آشنایی با انواع معاملات در بازار فارکس
بازار فارکس متشکل از فعالانی است که هر یک، سهم مهمی در ثبت معاملات روزانه، ماهانه و سالانه ایفا میکنند؛ بانکها، شرکتهای تبلیغاتی، شرکتهای مدیریت سرمایهگذاری، صندوقهای پوشش ریسک، بروکرها و بالاخره، سرمایهگذاران، همگی از مشارکتکنندگان این بازار مالی به شمار میآیند.
در این بازار، مشارکتکنندگان میتوانند به خرید، فروش یا تبادل جفت ارزها بپردازند تا به اهداف مختلفی دست یابند؛ اهدافی که هم ریسکهای مالی را به طرز قابلتوجهی پوشش میدهد و هم اینکه میتوان به سود دست یافت و انتظارات مالی را برآورده ساخت. باتوجهبه اینکه با یک بازار سروکار داریم که بهصورت ۲۴ ساعته و در ۵ روز هفته فعال است، طبیعی است که انواع مختلفی از معاملات در آن انجام شود. در رسانه «ارزنو» توضیحات دقیقی را در خصوص ساختار بازار فارکس و انواع معاملات رایج در آن ارائه میدهیم.
انواع معاملات بازار فارکس؛ رویکردهایی با خاصیت متنوعسازی سبد
«فارکس» بازار خارج از بورس به شمار میآید که یک شبکه قدرتمند جهانی را در برمیگیرد؛ بازاری که میتوان بدون نظارت هیچگونه نهاد متمرکزی در آن به فعالیت پرداخت. بروکرها، نقش تسهیلگر را در روند معاملات ایفا میکنند و با حمایت از تریدرها، امکان جابهجایی جفت ارزها در طی معاملات فارکس فراهم میشود.
هر مشارکتکنندهای با درنظرداشتن اهداف مشخص، در این بازار مالی فعالیت میکند؛ بهعنوانمثال، تنظیم ترازنامه و بازدهی مالی از جمله اهداف بانکهای بزرگ از معامله در بازار فارکس است. در کل، با انتخاب بازار فارکس میتوان از رویکردهایی با خاصیت متنوعسازی سبد بهرهمند شد، زیرا انواع مختلفی از معاملات قابل انجام است. البته، این نکته را هم باید در نظر داشته باشید که هر نوع معاملهای در کنار مزایای منحصربهفرد، به مشارکتکنندهای خاص یا دستهای از مشارکتکنندگان اختصاص دارد.
ساختار بازار فارکس
در بحث ساختار فارکس، به طبقات مختلف آن میپردازیم. بهطورکلی، در بازار فارکس ۳ طبقه وجود دارد که در هر یک از آنها، مشارکتکنندگان خاصی فعال هستند. در ادامه، در مورد هر طبقه توضیحاتی را ارائه میدهیم:
- طبقه اول (فعالان اصلی): بانکهای مرکزی و موسسات بزرگ مالی جزو فعالان اصلی بازار فارکس هستند. با توجه به اینکه روندهای بازار فارکس و استانداردهای نقدینگی بر اساس فعالیت بانکها و موسسات بزرگ و مهم تنظیم میشود، این طبقه بیشترین اثرات را بر روی پویایی بازار میگذارد.
- طبقه دوم (واسطهها): بانکها و موسسات مالی که در سطح کوچکتر و محدودتری فعالیت میکنند، به عنوان واسطه در طبقه دوم بازار فارکس در نظر گرفته میشوند. نقش این دسته از مشارکتکنندگان در تسهیل روند اجرای معاملات و ایجاد ارتباط بین فعالان طبقه اول با مشارکتکنندگان کوچکتر خلاصه میشود.
- طبقه سوم (خرده فروشان): تریدرها و کسب و کارهای کوچک در طبقه سوم حضور دارند. فعالان این طبقه با کمک بروکرها و پلتفرمهای آنلاین به معامله در بازار فارکس میپردازند. از طرف دیگر، باید در نظر داشت که اقدامات طبقات بالایی به شدت بر روی میزان بازدهی آنها تاثیر میگذارد.
در کل، این طبقات نشاندهنده پیچیدگی و تنوع در معاملات بازار فارکس هستند.
