به‌جای الگوریتم اثبات کار از الگوریتم «اثبات سهام» (Proof Of Stake) استفاده می‌شود.

در روش اثبات سهام، افراد برای شرکت در کار اعتبارسنجی تراکنش‌ها و ایجاد بلاک، باید اتر خریداری کنند و در یک کیف پول به شبکه اختصاص دهند. به این صورت،‌ می‌توانند در کار تایید تراکنش‌ها مشارکت نمایند و واحدهای جدید ارز دیجیتال را دریافت کنند. شرکت‌کنندگان کارمزد تراکنش‌های شبکه را برای خود برمی‌دارند. طبق این رویکرد برای شرکت در شبکه نیاز به خرید سخت‌افزارهای گران‌قیمت نخواهد بود.

  • اتریوم نیز ارز دیجیتال خود را دارد!

ارز دیجیتال داخلی شبکه‌ اتریوم، اتر است که می‌توان آن را با ارزها و دارایی‌های دیگر مبادله نمود. مالکیت اتر مانند مالکیت بیت کوین برروی بلاک چین رهگیری می‌شود. به اتر سوخت شبکه‌ اتریوم نیز می‌گویند، زیرا کاربرد اصلی آن کارمزد و انگیزه‌ شرکت‌کنندگان در شبکه است.

تفاوت‌های اتریوم با بیت کوین

تا به اینجا شباهت‌های این دو شبکه با یکدیگر بیان شد، اگرچه این دو شبکه تفاوت‌های بسیار زیادی نیز با یکدیگر دارند که در ادامه به آن‌ها خواهیم پرداخت.

  • تراکنش‌ها در اتریوم سریع‌تر هستند!

با بررسی زمان بلاک و سایز بلاک می‌توان به این موضوع اشاره کرد که شبکه‌ بیت کوین حداکثر ۷ تراکنش را در ثانیه پردازش می‌کند ولی این زمان در اتریوم تا ۱۶ تراکنش در ثانیه نیز می‌رسد. در بحث سرعت تراکنش‌ها سایز بلاک هم حائز اهمیت است،‌ بلاک‌ها در بیت کوین محدود به ۱ مگابایت است. طبق وعده‌ تیم توسعه‌ اتریوم، این عدد در به‌روزرسانی‌های آینده می‌تواند به صدها تراکنش برسد.

در رابطه با استخراج هر کوین و اضافه شدن یک بلاک، به زنجیره‌ بلاک چین باید گفت که این عمل در شبکه بیت کوین نزدیک به ۱۰ دقیقه زمان می‌برد، در‌حالی‌که در شبکه‌ اتریوم این زمان نزدیک به ۱۴ ثانیه است و ۲ اتر پاداش دارد.

  • اتریوم می‌تواند به راحتی قراردادهای هوشمند را اجرا کند!

برروی بیت کوین هم می‌توان قرارداد هوشمند ایجاد نمود،‌ اما زبان اسکریپت این شبکه بسیار ابتدایی بوده و کار را برای توسعه‌دهندگان سخت می‌نماید. بر روی اتریوم، خیلی سریع‌تر و راحت‌تر می‌توان کد برنامه‌نویسی پیاده‌سازی نمود. قراردادهای هوشمند اتریوم به اصطلاح Turing complete هستند، ‌یعنی می‌توانند هر محاسبات و عملیاتی را که نیاز هست انجام دهند.

  • تعداد واحدهای اتر نامحدود خواهد بود!

یکی از تفاوت‌های اصلی بیت کوین و اتریوم، تعداد واحدها یا عرضه‌های این دو ارز دیجیتال است. بیت کوین محدودیت عرضه دارد اما اتر نامحدود عرضه می‌شود.

طبق پروتکل‌های بیت کوین، فقط ۲۱ میلیون واحد از این ارز دیجیتال استخراج می‌شود. در حال حاضر استخراج‌کنندگان بیت کوین در هر ۱۰ دقیقه ۶.۲۵ واحد بیت کوین از شبکه‌ این ارز دیجیتال پاداش دریافت می‌نمایند که به آن پاداش بلاک می‌گویند. پاداش بلاک بیت کوین هر چهارسال یک‌بار طی رویدادی به نام «هاوینگ» (Halving) نصف می‌شود. به همین دلیل استخراج بیت کوین تا سال ۲۱۴۰ طول خواهد کشید. پس از آن ماینرها فقط با کارمزد تراکنش‌هایی که در این شبکه وجود دارد کسب درآمد خواهند کرد.

