معامله با شکست قیمت با استفاده از خطوط روند،کانال و مثلث
قیمت یک دارایی همواره به علتهای گوناگون از اخبار سیاسی و اقتصادی گرفته تا اتفاقاتی مثل حوادث طبیعی و رشد یا کاهش فروش شرکتها، دچار نوسان میشود. این عوامل ممکن است قیمت را برای مدتی صعودی و حتی نزولی نگه دارد.
تحلیلگران تکنیکال معتقدند که هیچ روندی تا ابد ادامه نمییابد و در نهایت با تغییر ساختار، روند نزولی به صعودی و بالعکس جهت خود را تغییر میدهد؛ دقیقا همین موضوع باعث ایجاد فرصتهای معاملاتی میشود.
تحلیلگران تکنیکال میتوانند تغییر روند را با شکست خط روند یا کانال تشخیص داده و از آن سود دریافت کنند. همچنین الگوهایی نموداری مثل مثلث، مستطیل و… وجود دارند که با طراحی یک استراتژی، قابل معامله هستند.
اگر آشنایی کمی نسبت به این ابزارها دارید، این مقاله برای شما تهیه شده تا استراتژی کاربردی معاملاتی معرفی کند.
خط روند چیست و چگونه با آن معامله کنیم؟
روند نزولی زمانی اتفاق میافتد که قیمت در حال ایجاد کف و سقفهای پایینتر باشد؛ با وصل کردن دو سقف اول و امتداد آن، در واقع یک خط روند نزولی ترسیم کردهایم. در یک روند صعودی نیز با وصل کردن دو نقطه اول روند صعودی، یک خط روند رسم کردهایم.
همچنین میتوانید از سه پیوت قیمتی نیز برای ترسیم خط روند صعودی یا نزولی استفاده کنید. توجه داشته باشید که در این مورد قیمتها باید تناسب زمانی نسبتا قابل قبولی نسبت به یکدیگر داشته باشند؛ به عبارتی دیگر فاصله زمانی برخورد اول و دوم با برخورد سوم، بسیار زیاد نباشد.
هنگامی که قیمت به خط روند خود میرسد، دو سناریو در پیش روی شماست. در سناریو اول، قیمت به خط روند برخورد کرده و بعد از واکنش، به روند قبلی خود ادامه میدهد.
در سناریو دوم، قیمت خط روند خود را میشکند و روند جدیدی به خود میگیرد. گفتنی است بعد از شکست قیمتی بهتر است منتظر تایید شکست با استفاده از حجم معاملات و کندل تاییدیه باشید تا درصد برد خود را افزایش دهید.
برای بررسی احتمال چرخش روند میتوانید از اسیلاتورهایی مثل استوکاستیک، RSI و مکدی استفاده کنید. حتی استفاده از اندیکاتور ایچیموکو به عنوان یک ابزار جامع میتواند برای شما مناسب باشد.
زمانی که قیمت، خط روند خود را میشکند میتواند در جهت شکسته شده حرکت کند. این شکست میتواند از خط روند، کانال، الگوی مثلث یا هر الگوی دیگری باشد.
کانال چیست و چگونه معامله میشود؟
زمانی که سقف و کفهای قیمتی را با استفاده از ابزار کانال به هم وصل میکنیم، در واقع قیمت را کانالیزه کردهایم. رسم کانال به تعیین اهداف قیمتی و حدضرر به معاملهگران کمک میکند.
گفتنی است مزیت کانال نسبت به خط روند این است که هدف قیمتی در آن قابل رویت است و معاملهگران با توجه به میانه و سقف کانال میتوانند اقدام به ذخیره کردن سودهای خود در سطوح مختلف کنند.
بهطور کلی به دو شکل میتوان کانال را معامله کرد. به عنوان مثال فرض کنید؛ قیمت در یک کانال نزولی قرار دارد، در این کانال به دنبال گرفتن موقعیتهای شورت یا فروش هستیم. لازم به ذکر است که موقعیتهای خرید در یک روند نزولی از درصد برد و ریسک بهریواد بسیار پایینی برخوردار هستند.
زمانی که قیمت به سقف کانال نزولی میرسد، درواقع به مقاومت خود برخورد کرده و با گرفتن تاییدیه میتوان اقدام به فروش کرد. این تاییدیهها میتوانند الگوهای کندلی مثلث پینبار و اینگالف یا اشباع خرید توسط اسیلاتورها باشند.
همچنین زمانی که قیمت از کانال عبور میکند، احتمالا قصد تغییر روند دارد و شما میتوانید با شکست قیمت و در پولبک اقدام به خرید کنید و این دفعه از رشد قیمتی بهرهمند شوید. البته گفتنی است که قیمت همیشه پولبک انجام نمیدهد و میتواند بعد از یک شکست موفق به روند خود ادامه دهد. در این حالت باید در اصلاحهای قیمتی اقدام به خرید کنید.
البته حالت سومی هم وجود دارد و آن هم شکست جعلی است. فرض کنید قیمت از کانال نزولی خارج میشود، همزمان عدهای اقدام به خرید میکنند و حد ضرر خود را پایینتر از قیمت فعلی قرار میدهند. اگر فروشندگان بر خریداران غلبه کنند و قیمت مجدد به کانال بازگردد، یک موقعیت جذاب برای فروش ایجاد میکند و میتواند تا کف کانال نزولی ریزش انجام دهد.
الگوی مثلث چیست و چگونه معامله میشود؟
مثلثها نیز الگوی متفاوتی هستند که شما میتوانید برای تعیین زمان وقوع شکست و گرفتن معامله از آنها استفاده کنید. به طور کلی سه مدل مثلث در بازار وجود دارد؛ الگوی مثلث صعودی، الگوی مثلث نزولی و الگوی مثلث متقارن.
الگوی مثلث صعودی زمانی شکل میگیرد که قیمت سقفهای یکسان و کفهای بالاتری تشکیل میدهد. این الگو در روندهای صعودی شکل گرفته و پس از شکست محدوده خود به سمت بالا، میتوان به روند خود ادامه دهد.
در روند نزولی نیز الگوی مثلث نزولی در بازار مشهود است. این الگو با تشکیل کفهای یکسان و سقفهای کوتاهتر در درون یک محدوده مثلثی قرار میگیرد. شما میتوانید با شکست این الگو به سمت پایین، پوزیشن فروش گرفته و بهاندازه عرض مثلث انتظار ریزش داشته باشید.
گفتنی است قیمت در بازارهای نزولی مومنتوم بیشتری نسبت به بازار صعودی دارد و میتواند خیلی بیشتر از عرض مثلث ریزش داشته باشد.
الگوی مثلث متقارن نیز از دیگر الگوهای موجود در بازار است که بهشدت تکرار میشود. نکتهای که درباره این الگو وجود دارد جهتگیری نامشخص این الگوست که بلاتکلیفی معاملهگران را نشان میدهد. مشابه سایر الگوهای نموداری، لازمه ترید در الگوی مثلث متقارن، یک شکست موفق است.
سخن پایانی
معامله با شکست در الگوهای نموداری یک استراتژی محبوب بین معاملهگران است که در انواع بازارهای مالی از جمله بورس، فارکس و کریپتو مورد استفاده قرار میگیرد.
شما میتوانید با تشخیص روند و ترسیم خط روند به درآمدزایی برسید. البته که شرط کسب درآمد صرفا دانستن تحلیل تکنیکال نیست و شما باید بهدرستی مدیریت ریسک و سرمایه را بلد باشید و از همه مهمتر به کنترل هیجانات خود بپردازید.
شکست در تمامی الگوهای نموداری دیده میشود و نکته حائز اهمیت، انجام معامله بعد از یک شکست موفق است. فرق نمیکند الگوی شما مثلث، گوه، کانال یا حتی یک خط روند ساده باشد، به هر حال یک شکست سالم و گرفتن تاییدیه میتواند به شما در جهت گرفتن موقعیتهای معاملاتی کمک کند.