انواع معاملات در بازار فارکس
در بازار فارکس، ۶ نوع معامله انجام میشود؛ اسپات، فیوچرز، فوروارد، سواپ، آپشن و صندوقهای ETF ، معاملاتی هستند که در عین تفاوتهای ریز و درشت، ابعاد مختلفی از فارکس تریدینگ را به نمایش میگذارند. در ادامه، هر یک از این معاملات را بررسی میکنیم:
- معاملات اسپات (Spot): در معاملات اسپات، ترید جفت ارز به صورت روزانه انجام میشود. ترید با نرخ لحظهای از مهمترین خصوصیات معاملات اسپات است. بانکهای مرکزی، بروکرها و واسطهها نقش فعالی در این نوع معاملات بازار فارکس دارند. در انجام این معاملات محدودیت خاصی وجود دارد که به میزان سرمایه مربوط میشود. به بیان دیگر، به دلیل نیاز به سرمایه کلان، امکان ترید در ابعاد کوچک وجود دارد.
- معاملات فیوچرز (Futures): معاملات فیوچرز به زمان آینده اختصاص دارد، ولی نرخ فعلی محاسبه میشود. این دسته از معاملات به صورت متمرکز انجام میشوند و همین مسئله، باعث تفاوت این نوع معامله با سایر معاملات شده است و از طرفی، احتمال ریسکهای مختلف هم کاهش مییابد. بالا بودن نقدینگی از خصوصیات این نوع معاملات در بازار فارکس است. علاوه بر این، اطلاعات شفافی در خصوص قیمتها و حجم معاملاتی منتشر میشود.
- معاملات فوروارد (Forward): معاملات فوروارد از یک ماهیت کاملا خاص برخوردار هستند؛ ماهیتی که به صورت قرارداد از نوع سفارشی سازی شده تعریف میشود. در واقع، دو طرف معامله که شرکتها، افراد، دولت ها یا سایر نهادها هستند، یک قرارداد با زمان و قیمت مشخص میبندند و هر گونه تغییرات مورد نیاز را هم در همان لحظه ثبت قرارداد اجرا میکنند.
- معاملات سواپ (Swap): معاملات سواپ به باز بودن پوزیشن معاملاتی جفت ارزها به صورت شبانه اشاره دارد. در واقع، نرخ بهره شبانه به بانکها و موسسات مالی تعلق میگیرد و با اجرای چنین معاملاتی، به مدیریت عرضه جفت ارزها و تنظیم نقدینگی میپردازند. با توجه به نیازهای دو طرف، امکان اجرای معاملات به صورت شخصی سازی شده هم وجود دارد.
- معاملات آپشن (Option): سرمایهگذارانی که با اهداف افزایش قیمت دارایی در زمان خرید و کاهش قیمت دارایی در لحظه فروش، در بازار فارکس فعالیت میکنند، معاملاتی از نوع آپشن را به اجرا درمیآورند. در صورتی که در فرایند ترید دارایی، قیمت به حد انتظار نرسد، حق خرید و فروش منقضی میشود.
- معاملات صندوقهای ETF: سرمایهگذاران و کسب و کارهای خرد میتوانند سبدی از ارزهای مختلف را در اختیار داشته باشند؛ سبدی که در اصطلاح «صندوق ETF» نامیده میشود و به راحتی قابل معامله است. دریافت سود از تغییرات در نرخ ترید جفت ارزها و کاهش ریسکهای معاملاتی، از مزایای انتخاب این نوع معامله در بازار فارکس است.
سخن پایانی
در آخر، به یک سؤال جواب میدهیم؛ اینکه «آیا میتوان با معاملات فارکس پولدار شد؟» اگر میخواهید با اجرای معاملات فارکس، مسیر دستیابی به ثروت را طی کنید، باید بدانید که سرمایه قابلتوجهی را هم باید از همان اول داشته باشید. در واقع، بهخاطر همین مسئله است که بانکها و مؤسسات مالی بزرگ به معاملات بسیار پربازدهی دست مییابند. بهطورکلی، فارکس تریدینگ میتواند برای تریدرها و سرمایهگذاران خرد هم سودآور باشد، ولی ریسکهایی را هم به دنبال دارد.
سؤالات متداول: