توکن سوزی (Token Burning) چیست؟ | تاثیر توکن سوزی بر قیمت ارز دیجیتال
در دنیای سرمایهگذاران کریپتو، علاوه بر کسب سود و دستاوردهای مالی، نگرانیهایی هم وجود دارد؛ یکی از نگرانیها به پایداری و ارزش آتی توکنها ارتباط دارد. «توکنسوزی» همان راهحل طلایی است که برای مشکل تعداد زیاد توکنهای در حال گردش تعبیه شده است. این روند برگشتناپذیر است و اثرات ضد تورم را به دنبال دارد.
اثرات توکن سوزی به نحوی است که ممکن است احساسات بازار را هم درگیر کند و در نهایت، ارزش پایداری را برای توکنها به دنبال داشته باشد. در کنار بحث ارزش، توکن سوزی بیانگر تعهد تیم کریپتو به دستور کار یا همان نقشه راه است. برای آشنایی با روند انجام این فرایند، روشها، مزایا و غیره، با رسانه «ارزنو» همراه باشید.
توکن سوزی؛ پایداری جامعه کریپتوکارنسی
به پروسه انتقال مقدار مشخصی از توکنها به یک آدرس خاص با تصمیم توسعهدهندگان پروژه، توکن سوزی یا توکن برنینگ میگویند؛ این آدرس یا والت خاص، فقط برای دریافت ارزهای دیجیتال در فرایند توکن سوزی طراحی شده است و امکان دسترسی به دارایی هم دیگر وجود ندارد. با این کار مقدار معینی از یک ارز دیجیتال برای همیشه از گردش خارج میشود.
هدف اولیه سوزاندن کریپتو این است که به یک دارایی کمیاب و ارزشمند تبدیل شود تا سرمایهگذاران و جامعه از آن منفعت ببرند. در این راستا، بین میزان عرضه و تقاضا یک تعادل خاصی ایجاد میشود. البته، در مراحل اولیه پس از سوخت توکن نمیتوان شاهد چنین تغییراتی بود، ولی بهمرور قابلمشاهده است. در کل، پایداری جامعه کریپتوکارنسی بهعنوان هدف نهایی این رویکرد در نظر گرفته شده است.
چرا توکن سوزی مهم است؟
توکن سوزی در پروژههای کریپتو با اهداف متفاوتی انجام میشود که در ادامه، به مهمترین آنها اشاره میکنیم:
- حفظ ارزش پایدار توکن: انواع استیبلکوینها و توکنها بهمنظور حفظ ارزشی که به هولدرها وعده داده شده است، از روند توکن سوزی بهره میبرند. چنین رویکردی بدون اهمیتدادن به نوسانات بازار و در راستای حفظ ارزش دارایی انجام میشود.
- قابلیت ضداسپم: توکن سوزی به حفظ شبکههای بلاکچین از حملات DDoS (منع سرویس توزیع شده) هم کمک میکند. مثلاً، شبکه قدرتمند سولانا در سال ۲۰۲۱ به دلیل این نوع حملات، به مدت ۱۷ ساعت از دسترس خارج شد. با اجرای روند توکن سوزی، قابلیت ضداسپم در شبکه سولانا فعال شد و از بروز چنین حملاتی جلوگیری به عمل آمد.
- جلباعتماد سرمایهگذاران: انجام توکن سوزی بهصورت منظم و کاهش عرضه، احساسات مثبتی را در جامعه کریپتو به دنبال دارد. مثلاً، توکن سوزی بیش از ۵۰ بیلیون توکن در شبکه استلار باعث شد توجه شمار زیادی از سرمایهگذاران جلب شود.
- تصحیح اشتباهات فنی: گاهی اوقات، در هنگام ایجاد توکن یک سری اشتباهات فنی یا تصادفی به وجود میآید. توکن سوزی در چنین موقعیتی به کار میآید و از شکلگیری وضعیت ناپایدار توسط توکنهای اضافه جلوگیری میکند.
توکن سوزی با چه اهدافی انجام میشود؟
باتوجهبه پروژه و شرایط حاکم، میتوان برای پیش برد اهداف مختلفی از توکن سوزی استفاده کرد. در ادامه، به تعدادی از آنها اشاره میکنیم:
- ارائه پاداش: فرایند توکن سوزی بهمنظور ارائه پاداش در ازای تکمیل تسک یا فعالیتهای مشخص انجام میشود.
- جریمه: در مواردی که کاربران دچار خطا یا اشتباهاتی میشوند، از توکن سوزی بهعنوان روشی برای جریمه استفاده میشود.
- هم راستایی منافع: از روند توکن سوزی میتوان در جهت هم راستایی منافع تیم توسعه با سرمایهگذاران هم استفاده کرد.
روشهای توکن سوزی
روش توکن سوزی به طراحی و اهداف کلی پروژه بستگی دارد. تعدادی از متداولترین روشها عبارتاند از:
- پیش از عرضه (Pre- burn): این روش شامل سوزاندن توکنهای به فروش نرسیده میشود که قبل از آغاز عرضه اولیه سکه (ICO) رخ میدهد. ازآنجاییکه سرمایهگذاران از مقدار دقیق توکن سوزی و عرضه نهایی مطلع هستند، شفافیت بالایی در اطلاعات منتشر شده به وجود میآید. از طرف دیگر، انعطافپذیری و سازگاری پروژه محدود میشود، زیرا نمیتوان نرخ توکن سوزی را بر اساس وضعیت بازار یا میزان تقاضا تنظیم کرد. بهعنوانمثال، ارز دیجیتال ایاس (EOS) قبل از عرضه اولیه سکه خود در سال ۲۰۱۷، میزان ۱۰% از عرضه کل خود را سوزاند.
- بعد از عرضه (Post-burn): این روش شامل سوزاندن توکنهای به فروش نرسیده میشود که بعد از عرضه اولیه سکه رخ میدهد. از مزایای بهکارگیری این روش میتوان به امکان تطابق با وضعیت بازار و میزان تقاضا اشاره کرد. در عوض، ازآنجاییکه سرمایهگذاران اطلاعاتی از میزان توکن سوزی در اختیار ندارند، جو تردید و عدم اطمینان شکل میگیرد. بهعنوانمثال، ارز دیجیتال بایننس بعد از عرضه اولیه سکه خود در سال ۲۰۱۷، ۸۰ میلیون از ۲۰۰ میلیون توکن را سوزاند.
- هنگام عرضه یا توکن سوزی دینامیک (Dynamic-burn): این روش شامل سوزاندن توکنهای به فروش نرسیده در طی عرضه اولیه سکه میشود. توکن سوزی دینامیک، مزایای دو روش قبل را به شیوهای جذاب با یکدیگر تلفیق میکند. از طرفی، باتوجهبه پیچیدگیهایی که این روش دارد، باید به طور مداوم نرخ توکن سوزی و عرضه توکن را کنترل کرد. بهعنوانمثال، ارز پولکا استارتر (POLS) در طی عرضه اولیه سکه در سال ۲۰۲۰، ۵۰% از ۱۰۰ میلیون توکن را در عرضه کل سوزاند.
سخن پایانی
بهعنوان نکته آخر، به نحوه اثرگذاری توکن سوزی بر قیمت کریپتو میپردازیم. ماهیت توکن سوزی بهگونهای است که بهعنوان یک رویداد مثبت تلقی میشود. بااینحال، احساسات مثبتی که در طی این روند به وجود میآید، نمیتواند تضمینکننده عدم افزایش قیمت توکن باشد. در واقع، میزان اثرات توکن سوزی بر روی قیمت کریپتو به عوامل متعددی بستگی دارد که از بین آنها، میتوان به احساسات کلی بازار در خصوص یک ارز دیجیتال و توسعه پروژه اشاره کرد. بهطورکلی، برای اینکه شاهد اثرات بلندمدت و البته، مثبت باشیم، بهتر است روند توکن سوزی بهصورت منظم انجام شود.
سؤالات متداول: