پادکست خلاصه اخبار – سی و یکم تیر
سلام امیدوارم اول هفته خوبی رو گذرونده باشید، شما دارید به پادکست ۳۱ تیر ۱۴۰۲ گوش میدید.
نهاد قانون گذار کویت چندروز پیش تقریبا تمام فعالیتهای مربوط به ارزهای دیجیتال مثل بیتکوین رو تو این کشور ممنوع کرد.
تو روز ۱۸ جولای، سازمان بازار سرمایه کویت، بخشنامهای رو در مورد نظارت و صدور داراییهای مجازی در این کشور صادر کرد که توی اون، این سازمان ممنوعیت مطلق برای تمامی عملیات مربوط به ارزهای دیجیتال، از جمله پرداخت، سرمایهگذاری و استخراج را اعلام کرده بود.همچنین دیگه به شرکتهایی که خدمات مربوط به داراییهای مجازی میدن مجوز داده نمیشه. کویت گفته که این ممنوعیت به خاطر مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسمه و کاربرا به خطرات این حوزه باید توجه داشته باشن.
با وجود این که قیمت اونس جهانی تو بازه ۱۹۷۰ تا ۱۹۸۰ در حال نوسان بوده، قیمت سکه امامی تو هفته گذشته ریزشی بوده. مهمترین عامل این کاهش، افت نرخ دلار تو هرات و نرخ حواله درهم بود که قیمت دلار تو تهران رو به نیمه کانال ۴۸ هزار تومان رساند. یکی از دلایل این عرضه دلار تو بازار، مجوزی بود که آمریکا به عراق برای پرداخت بدهیش به ایران داد. عراق بخش قابل توجهی از برقش رو از ایران تامین میکنه اما نمیتونست هزینهش رو به ایران پرداخت کنه، حالا با این مجوز، عراق میتونه پولهایی که متعلق به ایرانه رو به بانکهای غیرعراقی بریزه. خیلیا این مجوز رو یه علامت مثبت از طرف آمریکا برای پیشبرد مذاکرات در نظر میگیرن و همین موضوع هم تاثیرش رو رو دلار نشون داد.
به گزارش خبرگزاریها سهم پول از نقدینگی تو ایران رکورد ۱۱ ساله خودش رو رد کرد. طبق این گزارشها، حجم نقدینگی تو اقتصاد کشور تو پایان سال ۱۴۰۱ از ۶ هزار و ۳۳۷ هزار میلیارد تومان عبور کرد که نشون میده نسبت به همین بازه زمانی تو سال گذشته، ۳۱.۱٪ رشد داشتیم تو حجم نقدینگی.
وقتی اجزای تشکیلدهنده نقدینگی رو تو پایان سال ۱۴۰۱ بررسی کنیم، متوجه میشیم که سهم پول تو نقدینگی کشور افزایش قابل توجهی داشته و به ۲۵.۷۱٪ رسیده که تو ۱۱ سال اخیر بیسابقه بوده.
این شاخص تو پایان سال ۱۴۰۱ به سطح هزار و ۶۲۹ هزار میلیارد تومان رسیده که نسبت به سال ۱۴۰۰ ۶۵.۲٪ رشد داشته.
یه توضیحی بدم راجع به اجزای تشکیلدهنده نقدینگی تو کشور. نقدینگی تو یه کشور از پول و شبه پول تشکیل میشه و رشد سهم پول رو از نقدینگی یه عامل تورمزا میدونن و وقتی بالا میره، یعنی انتظارات تورمی تو کشور رشد داشته. انتظارات تورمی بالا خیلی میتونه برای اقتصاد خطرناک باشه و معلوم نیست اصلا دولت میتونه این موضوع رو کنترل کنه یا نه.
به نظر میاد عملکرد چت ربات ChatGPT مبتنی بر هوش مصنوعی OpenAI با گذشت زمان بدتر میشه و محققان هنوز نتونستن دلیلش رو بفهمن. تو مطالعهای که تو ۱۸ جولای انجام شد، محققان استنفورد و دانشگاه برکلی فهمیدن که جدیدترین مدلهای ChatGPT نسبت به چند ماه گذشته، تواناییشون تو ارائه پاسخ دقیق به سوالا خیلی کمتر شده. تو ماههای اولیه، این چتبات اگه نمیتونست به سوالی پاسخ بده، به طور کامل دلایل خودش رو توضیح میداد، اما تو ماههای بعد، مدلهای جدید بدون هیچ توضیحی از کاربر عذرخواهی میکردن و پاسخی نمیدادن. محققا نتیجه گرفتن که هوشهای مصنوعی برای حفظ کیفیتشون نیاز به نظارت مستمر دارن و رفتارشون تو مدت کوتاهی میتونه تغییر کنه.
اینم از پادکست امروز، ممنونم که همراهم بودید، امیدوارم هفته خوبی داشته باشید، خدانگهدار.