بااین‌حال اتریوم محدودیتی در عرضه ندارد و البته در هر سال ۱۸ میلیون از آن تولید می‌شود. دقت کنید که این موضوع به معنای تورم افسارگسیخته‌ اتریوم نخواهد بود و حامیان این پروژه معتقد هستند که برای داشتن یک نظام پولی بی‌نقص کمی تورم لازم است. پاداش بلاک اتریوم درحال حاضر ۲ واحد اتر است و در هر ۱۴ ثانیه به طور میانگین ۲ اتر استخراج خواهد شد. در اتریوم ۲ میزان تورم تا حد زیادی کاهش می‌یابد.

قرارداد هوشمند اتریوم چیست؟

«قرارداد هوشمند» (Smart Contracts) یک پروتکل رایانه‌ای است که برای تسهیل دیجیتالی‌، تایید، اجرای مذاکره یا اجرای یک قرارداد طراحی شده است. قراردادهای هوشمند امکان انجام معاملات معتبر بدون اشخاص ثالث را فراهم می‌کنند.

یکی از بهترین خصوصیات بلاک چین این است که‌ از آنجا‌یی که به عنوان یک سیستم غیرمتمرکز در بین تمامی مردم جهان وجود دارد، دیگر نیازی به پرداخت هزینه به واسطه‌ها (افراد میانه) نیست و همچنین باعث صرفه‌جویی در وقت می‌شود. بلاک چین‌ها مشکلات خود را دارند‌، اما دارای درجه بندی‌ و غیر قابل انکار‌ هستند. البته سریع‌تر‌، ارزان‌تر و ایمن‌تر از سیستم‌های سنتی نیز عمل می‌کنند؛ به همین دلیل بانک‌ها و دولت‌ها به آن‌ها روی می‌آورند.

قراردادهای هوشمند ضمن اجتناب از خدمات واسطه‌‌ای، کمک می‌کنند پول‌، دارایی‌، سهام یا هر چیز ارزشمندی را به‌شکلی شفاف و بدون درگیری مبادله کنید. درواقع قرارداد هوشمند یک کد است که برروی بلاک چین اجرا می‌شود. این نرم‌افزار در صورت رخ دادن شرایطی که از پیش در آن تعیین‌شده است، به طور خودکار یک‌سری دستورات را اجرا می‌نماید.

پس از ثبت قرارداد برروی بلاک چین آزاد مانند اتریوم هیچ فردی قادر نخواهد بود، مانع از اجرای آن شود؛ در حقیقت این قرارداد ضمانت اجرایی دارد. حتی خود برنامه‌نویس قرارداد هوشمند هم نمی‌تواند کد قرارداد هوشمند را تغییر دهد. از این جهت می‌توان گفت که در این نوع قراردادها دیگر کاربران نیاز نیست که نگران اعتماد به یکدیگر باشند، زیرا همه‌چیز به شکل خودکار پیش خواهد رفت.

DApps در اتریوم چیست؟

منظور از DApps همان «برنامه‌های غیرمتمرکز» (Decentralized Applications) است. این برنامه‌ها می‌توانند شبیه به برنامه‌های Uber یا Twitter باشند، با این تفاوت که توسط یک سازمان یا نهاد اداره نمی‌شوند، بلکه اداره و تنظیم آن‌ها برعهده‌ تمامی جوامع یا نودها است که نسخه‌ای از آن را بر روی سیستم خود دارند. اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز می‌توانند در شبکه‌ همتابه‌همتا (Peer to Peer) یا شبکه‌ بلاک چین اجرا شوند.

به عنوان مثال‌: BitTorrent ،Tor و Popcorn Time برنامه‌هایی هستند که بر روی رایانه‌هایی که بخشی از یک شبکه P2P هستند‌، اجرا می‌شوند که به موجب آن چندین شرکت‌کننده می‌توانند به‌طور همزمان هر دو عملکرد را انجام دهند. در زمینه‌ ارزهای دیجیتال‌، این اپلیکیشن‌ها در شبکه‌ بلاک چین در یک محیط عمومی‌ به‌صورت متن‌باز و غیرمتمرکز اجرا می‌شوند که تحت کنترل هیچ نهاد،‌ سازمان یا دولتی نیستند.

حال اگر بخواهیم به نقش قراردادهای هوشمند در این اپلیکیشن‌ها اشاره کنیم، باید گفت که قراردادهای هوشمند هسته‌ اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز به‌شمار می‌روند و تحت سیستم‌های غیرمتمرکز توزیع‌یافته فعالیت می‌کنند. اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز از طریق قراردادهای هوشمند به بلاک چین دسترسی پیدا می‌کنند. در حقیقت این قراردادهای هوشمند هستند که اجازه‌‌ دسترسی آن‌ها را به بلاک چین می‌دهند.

اتریوم کلاسیک چیست؟

پیش از آنکه به خرید و فروش و انواع کیف پول دیجیتال برای ذخیره‌ این ارز بپردازیم لازم است که توضیحی کوتاه در رابطه با اتریوم کلاسیک داشته باشیم. با استفاده از قراردادهای هوشمند، ساخت سازمانی غیرمتمرکز یا DAO نیز در اتریوم امکان‌پذیر است. به زبان ساده‌، دستگاه حاکمیت و تصمیم گیری یک DAO به صورت رمزگذاری‌شده است و بنابراین نیازی به مداخلات انسانی ندارد.

در سال ۲۰۱۶، استارت آپ آلمانی Slock.it پروژه‌ DAO خود را در اتریوم راه‌اندازی کرد که معروف به The DAO بود. این پروژه توانست نزدیک به ۱۵۰ میلیون دلار از طریق جامعه‌ اتریوم جمع کند، اما هکرها توانستند ان برنامه‌ را هک کرده و دارایی کاربران را به سرقت برند که همین امر باعث شکایت کاربران از ویتالیک بوترین شد، با توجه به اتفاقاتی که رخ داد صاحبان اتریوم به فکر ایجاد فورک برای اتریوم افتادند تا مشکلات آن را حل کنند. در پی این فکر و ایجاد فورک، این شبکه به اتریوم کلاسیک و اتریوم تقسیم شد. از آنجا‌یی که کد قدیمی بلاک چین اتریوم همان‌طور که تا زمان حمله DAO حفظ شده بود‌، همچنان وجود دارد‌، اغلب آن را  به عنوان علم رمزنگاری اصلی اتریوم درنظر گرفتند.

کیف پول‌های اتریوم

قبل از اینکه بگوییم چگونه می‌توان اتریوم به دست آورد، لازم است که در رابطه با کیف پول‌های ارز دیجیتال بدانید. برای ذخیره‌ هر نوع رمزارزی باید یک کیف پول ارز دیجیتال تهیه ‌کنید. انواع مختلفی از آن‌ها وجود دارند که به شکل سخت‌افزاری یا شکل نرم‌افزاری هستند. ولی به‌طورکلی کیف پول‌های دیجیتال به دو دسته‌ «کیف پول‌های گرم» (Hot wallets) و «سرد» (Cold wallets) تقسیم می‌شوند که در نحوه‌ ذخیره‌ اطلاعات با یکدیگر تفاوت دارند. در ادامه به معرفی برترین کیف پول‌های اتریوم خواهیم پرداخت:

ترزور وان

«ترزور وان» (Trezor One) یکی از قدیمی‌ترین کیف پول‌های سخت‌افزاری ارز دیجیتال است. این کیف پول یکی از محصولات SatoshiLabs است و رابط کاربری مستقیمی دارد. برخی معتقدند ترزور وان یکی از بهترین کیف پول‌های اتریوم به شمار می‌رود.

نکته‌ برجسته‌ اصلی در مورد ترزور وان، امنیت است. اگر ترزور را به رایانه‌ای که در معرض بدافزارها و هکرها قرار دارد هم وصل کنید، هیچ مشکلی برای شما به وجود نخواهد آمد. این کیف پول یک کد پین دارد که در هنگام ورود و استفاده به آن نیاز دارید. هر زمانی که کیف پول خود را به رایانه متصل می‌کنید‌، ترزور از شما می‌خواهد که پین را وارد کنید.

ترزور هر بار یک کد PIN تصادفی تولید می‌کند و هنگامی که آن را به رایانه متصل می‌کنید، یک کد نمایش داده می‌شود. پس از وارد کردن پین‌، باید رمز عبوری را وارد کنید‌ که فقط شما از آن آگاه هستید. اگر کد پین را اشتباه وارد کنید‌، مدت زمان انتظار برای ورود را دو برابر نسبت به زمان قبل افزایش می‌دهید. به عنوان مثال، ۳۰مین حدس اشتباه در این کیف پول ۱۷ سال زمان نیاز دارد تا به شما اجازه دهد که دوباره رمز را وارد کنید.

متاماسک

«متاماسک» (Metamask) یک نوع کیف پول تحت وب است. به این معنا که می‌توانید آن را در گوگل جست‌وجو کنید و از طریق مرورگرتان از آن استفاده نمایید. با این کیف پول به‌راحتی می‌توانید به Ethereum dApps دسترسی پیدا کنید.‌ جدا از این موضوع‌، با این کیف پول می‌توانید بین شبکه‌ پیشرو و یک شبکه‌ آزمایشی نیز جابه‌جا شوید.

