نقدینگی چیست؟ | نقدینگی در بازار مالی
در بازارهای مالی و حسابداری، یک مفهوم مشترک وجود دارد که بیانگر سهولت دستیابی به تعهدات مالی در یک تایم فریم کوتاهمدت است؛ مفهومی به نام «نقدینگی» که بهسرعت فروش یک دارایی اشاره دارد. در واقع، سرعت بالا یا پایین برای فروش نباید بر روی قیمت دارایی تأثیر منفی بگذارد.
هر چه نقدینگی بالاتر باشد، میتوان دارایی را سریعتر به فروش رساند و بالعکس. با درک چنین روابطی میتوان به این نتیجه رسید که نقدینگی مثبت، بالاترین ارزش از دارایی را ارائه میدهد و همین مسئله، سهولت در فروش را به دنبال دارد. نقدینگی یک مؤلفه کلیدی در توصیف خصوصیات انواع پلتفرمها و بسترهای معاملاتی است و اهمیت بالای آن بهوضوح احساس میشود. در رسانه «ارزنو» با نقش مهم نقدینگی و سایر ابعاد آن آشنا خواهید شد.
نقدینگی؛ شاخص کلیدی پایداری و سلامت مالی
در زمینه کسبوکارها، مفهوم نقدینگی به معنای این است که روشهای پرداخت در دسترس باشد و بتوان سرمایه را به شیوهای مناسب و در زمانبندی درست بکار گرفت. این مفهوم در دنیای مالی، با تأکید بر سرعت خریدوفروش ظاهر میشود و به تریدرها امکان اجرای معاملات را با سرعت بالا و بدون هزینه بالا را میدهد.
نقدینگی بهعنوان یک شاخص کلیدی در حفظ پایداری و ارتقا سلامت مالی، نقش مهمی در تصمیمگیری در دنیای مالی ایفا میکند. این شاخص، انعطافپذیری مالی را نه تنها برای شرکتها، بلکه برای سرمایهگذاران هم به دنبال دارد. بهطورکلی، نقدینگی توانایی غلبه بر چالشهای مالی را افزایش داده و به تریدرها در جهت بهرهمندی از فرصتهای طلایی کمک میکند.
انواع نقدینگی
اصطلاح نقدینگی در مباحث مالی مختلف استفاده میشود که ممکن است معانی آن کمی متفاوت باشند. نقدینگی دارایی، نقدینگی بازار و حسابداری را در ادامه توضیح میدهیم.
- نقدینگی دارایی: به میزان سهولت تبدیل دارایی به پول نقد اشاره دارد. به عنوان مثال، یک تکه از زمین، غیر قابل تبدیل به پول است. پول نقد تنها دارایی به شمار میآید که از بیشترین نقدینگی برخوردار است، زیرا شما میتوانید با آن هر چیزی را از بازار خریداری کنید. البته، توجه داشته باشید که بعضی از داراییها هم هستند که از نقدینگی بالایی برخوردارند. سهام نمونهای از دارایی با پتانسیل بالای نقدینگی است.
- نقدینگی بازار: اینکه بازار از وسعت کافی برای فعالیت تعداد بالایی از خریداران و فروشندگان برخوردار باشد، مفهوم نقدینگی بازار را شکل میدهد. به عنوان مثال، در بازار سهام میلیونها خریدار و فروشنده فعالیت دارند و همین مسئله نشان دهنده نقدینگی بالای آن است. هر بازاری که تعداد فعالان آن محدود باشد هم از نظر نقدینگی در سطح پایینی قرار دارد.
- نقدینگی حسابداری: اگر یک شرکت از دارایی برخوردار باشد که بتوان در یک تایم فریم کوتاه، آن را سریع به پول نقد تبدیل کرد، مسئله نقدینگی حسابداری مطرح میشود. پول نقد، معادلهای نقدی، اوراق بهادار قابل خرید و فروش و موجودی انبار، نمونههایی از این داراییها هستند.
نقدینگی در بازارهای مالی
نقدینگی در بازارهای مالی از اهمیت خاصی برخوردار است. بهعنوانمثال، در بازار سهام ممکن است سهم مشخصی با قیمت بسیار پایین موجود باشد و شما هم نسبت به خرید آن وسوسه شوید. اگر نتوان آن را به آسانی به فروش رساند، قطعا باید از خرید آن منصرف شوید. در ادامه، مفهوم نقدینگی را در بازار فارکس و ارز دیجیتال مورد بررسی قرار میدهیم:
- نقدینگی در بازار فارکس
در بازار فارکس، مفهوم نقدینگی بهسهولت خریدوفروش جفتارزها اشاره دارد؛ مفهومی که میزان عرضه و تقاضا برای جفتارزها و اینکه بهآسانی در دسترس سرمایهگذاران قرار داشته باشد و نسبت به ترید آنها رغبت داشته باشند را هم در برمیگیرد. باتوجهبه ماهیت بازار فارکس، نقدینگی عامل حیات آن به شمار میآید. در واقع، در بازار فارکس، هزینه تراکنشها باید نزدیک به ارزش واقعی بازار باشد و تعداد مشارکتکنندگان و انجام سریع معاملات هم اهمیت دارد. همگی این اهداف باوجود نقدینگی بالا قابلدستیابی است.
- نقدینگی در بازار ارز دیجیتال
در بازار ارزهای دیجیتال، مفهوم نقدینگی بهسهولت تبدیل رمزارزها به یک دارایی دیجیتال یا پول نقد اشاره دارد؛ عدم اثرگذاری بر روی قیمت هم بعد دیگر این مفهوم را تشکیل میدهد. ازآنجاییکه نقدینگی معیاری است که میزان عرضه و تقاضا برای یک دارایی را نشان میدهد، بیانگر سلامت و پایداری بازار ارز دیجیتال است. اهمیت نقدینگی در بازار ارز دیجیتال از چند جهت قابلبحث است؛ کاهش نوسانات، پایداری قیمتها و کمک به تحلیل رفتارهای تریدرها، همگی نشاندهنده وابستگی بازار کریپتو به نقدینگی است.
فاکتورهای اثرگذار بر روی نقدینگی
ممکن است عوامل مختلفی بر میزان نقدینگی و تغییرات آن تاثیر بگذارند. با توجه به اینکه این معیار را در چه فضایی در نظر میگیریم، این عوامل میتوانند به شرح زیر باشند:
- همسانی اطلاعات: اگر اطلاعات کافی در مورد یک دارایی مشخص موجود باشد و در دسترس همه سرمایهگذاران قرار بگیرد، میتوان به این نتیجه رسید که تعداد کافی ای از خریدار و فروشنده برای آن دارایی وجود دارد. بنابراین، همسانی اطلاعات به طور مستقیم، نشان دهنده بالا بودن یا پایین بودن میزان نقدینگی است.
- سطح بدهی شرکت: اگر شرکتی، بدهی زیادی داشته باشد و پرداخت هزینه بهره هم کار سختی باشد، میزان نقدینگی حسابداری آن پایین است. این امر در تمایل خریداران نسبت به خرید و فروش سهام شرکت هم اثرگذار خواهد بود. این وضعیت، نقدینگی بازار را هم تحت تاثیر قرار خواهد داد.
- عرضه پول در اقتصاد: وقتی عرضه پول در اقتصاد بالا باشد، سرمایه کافی برای شروع فعالیتهای مختلف اقتصادی هم وجود دارد. همین روند بر روی افزایش تعداد خریداران و فروشندگان تاثیر میگذارد. از طرف دیگر، با کاهش عرضه پول، شاهد کاهش نقدینگی خواهیم بود.
سخن پایانی
در آخر، به این سؤال مهم میپردازیم که «اگر میزان نقدینگی بیش از حد بالا باشد، چه اتفاقی میافتد؟» برای تضمین پایداری مالی، نیاز است نقدینگی در سطح متعادلی قرار داشته باشد. حالا اگر میزان آن بیش از حد بالا باشد، اثرات متفاوتی را از نظر انعطافپذیری مالی، سرمایهگذاری و رشد و روابط تأمینکننده و مشتری به دنبال دارد؛ باوجود انعطافپذیری مالی، امکان دارد شاهد عدم بازگشت سرمایه باشیم. از نظر سرمایهگذاری و رشد هم به خاطر رویکرد محافظهکارانه، باز هم شاهد پیشرفت چندانی نخواهیم بود. بنابراین، به این نتیجه میرسیم که میزان نقدینگی باید در یک حد تعادل قرار داشته باشد تا اقتصاد وضعیت مناسبی پیدا کند.