آشنایی با نمودار تعدیل شده و تعدیل نشده در تحلیل تکنیکال
تحلیلگران تکنیکال برای تحلیل و بررسی یک سهم فاکتورهای مختلفی نظیر نمودار سهام و اطلاعات گذشته یک نماد را در نظر میگیرند. یکی از موضوعات مورد بحث در تحلیل تکنیکال استفاده از نمودارهای تعدیل شده و تعدیل نشده است. برخی از تحلیلگران بر این باور هستند زمانی که سهمی تحت تأثیر عوامل بنیادی قرار دارد باید این تغییرات قیمت بر روی نمودار اعمال گردد. در این حالت تحلیلگران تکنیکالی باید از نمودارهای تعدیل نشده استفاده کنند.
برخی از تحلیلگران نیز تنها به بررسی قیمت سهم در گذشته اکتفا میکنند و فاکتورهایی نظیر تقسیم سود نقدی و افزایش سرمایه را بر روی نمودار در نظر نمیگیرند. به همین دلیل از نمودارهای تعدیل شده استفاده میکنند. ما در این مقاله قصد داریم به بررسی نمودارهای تعدیل شده و تعدیل نشده در تحلیل تکنیکال بپردازیم و مزایا و معایب هر یک را به طور کامل شرح دهیم.
نمودار تعدیل شده
نمودار تعدیل شده نموداری است که در آن فاکتورهای بنیادی نظیر پرداخت سود نقدی و افزایش سرمایه در نظر گرفته نمیشود و تنها بیانگر روند قیمت سهم در گذشته است.
در این نمودار تنها روند قیمت معاملات سهم نشان داده میشود و نوسانهای قیمتی ناشی از فعالیتهای مختلف یک شرکت بر روی نمودار نشان داده نمیشود و فقط اثر تمامی نوسانات قیمتی به گونهای در قیمت تعدیل شده سهمها نهفته شده است. در نتیجه از ایجاد گپ قیمتی بزرگ بر روی نمودار جلوگیری میکند و مانع از سردرگمی سهامداران میگردد.
به طور کلی، استفاده از این نمودار در تحلیل تکنیکال رایجتر است؛ زیرا شرایط واقعیتری را از سهم مورد نظر نشان میدهد.
تعریف سود نقدی
شرکتها معمولا در پایان هر سال مالی طبق تصمیم مجمع عمومی، مبلغی را از محل سودهای محقق شده تحت عنوان سود هر سهم به سرمایهگذاران خود پرداخت میکنند. البته در صورتی که شرکت در یک سال مالی زیانده باشد، سودی بین سهامداران تقسیم نمیشود. زیرا مقدار سود تقسیم شده در کاهش قیمت سهم تأثیرگذار بوده و باعث ایجاد گپ بر روی نمودار میشود.
افزایش سرمایه
افزایش سرمایه یکی از روشهای تأمین مالی است و در زمانی که شرکت برای توسعه فعالیتهای خود نیاز به سرمایه داشته باشد، میتواند از این روش در راستای تأمین نیازهای مالی خود استفاده نماید. افزایش سرمایه شرکتها به چهار روش زیر انجام میشود:
بعد از افزایش سرمایه نسبت به همان مقداری که سرمایه افزایش پیدا کرده است، قیمت سهم کاهش یافته و تعداد سهم سهامداران نیز افزایش مییابد. تنها اثر این فرآیند در نمودارهای تعدیل شده نمایان خواهد شد.
مزایا و معایب نمودار تعدیل شده
مزایای استفاده از نمودار تعدیل شده در تحلیل تکنیکال به شرح زیر است:
- امکان استفاده راحت از اندیکاتور و اسیلاتور به همراه نمودار
- قابلیت استفاده از خطوط روند برای مشخص کردن ترند
- نمایش درست نقاط حمایت و مقاومت
از جمله معایب نمودارهای تعدیل شده میتوان به مورد زیر اشاره کرد:
- با توجه به اینکه گپهای قیمتی بر روی نمودار نشان داده نمیشوند، در نتیجه تاریخچه قیمتی سهم به خوبی مشخص نیست.
نمودار تعدیل نشده
در نمودار تعدیل نشده عوامل بنیادی و مؤثر بر قیمت سهم نیز نمایش داده میشوند.
نمودار تعدیل نشده نموداری است که ضمن نشان دادن عوامل قیمتی، فاکتورهای بنیادی نظیر افزایش سرمایه و سود تقسیمی را نیز نشان میدهد و موجب ایجاد گپ و شکافهای قیمتی بر روی نمودار میگردد. شکاف قیمتی ایجاد شده در این نمودار ناشی از اقدامات خود شرکت در جهت افزایش یا کاهش قیمت سهم است.
شکاف قیمتی چیست؟
شکاف به یک فضای ناپیوسته در نمودار قیمت دارایی گفته میشود که در آن بدون اینکه معاملهای انجام شود، با افزایش یا کاهش شدید قیمت روبرو هستیم. این شکافها معمولا به دلایل مختلفی نظیر افزایش سرمایه، تقسیم سود نقدی و تعدیلهای مثبت و منفی شکل میگیرند و در نمودارهای تعدیل نشده به شکل گپ نمایان میشوند. شکاف میتواند نشاندهنده یک روند صعودی یا نزولی باشد که تشخیص آنها بر روی نمودار آسان است اما تعیین نوع شکاف دشوار است.
مزایا و معایب نمودارهای تعدیل نشده
نمودارهای تعدیل نشده نیز همانند نمودارهای تعدیل شده دارای مزایایی هستند:
- نمایش تمام فاکتورهای مؤثر در تغییر قیمت
همچنین معایب این نمودار به شرح زیر است:
- به دلیل وجود گپ بر روی نمودار، اندیکاتورها کاربرد ندارند.
- با توجه به اینکه در تحلیل تکنیکال تنها به بررسی قیمت سهم در روز گذشته می پردازیم، به همین دلیل بهتر است عوامل بنیادی بر روی نمودار نمایان نشود.
تفاوت نمودار تعدیل شده و تعدیل نشده در تحلیل تکنیکال چیست؟
مهمترین تفاوت ظاهری نمودارهای تعدیل شده و تعدیل نشده در لحاظ کردن گپ یا شکاف قیمت بر روی نمودار است. در واقع نمودارهای تعدیل نشده عوامل بنیادی مؤثر بر قیمت سهم را بر روی نمودار نشان میدهند. همچنین این نکته را نیز در نظر داشته باشید که گپهای ایجاد شده بر روی نمودار تعدیل نشده ناشی از فعالیتهای خود شرکت است و عرضه و تقاضا بر روی این تغییرات قیمت تأثیری ندارند.
در نمودارهای تعدیل شده تمام افزایش و کاهشهای قیمت سهم ناشی از عرضه و تقاضا است، به همین دلیل در صورتی که پیدا کردن سطوح حمایت و مقاومت معتبر در تحلیل تکنیکال برای شما مهم است، بهتر است از نمودارهای تعدیل شده استفاده نمایید. همچنین اگر قصد استفاده از الگوهایی مانند امواج الیوت یا هارمونیک و اندیکاتور یا اسیلاتور را دارید، استفاده از نمودار تعدیل شده مناسب است.
به طور کلی هر یک از این نمودارها نتایج متفاوتی را نشان خواهند داد پس بهتر است تنها یکی از این نمودارها را برای تحلیل تکنیکال مورد استفاده قرار دهید.
سخن پایانی
در پایان میتوان گفت که هر تحلیلگر باید با توجه روش ترید یا هدف و انتظاری که دارد، تصمیم به استفاده از نمودارهای تعدیل شده یا تعدیل نشده در تحلیل تکنیکال بگیرد. تنها تفاوت این دو نمودار در نمایش گپهای قیمتی است که هر زمان سهم بر اثر اقدامات شرکت با شکاف و گپ قیمتی همراه باشد تنها در نمودارهای تعدیل نشده قابل مشاهده است.
در صورتی که نمودار تعدیل شده ساده بوده و تنها روند صعودی و نزولی تغییر قیمت سهم در گذشته را نشان میدهد. با توجه به اینکه استفاده از ابزارهای تکنیکال مانند اندیکاتور و اسیلاتور در نمودارهای تعدیل شده آسان است، به همین دلیل این نمودار در تحلیل تکنیکال کاربرد بیشتری دارد.