کندلهای نشاندهنده ورود پول در تحلیل تکنیکال کدامند؟
اتفاقاتی که برای قیمت یک سهم یا ارز در بازار رخ میدهد، در نهایت به صورت یک کندل در بازههای زمانی مختلف ثبت میشود. از این رو، کندلهای قیمتی میتوانند اطلاعات بسیار زیادی را در خود جای بدهند.
به عنوان مثال، اندازه کندلها نشاندهنده بسیاری از تغییراتی خواهد بود که در یک بازه زمانی مشخص برای قیمت یک کلاس دارایی رخ داده است. در ادامه این مطلب، با مفهوم کندل و کندلهایی که میتوانند ورود پول در بازار را به ما نشان دهند، آشنا خواهیم شد.
کندل چیست؟
کندلها اجزای تشکیلدهنده نمودارهای قیمتی هستند و بیشترین قیمت معامله، کمترین قیمت معامله، باز شدن کندل و بسته شدن آن در یک بازه زمانی را نشان میدهند.
کندل به معنای شمع و کندل استیک به معنی شمعدان است و ژاپنیها از اولین کسانی بودند که در معاملات برنج از این ابزار برای ثبت تحرکات قیمتی و بررسی نوسانات آن استفاده میکردند.
کندل استیکها زمانی کاربرد خود را نشان میدهند که قیمت دارایی مورد نظر روند داشته باشد. باید توجه داشت که الگوهای کندل استیک معمولا در سطوح حمایت و مقاومت قیمت دارایی اهمیت بیشتری دارند.
نمودارهای شمعی در عین ثبت قیمتها، احساسات و هیجانات معاملهگران را در بازار به تصویر میکشند و تحلیلگران تکنیکال با بررسی و تحلیل این نمودارها، میتوانند زمان مناسب خرید و فروش یا جهت قیمت را تعیین کنند.
اجزای کندل استیک
کندل استیک از دو بخش بدنه اصلی و سایه تشکیل شده است. بدنه اصلی شمع، فاصله بین قیمت آغازین و قیمت پایانی معامله در یک بازه زمانیِ به خصوص است. همچنین سایهها نیز خطوط بالا و پایین بدنه اصلی کندل هستند و فاصله بین بالاترین و پایینترین قیمت معامله و قیمت بازشدن یا بسته شدن معاملات در یک بازه زمانی مشخص را پوشش میدهند.
کل دامنه نوسان قیمت دارایی در طول دوره زمانی انجام معاملات، توسط سایهها نمایش داده میشود. اگر قیمت بسته شدن کندل بالاتر از قیمت باز شدن آن باشد، نشان میدهد که قیمت طی این مدت افزایش یافته و کندل مورد نظر توخالی، سفید و یا سبزرنگ است.
اگر قیمت بسته شدن شدن کندل پایینتر از قیمت باز شدن آن باشد، قیمت دارایی مورد نظر کاهش یافته و کندل آن توپر، مشکی یا قرمزرنگ خواهد بود. همانطور که پیشتر نیز اشاره شد، به قسمتی از کندل که بیرون از محدوده قیمتهای باز و بسته شدن قرار دارد، «سایه» (Shadow) میگویند.
کندلهای نشاندهنده ورود پول
کندلهایی که نشاندهنده ورود پول به بازار هستند، معمولا صعودی بوده، سایه پایینی بلندی دارند و در سطوح پرایس اکشن مناسبی قرار گرفتهاند. لازم به ذکر است، کندلهایی نیز وجود دارند که با وجود سایه بالایی بلندی که دارند، بعد از تشکیل آنها در سطوح مناسب میتوانیم انتظار رشد قیمت را داشته باشیم.
الگوی دوجی سنجاقک
در این نوع کندل، قیمت باز شدن کندل با قیمت بسته شدن آن یکسان است، بنابراین در کندل دوجی سنجاقک، بدنهای وجود ندارد یا اندازه آن بسیار کوچک خواهد بود. سایه پایینی بلند این کندل، علامتی است که ما را از ورود پول به بازار آگاه میکند.
سنجاقک یک الگوی برگشتی است و مشاهده آن پس از ریزش یا رشد نمودار قیمتی در سطح پرایس اکشنی مناسب، میتواند هشدار تغییر روند را صادر کند. بنابراین این نوع کندل حتما باید شرایط زیر را داشته باشد:
- بدنه شمع باید خطی و در بالاترین قسمت آن قرار داشته باشد.
- سایه بالایی در کندل نباشد یا بسیار کوچک باشد.