لجر نانو اس

محبوب‌ترین کیف پول سخت‌افزاری‌، «لجر نانو اس» (Ledger Nano s) مطمئناً شایسته‌ جایگاهش در این لیست است. این کیف پول سخت‌افزاری به شما امکان می‌دهد ارزهای دیجیتال خود را در یک دستگاه فیزیکی ذخیره کنید. تمام رمزارزهای پایه به صورت آفلاین در این کیف پول ذخیره می‌شوند‌، بنابراین خطر هک شدن در آن‌ها وجود ندارد.

اکسدوس

«اکسدوس» (Exodus) یک انتخاب عالی برای مبتدیان حوزه‌ ارز دیجیتال است. اکسدوس با سیستم عامل لینوکس، مک و ویندوز سازگار است. اکسدوس همچنین یک برنامه‌‌ تلفن همراه دارد که با نصب آن در تلفن هوشمند می‌توانید در هر زمان و هر کجا که بخواهید از آن استفاده کنید.

میست

«میست» (Mist) کیف پول رسمی اتریوم از طرف سازندگان ارز دیجیتال اتریوم است. بهتر است کاربران قبل از استفاده از این کیف پول با بلاک چین آشنا شوند. زیرا این کیف پول بسیار پیچیده و سخت است.

چگونه اتریوم بخریم؟

می‌توان گفت که سه راه کلی برای خرید اتریوم وجود دارد.

می‌توانید اتریوم را از طریق صرافی‌های ارز دیجیتال بخرید. دقت کنید که در هنگام انتخاب صرافی، باید از امنیت و اعتبار آن آگاه باشید. بسته به نوع صرافی (ایرانی یا بین‌المللی) می‌توانید با پرداخت تومان یا دلار، اتریوم بخرید و آن را به کیف پول ارز دیجیتال خود منتقل کنید.

می‌توانید اتریوم را از طریق معاملات همتا به دست آورید و هزینه‌ آن را با هر ارز توافق‌شده‌، از جمله بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال پرداخت کنید. معاملات نظیر به نظیر در بین کاربران اتریوم بسیار محبوب است.

روش سوم برای به دست آوردن اتریوم، استخراج این رمزارز است. شما می‌توانید با خرید دستگاه‌های مخصوص ماینینگ یا رایانه‌ شخصی خود به استخراج این رمز ارز بپردازید. البته هزینه‌ تهیه‌ این دستگاه‌ها عموما بالا است. روش دیگری که می‌توانید از آن استفاده کنید استخراج ابری است.

آینده اتریوم

با توجه به این موضوع که اتریوم نیز مانند بیت کوین چند سالی است وجود دارد، توجه بسیاری از رسانه‌ها و عموم مردم را به خود جلب کرده است. این رمز ارز از نظر مارکت کپ و ارزش هر کوین در رتبه‌ دوم قرار دارد. ویتالیک بوترین خالق اتریوم که به پیش‌بینی‌های خود بسیار معروف است، اظهار کرده که اتریوم در آینده‌ای نه‌چندان دور نه تنها اینترنت، بلکه بسیاری از صنایعی که در طی صدها سال به یک روش در حال فعالیت هستند را نیز تغییر خواهد داد. وی در مصاحبه‌ اخیرش گفته که قصد دارد اتریوم را با بهبود مسائل فنی و امنیتی در آینده‌‌ای نزدیک، به عنوان پلتفرم برجسته‌ مرتبط با بلاک چین حفظ کند.

سخن پایانی

در این مقاله ویژگی‌های اتریوم، اهداف آن و کیف پول‌های معروف آن معرفی شد. اتریوم با هدف‌های خاص خود ساخته شده و طبق آن‌ها در حال حرکت است.

به طور کلی‌، نظرات در مورد آینده‌ اتریوم در میان کارشناسان ارزهای دیجیتال بسیار مثبت است و احتمال می‌رود این شبکه و رمزارز آن در آینده نیز بیشتر مورد استفاده قرار گیرد.

نوشته های مشابه

1 دیدگاه

  1. با سلام
    ممنون بابت مقاله کامل و مفیدتون
    اگر هر ۱۴ ثانیه یک بلاک به شبکه بلاک چین اتریوم اضافه شود و پاداش هر بلاک نیز ۲ اتر باشد
    سالیانه تقریبا ۴۵۰۰۰۰۰ اتر استخراج میشود نه ۱۸ میلیون
    اگر هم سالانه ۱۸ میلیون اتر استخراج شود هر ۱۴ ثانیه به طور میانگین ۸ اتر استخراج میشود نه ۲ عدد
    این تفاوت به چه دلیل است؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا