کارگزاری بورس چیست؟ | وظایف کارگزاران بورسی

برای فعالیت در بازار بورس، با پیشنیازهای مختلفی روبرو هستید که مهمترین آن، برخورداری از یک نماینده قانونی یا مشاور سرمایهگذاری است که با توانمندی و تجارب بینظیر خود، بتواند از سختیهای فعالیت در این مسیر مقداری بکاهد. کارگزار بورس در نقش همین نماینده قانونی یا مشاور سرمایهگذاری ظاهر میشود و در خریدوفروش سهام و حتی گرفتن تصمیمات سریع و فوری شما را همراهی میکند.
با وجود کارگزار بورس و دریافت خدمات متنوع، دیگر نیازی نیست شخصا وارد معامله شوید؛ فقط کافی است همه مسئولیتها، از خریدوفروش سهام گرفته تا تحلیل روندهای بازار را بر عهده نماینده توانمند خود بگذارید و حتی انتظار نتیجهای پربازده را هم از او داشته باشید! شرح کاملی از وظایف کارگزار بورس را در رسانه ارزنو پوشش میدهیم تا با خیال راحت وارد بازار بورس و دنیای منسجم آن شوید.
کارگزار بورس کیست؟
کارگزار بورس یک متخصص مالی است که به نمایندگی از مشتریان، اقدام به خریدوفروش اوراق بهادار میکند. در کنار ارائه مشاورههای تخصصی برای سرمایهگذاری در بازار بورس، ترید در زمینههای مختلف، از سهام و اوراق بهادار گرفته تا سایر داراییها هم توسط آنها اجرا میشود. بهرهمندی از خدمات و دانش وسیع این دسته از متخصصان مالی در ازای پرداخت کمیسیون امکانپذیر است.
انواع کارگزاری بورس
با وجود اینکه کارگزاران بورس در نقش یک واسطه ظاهر میشوند و گستره وسیعی از ابزارها و خدمات مالی را در اختیار شما قرار میدهند، باز هم برای دستیابی به اهداف سرمایهگذاری، ترجیحات شخصی و حتی سطح بالایی از مهارت برای فعالیت بهتر در بازار بورس باید با انواع کارگزار آشنا باشید. این متخصصان مالی در کنار درک کامل ارزش ذاتی سهام، طیف خدمات خود را با توجه به مشتری هدف تنظیم کرده و از نظر میزان کمیسیون هم با یکدیگر تفاوت دارند. در ادامه، با کاملترین لیست از انواع کارگزاران بورس آشنا میشویم:
۱. کارگزار سنتی یا فول سرویس (Traditional or Full-service Broker)
کاملترین خدمات برای فعالیت در بازار بورس، از مشاوره فردی گرفته تا برنامه مالی کاملا شخصیسازی شده را از کارگزار سنتی یا فول سرویس دریافت خواهید کرد. فقط توجه داشته باشید که بهرهمندی از تصمیمات استراتژیک و راهنمایی حرفهای کارگزاران سنتی با کمیسیون بالایی همراه است.
۲. کارگزار تخفیفی (Discount Broker)
کارگزار تخفیفی خدمات ساده بورس و البته، بدون مشاوره تخصصی را به مشتریان ارائه میدهد. معمولا، این دسته از کارگزارها انتخاب سرمایهگذارانی هستند که عملکرد مستقلی دارند و دریافت خدمات مقرونبهصرفه را ترجیح میدهند.
۳. کارگزار آنلاین (Online Broker)
کارگزار آنلاین با فعالیت در پلتفرم دیجیتال، خدماتی مثل اجرای خریدوفروش سهام، ارائه دسترسی به اطلاعات بازار و مدیریت پورتفولیو را ارائه میدهد. با وجود رابط کاربری آسان و دادههای لحظهای، معاملهگران به راحتی به مدیریت روند سرمایهگذاری خود در بازار بورس میپردازند.
۴. کارگزار نهادی (Institutional Broker)
کارگزار نهادی در موسسات بزرگی مثل صندوق مشترک و صندوق سرمایهگذاری تامینی فعالیت میکند. این نوع از کارگزاری با تسهیل روند اجرای معاملات مالی بورس در سطح وسیع، دسترسی به نقدینگی به فراهم کرده و پاسخگوی نیازهای متفاوت سرمایهگذاران هستند. در مورد کمیسیون هم میتوان با کارگزار به توافق رسید.
۵. کارگزار پرایم (Prime Broker)
کارگزار پرایم به طور رسمی در شرکتهای بزرگ سرمایهگذاری فعالیت میکند و انواع خدمات حضانتی که مورد نیاز فعالان بازار بورس است را ارائه میدهد. دسترسی به خدمات چندگانه تنها با تسهیل تعامل با بازارهای مالی امکانپذیر است و کارگزاران پرایم در این مسیر همراه و پشتیبان شما هستند.
۶. کارگزار DMA (Direct Market Access Broker)
کارگزارDMA به مشتریان نهادهای مالی و آن دسته از تریدرهایی خدمات ارائه میدهد که میخواهند معاملات خود را در کوتاهترین زمان انجام دهند و به اوردر بوک هم دسترسی داشته باشند. با انتخاب این نوع از کارگزاری، میتوانید خریدوفروش سهام را به طور مستقیم انجام دهید.
وظایف کارگزاران بورس
حالا که با انواع کارگزاری بورس آشنا شدید، یک چشمانداز کلی از وظایف آنها را در ذهن شما ترسیم شده است. برای درک بهتر وظایف کارگزاران بورس، بیایید اینگونه تصور کنیم که شما به عنوان سرمایهگذار، ابتدا اوردر خرید و سپس، اوردر فروش را به ثبت میرسانید. حالا وظایف کارگزار را در پروسه اجرای اوردر خرید بررسی میکنیم:
- انتقال اوردر خرید به بازار بورس
- دریافت تایید اجرای اوردر خرید از بازار بورس
- ارسال تایید اوردر خرید به سرمایهگذار
وظایف کارگزاران بورس در فرایند اجرای اوردر فروش شامل موارد زیر میشود:
- انتقال اوردر فروش به بازار بورس
- دریافت تایید اجرای اوردر فروش از بازار بورس
- ارسال تایید اوردر فروش به سرمایهگذار
سایر مسئولیتهای کارگزاران بورس
همانطور که در بخشهای قبل گفتیم، خدمات کارگزاران بورس فراتر از انتقال، تایید و ارسال انواع اوردر است. خدمات یک کارگزار زمینههای زیر را هم دربرمیگیرد:
- تحقیق و آنالیز روندهای بازار و دادههای مالی برای گرفتن تصمیمات آگاهانه در حوزه سرمایهگذاری
- ارائه انواع مشاوره و پیشنهادات شخصی به مشتریان بر اساس اهداف مالی و توانایی تحمل ریسک
- اجرای ترید به نمایندگی از مشتریان و نظارت بر پورتفولیو سرمایهگذاری
- توسعه و حفظ ارتباط با مشتریان، ارائه آپدیتهای منظم و رسیدگی به مشکلات و مسائل مختلف
- آگاهی بخشی به مشتریان در خصوص احتمال هرگونه تغییر در قوانین و فرایند سرمایهگذاری
- توسعه استراتژیهای سرمایهگذاری با کمک تحلیلگران مالی و مدیران پورتفولیو
- مدیریت و حفظ گزارشهای دقیق از معاملات و ارتباطات مشتری
چگونه یک کارگزار مناسب انتخاب کنیم؟
نحوه انتخاب کارگزاری مناسب شاید در نگاه اول سخت به نظر برسد، ولی با رعایت یک سری از نکات میتوان بهترین کارگزاری بورس ایران را انتخاب کرد. به نکات زیر توجه داشته باشید:
- سابقه و رتبه کارگزار را به دقت مورد بررسی قرار دهید.
- در مورد هزینهها و کمیسیون اطلاعات کسب کنید.
- سطح، تنوع و کارایی خدمات کارگزاری را در نظر بگیرید.
- در مورد ساعات ترید و سرعت اجرای معاملات هم سوال بپرسید.
سخن پایانی
کارگزار بورس نقش یک واسطه را بین بازار بورس و تریدرها ایفا میکند؛ واسطه ای که اوردرهای مشتریان را دریافت کرده و تمام تلاش خود را میکند تا معامله را با بهترین قیمت جلو ببرد. البته، این فقط یک بعد از وظایف یک کارگزار به شمار میآید و همه چیز به نوع خدمات مورد نظر شما بستگی دارد تا شاهد نمایش انواع مختلفی از نقشها باشید. در کل، هر آنچه که برای فعالیت در بازار بورس به آن نیاز دارید، از پلن شخصی گرفته تا مشاورههای لازم در حین ثبت اوردر را با بهرهمندی از دانش بالای کارگزاران به مرحله اجرا میرسانید. آیا تا به حال از کارگزاران بورس خدمات دریافت کردهاید؟ بهترین کارگزاری بورس ایران از نظر شما کدام است؟