- سایه پایینی کندل بلند باشد.
همچنین توجه به نکات زیر میتواند به ما کمک کند:
- هرچقدر سایه پایینی بلندتر، قدرت الگو بیشتر
- هر چقدر تایم فریم کندل طولانیتر، قدرت الگو بیشتر
الگوی چکش
از دیگر الگوهای کندلی این دسته میتوان به کندل «چکش» (Hammer) اشاره کرد. الگوی کندلی چکش، الگویی تک کندلی و نشانگر وجود ضعف بین فروشندگان بازار و همچنین قدرت گرفتن خریداران است. الگوی کندلی چکش در نمودار قیمتی، یک الگوی صعودی برگشتی است و در انتهای یک روند نزولی در یک سطح پرایس اکشنی مهم شکل میگیرد.
شکل ظاهری این کندل مطابق نام آن به چکش شباهت دارد و از بدنهای کوچک در بالا و سایهای بلند در این بدنه کوچک تشکیل شده است. کندل چکش میتواند صعودی یا نزولی (سبز یا قرمز) باشد و در واقع رنگ آن مهم نبوده و شکل و محل تشکیل آن اهمیت بیشتری دارد.
بنابراین، سه ویژگی اصلی این الگوی کندلی عبارتند از:
- قسمت بالایی الگو که بدنه کندل را تشکیل میدهد باید کوچک باشد.
- سایه پایینی آن باید دو تا سه برابر اندازه بدنه آن باشد.
- سایه بالایی آن معمولا خیلی کوتاه است یا وجود ندارد.
به طور کلی میتوان گفت، هنگامی که الگوی چکش در نمودار قیمتی تشکیل میشود، به این معناست که قدرت فروشندگان در برابر خریداران رو به کاهش است و آنها در تلاش برای رساندن قیمت به سطوح پایینتر بودهاند، اما در آخر نتوانستهاند بر قدرت خریداران غلبه کنند. هرچه سایه کندل چکش بلندتر باشد، نشاندهنده میدهد که حجم معاملات در این بازه زمانی بالاتر بوده است.
الگوی چکش برعکس
در صورتی که در پایان یک روند نزولی در یک سطح پرایس اکشنی مناسب یک کندل چکش برعکس مشاهده شود، به این معناست که فروشندگان سعی دارند قیمت را کاهش دهند، اما کم کم فشار آنها رو به پایان است. در نتیجه، میتوان بعد از تشکیل این کندل و مشاهده کندل تایید بعد از آن، انتظار رشد قیمت را داشت.
ویژگیهای کندل چکش برعکس، تقریبا برعکس ویژگیهای کندل چکش است. در کندل چکش برعکس، بدنه باید در قسمت پایین کندل قرار داشته، اندازه سایه بالایی باید دو تا سه برابر بدنه کندل بوده و در قسمت پایین آن نیز سایهای وجود نداشته باشد یا اینکه بسیار کوچک باشد.
این کندل میتواند صعودی یا نزولی (سبز یا قرمز) به نظر برسد، اگرچه واضح است که صعودی بودن آن، قدرت و اعتبارش را افزایش خواهد داد. از آنجایی که الگوی چکشِ برعکس، صرفا در انتهای روندهای نزولی ظاهر می شود، بنابراین بهتر است که حداقل دو یا سه کندلِ قبل از آن نزولی یا قرمز رنگ باشند.
نکتهای که باید به آن توجه کرد این است که احتمال ایجاد الگوی چکش وارونه نسبت به الگوی چکش به مراتب کمتر بوده و همچنین قدرت و اعتبار کمتری برای آن در نظر گرفته میشود.
سخن پایانی
در این مقاله با مفهوم کندل و انواع کندلهایی که میتوانند نشانگر ورود پول به بازار باشند آشنا شدیم. البته نکتهای که همواره باید در تشخیص الگوهای کندلی به آن توجه کرد این است که محل تشکیل این الگوها از اهمیت بالایی برخوردار است و ایجاد آنها در سطوح پرایس اکشنی مهم، اعتبار آنها را تا حد زیادی افزایش میدهد.
اشکال مختلف کندلهای قیمتی میتوانند نشانههای آشکار و پنهان زیادی از رفتار بازار را در خود داشته باشند و بهتر است که معاملهگران بازارهای مالی با مفهوم و معنایی که پشت کندلهای قیمتی پنهان است آشنایی داشته باشند و بتوانند از آنها در معاملات و تحلیلهای خود به درستی استفاده کنند.